Jogurtowiec na brownie
Jednym z lepszych ciast jakie udaje mi się upiec jest Wiśniowa Królewna. To czekoladowe cudo na zdjęciach jest wariacją na jej temat, do masy dodałam kakao, zamiast polewy użyłam galaretki i mam nowe, pyszne odkrycie. Połączenie smaków jest kapitalne. Jogurtowiec ma konsystencję jak delikatny sernik, no i ten czekoladowy spód brownie… Pycha!
składniki (na tortownicę 21-23 cm) :
na spód brownie:
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 100 g masła
– 3 jajka
– 50 g mąki
– 150 g cukru
Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej (w rondelku nad parującą
wodą) lub w mikrofali, mieszając co chwilka. Jajka ubić z cukrem na jasną pianę, dodać mąkę i masę z
czekolady. Wymieszać. Dno tortownicy wysmarować lekko masłem i wysypać tartą bułką. Wylać na nie ciasto.
na masę jogurtową:
– 1 duże opakowania jogurtu bałkańskiego/greckiego (400ml)
– opakowanie budyniu waniliowego lub 2,5 łyżki mąki ziemnaczanej
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 3 łyżki kakao
– łyżka cukru waniliowego
– ok. 30 dkg wiśni
– dwie galaretki wiśniowe
Piekarnik rozgrzać do 160 st. Białka ubić na sztywną pianę, pod
koniec dodać cukier puder i ubijać aż masa będzie błyszcząca. Żółtka wymieszać z budyniem i cukrem
waniliowym, dodać do piany, powoli wlać jogurt i olej. Wymieszaną delikatnie całość wylać na ciemne ciasto.
Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika, na jego spodzie umieścić nieduże naczynie z gorącą wodą. Piec ciasto godzinę dwadzieścia minut, po 40 minutach okrywając je folią aluminiową. Pozwolić mu wystygnąć w piekarniku
i stężeć przez kilka godzin, najlepiej w lodówce. Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu ( np. w 700 ml) , ostudzić co jakiś czas mieszając (na dnie często osiada żelatyna). Wiśnie pozbawić pestek, ułożyć na cieście. Gdy galaretka zacznie tężeć – zalać wszystko i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Bardzo smaczne ciacho:)
o wow, u ciebie lepiej!!!
Marta @ Co dziś zjem na śniadanie
Duze opakowanie jogurtu greckiego to ile konkretnie masz na mysli? Drugie pytanie to czy zamiast budyniu moge uzyc maki ziemniaczanej – czy 1-2 lyzki wystarczy? Smakowicie wyglada to ciasto i chetnie przygotuje moze jutro … Pozdrawiam !
400 ml , 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, pozdrawiam:)