Jogurtowiec na brownie

Jednym z lepszych ciast jakie udaje mi się upiec jest Wiśniowa Królewna. To czekoladowe cudo na zdjęciach jest wariacją na jej temat, do masy dodałam kakao, zamiast polewy użyłam galaretki i mam nowe, pyszne odkrycie. Połączenie smaków jest kapitalne. Jogurtowiec ma konsystencję jak delikatny sernik, no i ten czekoladowy spód brownie… Pycha!

Jogurtowiec
Jogurtowiec


składniki (na tortownicę 21-23 cm) : 

na spód brownie:

– tabliczka gorzkiej czekolady
– 100 g masła
– 3 jajka
– 50 g mąki
– 150 g cukru

Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej (w rondelku nad parującą
wodą) lub w mikrofali, mieszając co chwilka. Jajka ubić z cukrem na jasną pianę, dodać mąkę i masę z
czekolady. Wymieszać. Dno tortownicy wysmarować lekko masłem i wysypać tartą bułką. Wylać na nie ciasto.

na masę jogurtową:

– 1 duże opakowania jogurtu bałkańskiego/greckiego (400ml)
– opakowanie budyniu waniliowego lub 2,5 łyżki mąki ziemnaczanej
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 3 łyżki kakao
– łyżka cukru waniliowego

– ok. 30 dkg wiśni
– dwie galaretki wiśniowe

Piekarnik rozgrzać do 160 st. Białka ubić na sztywną pianę, pod
koniec dodać cukier puder i ubijać aż masa będzie błyszcząca. Żółtka wymieszać z budyniem i cukrem
waniliowym, dodać do piany, powoli wlać jogurt i olej. Wymieszaną delikatnie całość wylać na ciemne ciasto.
Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika, na jego spodzie umieścić nieduże naczynie z gorącą wodą. Piec ciasto godzinę dwadzieścia minut, po 40 minutach okrywając je folią aluminiową. Pozwolić mu wystygnąć w piekarniku
i stężeć przez kilka godzin, najlepiej w lodówce. Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu ( np. w 700 ml) , ostudzić co jakiś czas mieszając (na dnie często osiada żelatyna). Wiśnie pozbawić pestek, ułożyć na cieście. Gdy galaretka zacznie tężeć – zalać wszystko i odstawić do całkowitego zastygnięcia.

 

Jogurtowiec

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    9 sierpnia, 2013, 10:46 am

    Bardzo smaczne ciacho:)

  2. polypop
    10 sierpnia, 2013, 10:19 am

    o wow, u ciebie lepiej!!!
    Marta @ Co dziś zjem na śniadanie

  3. Ola
    25 kwietnia, 2018, 5:46 pm

    Duze opakowanie jogurtu greckiego to ile konkretnie masz na mysli? Drugie pytanie to czy zamiast budyniu moge uzyc maki ziemniaczanej – czy 1-2 lyzki wystarczy? Smakowicie wyglada to ciasto i chetnie przygotuje moze jutro … Pozdrawiam !

    1. Beata Królikiewicz
      25 kwietnia, 2018, 9:10 pm

      400 ml , 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)