Lekki i puszysty sernik. Sernik z jogurtów. Sernik z czarnym sezamem i polewą pralinową

Sernik z jogurtów. Ale czy z jogurtów to jest sernik? To zupełnie nieważne. Dla mnie bomba. Pyszny i bardzo delikatny. Wykorzystuję go w Wiśniowej Królewnie, która jest jednym z moich ulubionych ciast. W gabinecie Pani Kosmetyczki jedna znajoma opowiadała dziś, że próbowała Wiśniową Królewnę przygotowaną przez Panią Iwonkę. I że pyszna była. Przyjemna sprawa, tak być współtwórcą czegoś dobrego:)

Kto ma możliwość kupienia czarnego sezamu (jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, w internecie i w marketach) może zaskoczyć domowników i gości efektownym, egzotycznym deserem. Zmielone ziarenka delikatnie dodają aromatu i smaku chałwy, nienatrętnie jednak, w sam raz. Ten sernik z jogurtów to bardzo efektowne i smaczne ciacho, łatwiejsze do zrobienia niż do opisania jak się je robi:)

Najpierw trzeba zmielić sezam na pastę. Można to zrobić w młynku, w malakserze albo nawet w moździerzu, choć to już metoda dla bardzo cierpliwych. To pasta nada deserowi efektownej szarości. W sklepach z azjatycką żywnością można też kupić gotową. Tu dodałam ją do spodu z kruchego ciasta i dla koloru i smaku do masy.

Spód trzeba podpiec osobno. Dopiero po jego upieczeniu należy wlać serową masę do formy. Dla uzyskania wysokiego, efektownego ciasta, przedłużyłam rant tortownicy paskami papieru do pieczenia.

I jeszcze polewa pralinowa – genialna. moje ostatnie odkrycie, które wykorzystywałam w łatwej babce z serem i jabłkami. Bardzo dobrze wygląda i pysznie smakuje. Można dać też czekoladową, rzecz jasna. Tu znajdują się przepisy na polewy do ciast i deserów, można wybierać i przebierać.

P.S. Kiedyś do jogurtowej masy zapomniałam dodać masła. Nie zrobiło to wielkiej różnicy w smaku. Komu zależy, by kalorii było mniej, może pominąć i masło i polewę. A nawet spód, a co tam.  Zdarza mi się tak robić. A kto lubi pełnię smaku i kompletny wygląd, niech daje wszystko, a co:) Pyszny sernik z jogurtów, naprawdę.

sernik z jogurtów

sernik z jogurtów – na tortownicę 20 cm: 

pasta z czarnego sezamu: 

– pół szklanki czarnego sezamu ( ok. 60 g)
– 3 łyżki miodu lub syropu z agawy lub klonowego

Sezam podprażyć minutę dwie na rozgrzanej, suchej patelni, krótko, by nie przypalić. Od razu przełożyć do malaksera/blendera i zmielić. Po kilku minutach (cierpliwości) powinien zamieniać się w oleistą pastę. Dodać miód. Miksować jeszcze chwilę. Można przechowywać ją w szczelnym pojemniku, z miodem utrzyma się dłużej.

na spód   

– 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g)
– 100 g masła
– 2 łyżki cukru
– 3 łyżki przygotowanej pasty sezamowej
– 1 jajko
– łyżeczka proszku do pieczenia

Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki. Zagnieść wszystko szybko ręką lub mikserem. Uformować krążek (będzie go później łatwiej rozwałkować) owinąć folią i wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Spód tortownicy posmarować cienko masłem i podsypać lekko mąką. Krążek ciasta rozwałkować i przełożyć do formy lub od razu wykleić nim dno tortownicy. Wstawić ciasto i piec ok. 15 -20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na czas przygotowania masy. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 st.

sernik z jogurtów greckich

Składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.
Ciasto należy piec na drugiej półce od dołu, na półce – kratce grillowej
Należy uciąć paski papieru do pieczenia szersze o 10 cm od rantu tortownicy i przed przelaniem masy wyłożyć je wzdłuż boków. By nie spadały, zszywam je w długi pasek zszywaczem, przypinam je klamerką do bielizny lub wykorzystuję jakąś dodatkową parę rąk:)
Na dnie piekarnika należy ustawić szerokie naczynie z wrzącą wodą ( ok. 1,5 l) .

