najlepsza babka z adwokatem

Najlepsza babka z adwokatem

Najlepsza babka z adwokatem, z ajerkoniakową polewą, babkowe mistrzostwo świata. Konsystencję ma tak cudnie wilgotną i niezwykle przyjemną, że najwięksi babkowi sceptycy odpuszczą krytykę. W święta wolę sernik i na zwykłe ciasta szkoda mi miejsca w brzuchu. Ale to jest baba naprawdę, naprawdę wyjątkowa. Smak ajerkoniaku jest delikatny, alkohol (niestety) ulatuje w pieczeniu. Ma to jednak taki walor, że dzieci bezpiecznie mogą ją zajadać. To samo ciasto można ponalewać w muffinkowe formy i skrócić czas pieczenia. Na pewno o  nich jeszcze kiedyś napiszę.

Ajerkoniak niezbyt dobrego gatunku, kupiony przez chwilowe zaćmienie, nie tej marki, którą lubię, zalegał sobie w spiżarni. Jakże długo się marnował, jak dobrze, że wymyśliłam mu tę babkę!
No i wykonanie – prościzna. Ubijasz jajka z cukrem, dodajesz płyny i zmieszaną z proszkiem mąkę.
Piekarnik musisz rozgrzać wcześniej, by po przelaniu do formy ciasto nie czekało na kuchennym blacie. Tylko od razu je siup do pieca.
Ot i cała filozofia.

Ajerkoniak da się podmienić np. na likier słony karmel. Na święta i na co dzień, bardzo, bardzo polecam.
Polewa pralinowa od sernika z czarnym sezamem, moja najulubieńsza jest dobra na ewentualną podmianę tej z ajerkoniaku z przepisu.

Druga z moich babek najukochańszych to babka z serem i jabłkami. Też trudno pobić jej smak. I też ma tę wyjątkową, pralinową polewę:)
I jeszcze zaparzana baba drożdżowa, też uwielbiam.
Jeśli jeszcze nie wybrałaś/wybrałeś, zajrzyj do przeglądarki wpisując hasło babka niebo na talerzu. I szukaj swojego ulubionego smaku!

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli jakiś przepis wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten baner i bezproblemowo się uda.

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymBardzo, bardzo dziękuję tym, którzy już tę kawę mi postawili. Myślę o Was z wielką czułością każdego ranka, serio. Buziaki i przytulania!

Najlepsza babka z adwokatem (na formę ok.2 l, z kominkiem lub bez):

  • 3/4 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej (120g)
  • niepełna szklanka mąki pszennej, najlepiej tortowej lub mieszanki mąk bezglutenowych „do ciasta” (130g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dużych jajek
  • 200g cukru/ksylitolu/erytrolu (jeśli ktoś nie lubi słodko – może zmniejszyć porcję o połowę)
  • 200 ml oleju roślinnego lub stopionego masła
  • 250 ml ajerkoniaku lub likieru słony karmel
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego

polewa:

  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki ajerkoniaku

lub cukier puder do posypania

Najlepsza babka z adwokatem – przepis:

Formę do babki nasmarować masłem lub olejem i wysypać tartą bułką, kaszą manną lub siekanymi drobno orzechami.
Formy silikonowe wymagają tylko lekkiego przesmarowania olejem.
Piekarnik ustawić na 170 stopni z funkcją góra-dół.

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Całe jajka wybić do dużej miski, dodać cukier i ubijać mikserem aż staną się gęstym, jasnym puszystym koglem-moglem. Zwykle zajmuje to ok. 7-8 minut.
Gdy jajka będą ubite, pod pracujące łopatki miksera cienką strużką wlać olej, a następnie ajerkoniak i ew. waniliowy ekstrakt.
Po krótkim wymieszaniu odłożyć mikser.
Do masy jajecznej dodać ok. 1/4 ilości zmieszanej z proszkiem mąki, wymieszać powoli łopatką, łyżką lub kuchenną rózgą.
Dodać następną porcję mąki, wymieszać, następną itd. Chodzi o to by nie dać całej mąki na raz.
Masa będzie bardzo rzadka i wodnista. Przelać ją do formy.
Wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 55 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta nie powinien być nim oklejony.
Wyjąć formę z babą z piekarnika, ustawić na metalowej kratce.
Kiedy ostygnie i nie będzie zbyt gorąca, delikatnie podważyć brzegi ciasta nożykiem i postawić babę na talerzu lub paterze.

Polewa.
Do dużego kubka wsypać cukier puder, wlać ajerkoniak i ucierać łyżką do powstania jednolitej emulsji. Polewa powinna być dość gęsta.
Jeśli jest za rzadka dodaj więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsta – dodaj trochę ajerkoniaku.

najlepsza babka z adwokatem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Patrycja Reszko
    1 kwietnia, 2021, 2:31 pm

    Musi być pyszna!

    1. Beata Królikiewicz
      2 kwietnia, 2021, 7:52 pm

      Oj pyszna!

  2. Hanna
    2 kwietnia, 2021, 2:51 pm

    Mam problem ile tej mąki ma być razem? w przepisie dwa razy jest napisana maka, najpierw 3/4 szklanki, następnie 130 g. Nie wiem o co chodzi a bardzo bym chciała, żeby ta babka mi wyszła…

    1. Mikola
      2 kwietnia, 2021, 5:03 pm

      3/4 szklanki ziemniaczanej i 130 g pszennej.

    2. Beata Królikiewicz
      2 kwietnia, 2021, 7:50 pm

      Podaję najpierw szklankowo, bo nie wszyscy mają wagę. 120 g ziemniaczanej i 130 g pszennej. Poprawiłam nieco, zobacz czy tak jest czytelniej.

  3. Justyna
    6 kwietnia, 2021, 11:33 am

    Pyszota, moja blaszka babkowa okazała się być mniejszą i baba troche mi „uciekła”, ale jest obłędna i można było to co uciekło zjeść po cichu, bo cała baba jechała jako prezent na Świąteczny stół. Następnym razem po prostu odleję trochę ciasta do czegoś mniejszego i upiekę obok do podjadania. Przepis rewelacyjnie prosty, spróbuję z innymi polewami

    1. Beata Królikiewicz
      7 kwietnia, 2021, 8:48 am

      Justynka, pralinowa – cudna. Buziole!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)