Tarta z owocami

Tarta z owocami ma czekoladowy, kruchy spód, a piankowy, lekko sernikowy wierzch to Jogurtowa Królewna, na którą przepis jest tutaj. Na wierzchu można ułożyć dowolne owoce, maliny, jagody czy borówki, ze wszystkimi będzie pyszna. Takie małe co nieco do kawy czy herbaty:)

 

Tarta z owocami

 

Tarta z owocami

składniki ( na formę ok. 28-20 cm) : 

na ciasto : 

– 3/4 kostki masła
– dwie szklanki mąki
– 3 żółtka
– pół szklanki cukru
– szczypta soli
– trzy łyżki kakao
– łyżeczka cukru waniliowego

na wierzch : 

– dwa małe opakowania greckiego lub bałkańskiego jogurtu
– 3 małe jajka
– opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
– pół szklanki cukru pudru
– dwie łyżki oleju
– ok. 30 dkg owoców – brzoskwinie, jagody, gruszki, truskawki itp.

Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na pół godziny do lodówki. Blaszkę do tart wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, wykleić schłodzonym ciastem, ponakłuwać widelcem. Na wierzch można położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę lub groch dla obciążenia, by ciasto nie podrosło, choć czasem robię spód bez tego zabiegu. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Piec ciasto ok. 10 minut, nie wyłączać piekarnika.

Białka oddzielić od żółtek, ubić oddzielnie każde z połową cukru (do białek dodać cukier pod koniec ubijania). Do ubitych żółtek dodać proszek budyniowy, wymieszać. Dodawać po łyżce masy do ubitych białek, na końcu wmieszać małymi porcjami jogurt i olej. Wyłożyć całość na podpieczony spód tarty i przykryć owocami. Piec ok. 30 – 40  minut, gdyby ciasto mocno się rumieniło – nakryć je folią aluminiową.

 

Tarta z owocami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Angie
    20 sierpnia, 2013, 7:33 am

    Chcę taki kawałek!

    1. opalanka
      20 sierpnia, 2013, 8:26 pm

      Przyjezdżaj!

  2. kuchcikOla
    20 sierpnia, 2013, 8:23 am

    szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej… ostatnio właśnie szukałam tarty, którą mogłabym zrobić ze składników, które właśnie mam pod ręką – ta byłaby idealna 🙂
    zapisuję na następny raz 🙂

    1. opalanka
      20 sierpnia, 2013, 8:27 pm

      Przy następnej okazji zrobisz, napisz wtedy jak Ci poszło:)

  3. Marzena
    20 sierpnia, 2013, 8:37 am

    Powiadasz małe co nieco;-?)? Whm…:-) Sama rozkosz podniebienia zapewne:-)?

  4. opalanka
    20 sierpnia, 2013, 8:27 pm

    Dobra była:)

  5. Joanna Skoraczyńska
    21 sierpnia, 2013, 7:49 am

    To ja potrzebuję hektolitrów herbaty 😉 bo ciasto wygląda smakowicie 🙂

    1. opalanka
      21 sierpnia, 2013, 4:33 pm

      dziękuję:)

  6. ugotujmyto.pl
    21 sierpnia, 2013, 9:28 am

    Ale cudnie wygląda i na pewno smakuje 🙂

  7. opalanka
    21 sierpnia, 2013, 4:33 pm

    🙂

  8. SylwiaS kierunekzdrowie
    22 sierpnia, 2013, 2:43 am

    Wyglada przepysznie, musi smakowac jeszcze lepiej:-)

  9. pola
    22 sierpnia, 2013, 6:55 pm

    Po prostu słoneczko 🙂

  10. Aguś kulinarnie
    27 sierpnia, 2013, 8:31 am

    Wspaniala:)

  11. Anonimowy
    22 września, 2015, 11:29 am

    witam, mam pytanko- mały jogurt to znaczy ile? różne są pojemności. Pozdrawiam Ania

    1. opalanka
      22 września, 2015, 12:38 pm

      razem – ok. 400 ml jogurtu.

    2. Anonimowy
      23 września, 2015, 8:11 am

      dziękuję, zrobiłam – PYSZNE to :). Pozdrawiam Ania ( zdjęcie na @)

  12. opalanka
    23 września, 2015, 12:17 pm

    Dzięki, pięknie wyszła!

  13. Marcin
    7 listopada, 2018, 5:54 pm

    Czy do tej tary można wykorzystać brzoskwinie z puszki?

    1. Beata Królikiewicz
      8 listopada, 2018, 5:54 pm

      tak.

  14. Kasia
    8 listopada, 2018, 9:47 am

    Jaki jest wymiar blaszki?

    1. Beata Królikiewicz
      8 listopada, 2018, 5:58 pm

      28 – 30 cm.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie