Brownie z jogurtowym musem – Wiśniowa Królewna
To ciasto podobne jest nieco do sernikobrownie z wiśniami, tylko zamiast warstwy sernikowej ma puszysty, jogurtowy wierzch i najlepszą na świecie, błyszczącą, idealnie pasującą do wiśni polewę. Jest delikatne, rozpływające się w ustach, pyszne i wygląda bardzo efektownie. No Wiśniowa Królewna:) Wierzchnia warstwa popękała nieco w pieczeniu, jednak po ostygnięciu okazało się to bez znaczenia, kształt ciasta został zachowany. Nie mam tylko pomysłu na odklejenie ciasta od spodu, na wszelki wypadek zostawiłam je z dnem tortownicy nie ryzykując rozpadu przy przekładaniu na paterę.
Składniki (na tortownicę 22 cm):
Na spód brownie:
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 100 g masła
– 3 jajka
– 50 g mąki
– 150 g cukru
Rozpuściłam czekoladę z masłem w kąpieli wodnej (w rondelku nad parującą wodą). Całe jajka ubiłam z cukrem na jasną pianę, dodałam mąkę i masę z czekolady. Wymieszałam. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyłożyłam na nie ciasto.
Na masę jogurtową:
– półtora dużego opakowania jogurtu bałkańskiego lub greckiego (600 ml)
– opakowanie budyniu waniliowego lub dwie łyżki skrobi ziemniaczanej
– 3 jajka
-1/4 szklanki oleju
– szklanka cukru pudru
– cukier waniliowy
na wierzch:
– wiśnie z likieru, z konfitury, mrożone lub świeże, kilka – kilkanaście sztuk
polewa czekoladowa:
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 50 g masła
– dwie łyżki cukru
– 100 ml gorącego mleka
Piekarnik rozgrzałam do 180 st. Oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na sztywną pianę, pod koniec dodałam cukier puder, ubijałam, aż masa stała się błyszcząca. Żółtka wymieszałam z budyniem i cukrem waniliowym. Gdyby masa była bardzo gęsta można do niej dodać łyżkę, dwie zimnego mleka.
Masę dodałam małymi porcjami do piany, mieszając delikatnie łyżką. Stopniowo, cienką strużką dolewałam jogurt i na końcu olej. Wymieszaną delikatnie całość wylałam na ciemne ciasto. Wstawiłam tortownicę do nagrzanego piekarnika, na jego spodzie umieściłam nieduży garnek z gorącą wodą. Piekłam ciasto godzinę dwadzieścia minut, po 40 minutach okrywając je folią aluminiową, ponieważ dość mocno się zrumieniło. Pozwoliłam mu wystygnąć w piekarniku i stężeć przez noc.
Na wierzch ciasta wyłożyłam wiśnie. Czekoladę na polewę połamałam na kostki, zalałam gorącym mlekiem i rozpuściłam z masłem i cukrem w kąpieli wodnej (nad parującą w rondelku wodą). Ciepłą masą polałam wierzch ciasta.
Mówię Wam – niebo na talerzu!
Rzeczywiście niebo na talerzu 🙂 Ps. niechcąco usunęłam poprzedni komentarz
Nic nie szkodzi, pozdrawiam:)
Niebo:D
wow.. rozpłynęłam się.. 🙂
Dziękuję dziewczyny:)
To zdjęcie rozpaliło moją wyobraźnię:) Tak pięknie wyglądające ciasto musi niebiańsko smakować!:)
Jest pyszne i łatwo je zrobić, zachęcam:)
o rany, rzeczywiście to musi być poezja smaku:)
Od Antenki poleciałam tutaj – jesoo wygląda obłędnie:-)
Witam! Czy duzy jogurt balkanski to ten 1l? Dziekuje ��
400 ml. Już wpisuję.
Zrobiłem wczoraj owe ciasto na urodziny i strasznie opadła masa jogurtowa i była taka zbita nie puszysta czy to ma tak być??
Nie, powinna być puszysta. Jest to kwestia delikatności wmieszania składników w pianę tak, by nie opadła.Trzeba to robić powoli, małymi porcjami, wmieszać jedną aż się połączy i dopiero następne. Najlepiej robić to przy pomocy łyżki.
Bo zasada jest taka, że zawsze do masy dodaje się ubitą pianę i bardzo delikatnie miesza. Zawsze do ciężkiej masy dodaje się lekką – wtedy ciasto będzie puszyste.
Czy ciasto należy najpierw upiec? Bo wlewanie masy jogurtowej na masę brownie u mnie oznacza wymieszanie dwóch mas?
Ciasta brownie nie należy wcześniej piec, jego masa jest bardziej gęsta, jogurtowa za to lekka i puszysta. Jeśli masz obawę, wyłóż masę jogurtową na wierzch łyżką wazową, nie wylewaj strumieniem.
Powiedz mi po co do piekarnika wkladamy garnek z woda?
Ciasto będzie bardziej aksamitne i kremowe.
Czy moze byc jogurt Grecki ? jest to duza roznica ?
Może być grecki.
Czy na ciasto idzie 400ml jogurtu czy 600?
600.
Jaja ubija się z cukrem…. czy maja być to cale jajka czy oddzielic bialko od zoltka i ubić pianę z bialek
Wygląda wspaniale!!Jaka powinna być średnica tortownicy , żeby był taki ładnie wysoki?Pozdr
21-22 cm.
bardzoooo dobre, co ja mówię ?! pyszne!!!!! robiłam, należy trzymać się ściśle przepisu.Polecam. Pozdrawiam Ania
Wyglada przepysznie, swietny przepis. Nie moge doczekac sie az sie upiecze i bede mogl sprobowac 🙂
Daj mu zupełnie ostygnąć i najlepiej jeszcze schłodzić w lodówce:
Witam 🙂
Gdybym chciała zrobić ciasto w tortownicy 26 cm, to zwiększyć ilość składników (jeśli tak, to mogę prosić o podpowiedź dotyczącą proporcji), czy zostawić tak, jak jest i po prostu ciasto wyjdzie niższe?
Ciasto właśnie stygnie w piekarniku…próbowałam u przyjaciółki i było idealne! mam nadzieję, że moje wyjdzie również takie smaczne. Jutro dam znać 🙂
Czekam, czekam:)
Ubić pianę z 3 czy z 6 białek..?
Pozdrawiam
z trzech. Pozdrawiam:)
Ciasto jest pyszne- robię dziś po raz drugi. Czy po wyłączeniu uchylić piekarnik, czy studzić w zamkniętym?Dzięki za super przepis.
Studzę w zamkniętym,uchylam jak lekko przestygnie, po pół godzinie mniej więcej.
Nie mieszkam w Polsce , tutaj jogurty greckie sa geste i nie da sie ich wlac strumieniem . Moze jakas rada , przepis mi sie podoba i nie chcialabym zepsuc.
Można dodawać jogurt po 2- 3 łyżki.
Tego jogurtu to ma być w sumie 600 ml do masy
Tak.
Czy polewa powinna być tak płynna? Przed dodaniem mleka już była dość rzadka, po wymieszaniu z mlekiem przypomina czekoladę do picia. Polewanie ciepłą skończy się splynieciem po cieście…?
Masa powinna być płynna ale dość gęsta, nie jak czekolada do picia. Następnym razem daj mniej mleka. Albo spróbuj zmienić czekoladę.
Czy do masy jogurtowej można dać połowę jogurtu greckiego i połowę zwykłego?
Tak.
Dziękuję bardzo, Wesołych Świąt!
Dziękuję, wzajemnie!