Łatwe ciasto z jabłkami

Ciasto jest czymś w rodzaju murzynka z jabłkami. Nie da się go zepsuć, zawsze się udaje (no chyba , że się o nim zapomni i ciasto się przypali),jest mocno wilgotne, czekoladowe w smaku, lekko bakaliowe, jeśli dodać do niego orzechy i rodzynki. Należy zmieszać składniki zupełnie nie przywiązując wagi do kolejności. Znam ten przepis od lat. Skąd – nie mam pojęcia. Przygotowanie całości bez pieczenia powinno zająć mniej niż 10 minut. Chyba, że ktoś wolno obiera jabłka. Ja użyłam karmelizowanych ze słoika, antonówka w ogrodzie ma już tegoroczne potomstwo, trzeba zużywać stare zapasy 🙂

 

ciasto z jabłkami
ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami składniki ( na blaszkę ok. 23×32 cm) : 

3 szklanki mąki
– 1,5 kg twardych jabłek
– szklanka oleju
– szklanka mleka
– 3/4 szklanki cukru
– 4 jajka
– łyżeczka sody
– łyżeczka proszku do pieczenia
– dwie łyżeczki cukru waniliowego lub esencji
– 2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
– 3 czubate łyżki kakao
– duża garść posiekanych orzechów i rodzynek

Piekarnik rozgrzać do 170 st. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać mikserem w dużej misce. Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec ciasto ok. 50 minut, sprawdzić, czy patyczek wsadzony w ciasto jest suchy. Jeśli tak – gotowe. Posypać ciasto cukrem pudrem lub polać dowolną polewą, np. z tego przepisu.


Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Ervisha
    27 lipca, 2013, 7:24 am

    Ładnie wyrosło 🙂 Jak z jabłkami to na pewno smaczne ;D

  2. Aguś kulinarnie
    27 lipca, 2013, 7:47 am

    Smaczne,lubię takie ciasta:)

  3. Arvén
    27 lipca, 2013, 11:51 pm

    Nigdy nie wyszedł mi murzynek 😛 Są szanse, że to ciasto mi wyrośnie? 😀

  4. opalanka
    28 lipca, 2013, 6:41 am

    Może przed pieczeniem mu nie mów, że masz takie obawy:)

  5. Sanma
    31 lipca, 2013, 9:05 pm

    wygląda smakowicie 😀

  6. Anna
    16 października, 2013, 5:41 pm

    moje ulubione ciasto z jabłkami, też robię podobne – pycha!

  7. Kasia Mul
    24 stycznia, 2014, 2:06 pm

    Wlasnie pieke ale nieco zmodernizuje,przekroje na dwie polowy i pormaruje masa krowkowa a na wieszk galaretke. Mysle ze bedzie ok. Gratuluje przepisu pieke go juz z 5raz. Pozdrawiam

  8. opalanka
    24 stycznia, 2014, 5:30 pm

    Cieszę się:) Jeśli lubisz czekoladowe ciasta z galaretką, spróbuj również tego – http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/bardzo-dobre-i-atwe-ciasto-bez-jajek.html

  9. Iza Groszewska
    9 lutego, 2015, 12:55 pm

    No dobra – jestem u Ciebie drugi raz, zupełnie przez przypadek. Miałam kilka dużych jabłek i musiałam z nich zrobić jakiś pożytek, więc trafiłam tutaj. Zrobiłam wszystko jak w przepisie u Ciebie, odjęłam kakao i bakalie, bo jakoś nie przepadam… Wymieszałam, włożyłam do piekarnika…. i po 30 minutach pieczenia połapałam się, że nie dodałam jajek! 🙁 No co za imbecyl ze mnie, wiedziałam, że czegoś zapomniałam… Głupie pytanie – ale wyjdzie?

    1. opalanka
      9 lutego, 2015, 5:11 pm

      Wyszło? NA oko – może się rozpadać. Rozpada się?

  10. Anonimowy
    28 listopada, 2015, 5:49 pm

    wyszedl zakalec, wszystko zrobilam jak trzeba

    1. opalanka
      29 listopada, 2015, 9:31 am

      Może tu coś znajdziesz http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html. Jeśli nie – czasem tak się zdarza 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)