Łatwe ciasto z jabłkami

Ciasto jest czymś w rodzaju murzynka z jabłkami. Nie da się go zepsuć, zawsze się udaje (no chyba , że się o nim zapomni i ciasto się przypali),jest mocno wilgotne, czekoladowe w smaku, lekko bakaliowe, jeśli dodać do niego orzechy i rodzynki. Należy zmieszać składniki zupełnie nie przywiązując wagi do kolejności. Znam ten przepis od lat. Skąd – nie mam pojęcia. Przygotowanie całości bez pieczenia powinno zająć mniej niż 10 minut. Chyba, że ktoś wolno obiera jabłka. Ja użyłam karmelizowanych ze słoika, antonówka w ogrodzie ma już tegoroczne potomstwo, trzeba zużywać stare zapasy 🙂

 

ciasto z jabłkami
ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami składniki ( na blaszkę ok. 23×32 cm) : 

3 szklanki mąki
– 1,5 kg twardych jabłek
– szklanka oleju
– szklanka mleka
– 3/4 szklanki cukru
– 4 jajka
– łyżeczka sody
– łyżeczka proszku do pieczenia
– dwie łyżeczki cukru waniliowego lub esencji
– 2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
– 3 czubate łyżki kakao
– duża garść posiekanych orzechów i rodzynek

Piekarnik rozgrzać do 170 st. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać mikserem w dużej misce. Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec ciasto ok. 50 minut, sprawdzić, czy patyczek wsadzony w ciasto jest suchy. Jeśli tak – gotowe. Posypać ciasto cukrem pudrem lub polać dowolną polewą, np. z tego przepisu.


Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Ervisha
    27 lipca, 2013, 7:24 am

    Ładnie wyrosło 🙂 Jak z jabłkami to na pewno smaczne ;D

  2. Aguś kulinarnie
    27 lipca, 2013, 7:47 am

    Smaczne,lubię takie ciasta:)

  3. Arvén
    27 lipca, 2013, 11:51 pm

    Nigdy nie wyszedł mi murzynek 😛 Są szanse, że to ciasto mi wyrośnie? 😀

  4. opalanka
    28 lipca, 2013, 6:41 am

    Może przed pieczeniem mu nie mów, że masz takie obawy:)

  5. Sanma
    31 lipca, 2013, 9:05 pm

    wygląda smakowicie 😀

  6. Anna
    16 października, 2013, 5:41 pm

    moje ulubione ciasto z jabłkami, też robię podobne – pycha!

  7. Kasia Mul
    24 stycznia, 2014, 2:06 pm

    Wlasnie pieke ale nieco zmodernizuje,przekroje na dwie polowy i pormaruje masa krowkowa a na wieszk galaretke. Mysle ze bedzie ok. Gratuluje przepisu pieke go juz z 5raz. Pozdrawiam

  8. opalanka
    24 stycznia, 2014, 5:30 pm

    Cieszę się:) Jeśli lubisz czekoladowe ciasta z galaretką, spróbuj również tego – http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/bardzo-dobre-i-atwe-ciasto-bez-jajek.html

  9. Iza Groszewska
    9 lutego, 2015, 12:55 pm

    No dobra – jestem u Ciebie drugi raz, zupełnie przez przypadek. Miałam kilka dużych jabłek i musiałam z nich zrobić jakiś pożytek, więc trafiłam tutaj. Zrobiłam wszystko jak w przepisie u Ciebie, odjęłam kakao i bakalie, bo jakoś nie przepadam… Wymieszałam, włożyłam do piekarnika…. i po 30 minutach pieczenia połapałam się, że nie dodałam jajek! 🙁 No co za imbecyl ze mnie, wiedziałam, że czegoś zapomniałam… Głupie pytanie – ale wyjdzie?

    1. opalanka
      9 lutego, 2015, 5:11 pm

      Wyszło? NA oko – może się rozpadać. Rozpada się?

  10. Anonimowy
    28 listopada, 2015, 5:49 pm

    wyszedl zakalec, wszystko zrobilam jak trzeba

    1. opalanka
      29 listopada, 2015, 9:31 am

      Może tu coś znajdziesz http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html. Jeśli nie – czasem tak się zdarza 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)