Brownie z sernikiem i malinami

Brownie to ciasto bez proszku do pieczenia. Zatem niespulchnione, czyli zakalcowate, lekko ciągnące, wilgotne. Niewysokie. Mocno czekoladowe. Dodatek sernika i malin idealnie z nim kontrastuje. Uzupełnia. Podkreśla. Jasna warstwa jest wyraźniejsza i cięższa niż jogurtowa delikatność w  Wiśniowej Królewnie .

 

Brownie z sernikiem i malinami


brownie z sernikiem i malinami składniki ( na blaszkę ok. 33x23cm) :

na brownie :

– dwie tabliczki gorzkiej, dobrej czekolady z dużą zawartością kakao
– kostka masła
– 5 średniej wielkości jajek
– 200 g cukru pudru
– 100 g mąki

na sernik:

–  500 g zmielonego trzykrotnie białego sera (na zdjęciu jest ok.300 g, użyłam gotowego do serników, zmielonego przez producenta)
– dwa jajka
– 3/4 szklanki cukru
– parę kropli esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego
– garść malin
– szczypta soli

Czekoladę rozpuść z masłem w rondelku, w kąpieli wodnej (nad wodą gotująca się w większym naczyniu). Ubij jajka z cukrem na pianę, dodaj mąkę, sól i przestudzoną lekko masę czekoladową. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto.

Piekarnik rozgrzej do 170 st. Wszystkie składniki sernika wymieszaj mikserem na jednolitą masę. Wyłóż łyżką plackami na ciemnym cieście i z każdego placka rozprowadź wykałaczką kreski na wzór „gwiazdek” czy „kwiatków”. W każdy włóż malinę. Piecz ok. 50 minut. Odstaw do zupełnego wystygnięcia.  Najlepiej wstawić ciasto później do lodówki, żeby ser porządnie stężał.

 

Brownie z sernikiem i malinami

 

Brownie z sernikiem i malinami

Mówię Wam – Niebo na talerzu!

Zapisz



  1. Lolinka
    22 kwietnia, 2013, 7:30 am

    To jest najlepsze ciasto świata!

  2. Maggie
    22 kwietnia, 2013, 9:08 am

    Uwielbiam <3

  3. opalanka
    22 kwietnia, 2013, 11:33 am

    Polecam również "wiśniowa królewnę", naprawdę pycha dla brownieżerców:)

  4. gin
    22 kwietnia, 2013, 5:51 pm

    Mmm, ideał 🙂

  5. opalanka
    22 kwietnia, 2013, 8:00 pm

    Jesteśmy z tego samego klubu:)

  6. joanna latuszek
    23 lipca, 2013, 8:57 am

    no nie, ślinka cieknie na sam widok:) Pozdrowienia od http://manufakturaciastek.blox.pl

  7. Ola
    28 kwietnia, 2018, 4:00 pm

    Pyszne, polecam. Zrobilam w wersji bezglutenowej i dalam mniej cukru. Zastanawiam sie, czy jakby dodac polowe masla to czy tez by wyszlo … ?
    Za tydzien wyprobuje „Wisniowa Krolewne” 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      29 kwietnia, 2018, 7:07 pm

      Wyjdzie, będzie mniej wilgotne. Musisz sama spróbować czy dla Ciebie wystarczająco 🙂 Wiśniowa królewna – moja ulubiona:)

  8. Jola
    13 maja, 2019, 11:27 am

    Czy maliny mogą być mrożone?

    1. Beata Królikiewicz
      14 maja, 2019, 9:07 am

      Tak

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)