– 800 ml jogurtu greckiego
– 4 jajka
– nieco więcej niż pół szklanki cukru (ok. 130 g)
– 2 czubate łyżki lub skrobi ziemniaczanej lub półtora opakowania budyniu śmietankowego
– 60 g stopionego, ostudzonego masła
– pozostała pasta sezamowa

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru. Ubijać dalej aż piana będzie lśniąca. Żółtka, jogurty, skrobię, stopione masło lub proszek budyniowy zmiksować. Odłożyć mikser i dodawać po łyżce piany za każdym razem mieszając łopatką od dołu do góry, wolno i delikatnie, aż do całkowitego zużycia ubitego białka. Pięć łyżek masy odłożyć do osobnej miseczki i wymieszać z pastą sezamową. 1/4 jasnej masy jogurtowej wlać delikatnie do formy, na podpieczony spód. Łyżeczką postawić kilka kropek z masy sezamowej. Wlać kolejną część masy, postawić kilka kropek czarnej, kolejną porcję i postawić kolejne kropki. Liczba, wielkość i gęstość kropek – wedle uznania. Całość przemieszać jednym możliwie płynnym ruchem, do spodu (np. trzonkiem łyżki) ) w kształt litery S, czy podobny zygzak, by czarna masa stworzyła smugi na białej.  Wstawić do rozgrzanego piekarnika, na półkę kratkę grillową. Piec ok. 60 minut. Pozostawić do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku.

Polewa pralinowa: 

– 40 g masła
– 70 g cukru brązowego trzcinowego
– 35 ml mleka
– 80 g cukru pudru

Masło, cukier trzcinowy i mleko podgrzewać na małym ogniu, mieszając w rondelku. Kiedy składniki się połączą odstawić z ognia. Dodać cukier puder i mieszać „rózgą” aż masa będzie gładka i jednolita.

sernik z jogurtów

Mówię Wam – niebo na talerzu;)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    1 kwietnia, 2016, 8:16 am

    genialne połączenia smaków:)

  2. Ewa W
    1 kwietnia, 2016, 8:40 am

    to się nazywa sernik,genialny ! 🙂

  3. Katarzyna Malcharek
    1 kwietnia, 2016, 11:10 am

    Super 🙂 a ta polewa, aż chce się jeść 🙂

  4. Poproszę Dokładkę
    2 kwietnia, 2016, 6:40 am

    bombowy sernik, tyle smaków i taki nieoczywisty! super!

  5. Ula
    2 kwietnia, 2016, 5:15 pm

    wygląda obłędnie i pewnie smakuje niebiańsko;-)
    pozdrawiam wiosennie:)

  6. Anonimowy
    2 kwietnia, 2016, 6:42 pm

    Beatko,czy jest coś ,jakieś danie czy potrawa co ci nie wychodzi albo sprawia wyjątkową trudność?,pytam tak z ciekawości bo wszystkie twoje przepisy to wszak czysta poezja i rozkosz dla zmysłów i podniebienia.MAŁGOSIA

    1. opalanka
      2 kwietnia, 2016, 11:13 pm

      Zapominam osolić ziemniaki. Dodac jajka do pasztetu albo ziemniaki do ruskich. Pamiętać o wszystkim- trudne. 😉

  7. Tomasz
    4 kwietnia, 2016, 10:05 am

    idealne dla moich kubeczków smakowych. Pozdrawiam

  8. Paulina
    24 marca, 2017, 8:11 pm

    Witam. w przepisie jest błąd w masie sezamowej pół szklanki sezamu to nie 60 dag tylko 60 g :-))
    Przepis przetestowałam jednak z pewnymi zmianami . Wyszło pysznie. Polecam !!!!!
    http://www.naokruszku.pl/sernik-pralina-na-spodzie-z-czarnego-sezamu/

    1. opalanka
      25 marca, 2017, 7:06 am

      Słuszna uwaga:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)