Jogurtowiec na brownie

Jednym z lepszych ciast jakie udaje mi się upiec jest Wiśniowa Królewna. To czekoladowe cudo na zdjęciach jest wariacją na jej temat, do masy dodałam kakao, zamiast polewy użyłam galaretki i mam nowe, pyszne odkrycie. Połączenie smaków jest kapitalne. Jogurtowiec ma konsystencję jak delikatny sernik, no i ten czekoladowy spód brownie… Pycha!

Jogurtowiec
Jogurtowiec


składniki (na tortownicę 21-23 cm) : 

na spód brownie:

– tabliczka gorzkiej czekolady
– 100 g masła
– 3 jajka
– 50 g mąki
– 150 g cukru

Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej (w rondelku nad parującą
wodą) lub w mikrofali, mieszając co chwilka. Jajka ubić z cukrem na jasną pianę, dodać mąkę i masę z
czekolady. Wymieszać. Dno tortownicy wysmarować lekko masłem i wysypać tartą bułką. Wylać na nie ciasto.

na masę jogurtową:

– 1 duże opakowania jogurtu bałkańskiego/greckiego (400ml)
– opakowanie budyniu waniliowego lub 2,5 łyżki mąki ziemnaczanej
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 3 łyżki kakao
– łyżka cukru waniliowego

– ok. 30 dkg wiśni
– dwie galaretki wiśniowe

Piekarnik rozgrzać do 160 st. Białka ubić na sztywną pianę, pod
koniec dodać cukier puder i ubijać aż masa będzie błyszcząca. Żółtka wymieszać z budyniem i cukrem
waniliowym, dodać do piany, powoli wlać jogurt i olej. Wymieszaną delikatnie całość wylać na ciemne ciasto.
Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika, na jego spodzie umieścić nieduże naczynie z gorącą wodą. Piec ciasto godzinę dwadzieścia minut, po 40 minutach okrywając je folią aluminiową. Pozwolić mu wystygnąć w piekarniku
i stężeć przez kilka godzin, najlepiej w lodówce. Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu ( np. w 700 ml) , ostudzić co jakiś czas mieszając (na dnie często osiada żelatyna). Wiśnie pozbawić pestek, ułożyć na cieście. Gdy galaretka zacznie tężeć – zalać wszystko i odstawić do całkowitego zastygnięcia.

 

Jogurtowiec

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    9 sierpnia, 2013, 10:46 am

    Bardzo smaczne ciacho:)

  2. polypop
    10 sierpnia, 2013, 10:19 am

    o wow, u ciebie lepiej!!!
    Marta @ Co dziś zjem na śniadanie

  3. Ola
    25 kwietnia, 2018, 5:46 pm

    Duze opakowanie jogurtu greckiego to ile konkretnie masz na mysli? Drugie pytanie to czy zamiast budyniu moge uzyc maki ziemniaczanej – czy 1-2 lyzki wystarczy? Smakowicie wyglada to ciasto i chetnie przygotuje moze jutro … Pozdrawiam !

    1. Beata Królikiewicz
      25 kwietnia, 2018, 9:10 pm

      400 ml , 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)