murzynek z gruszkami

Murzynek z gruszkami

Murzynek z gruszkami, na cieście wykonanym z dodatkiem gazowanej wody mineralnej jest puszysty, wilgotny i bardzo prosty w wykonaniu. Do momentu wjechania formy do gorącego piekarnika mija znacznie mniej niż pół godziny.
Ciasto można przygotować używając samych gruszek lub dorzucić jedno lub dwa małe jabłka. Dodatek owoców sprawia, że ma ciekawszą fakturę i długo pozostaje świeże.

By papier do pieczenia układał się w formie bezproblemowo, zgniatam go w kulę i wkładam na kilka sekund pod kran z zimną wodą. W ten sposób omijam walkę ze sztywnością, którą kiedyś kiełznałam przypinając brzegi papieru spinaczami do bielizny.
By ciasto zachowało przyjemną, czekoladową wilgoć nie należy trzymać go w piekarniku dłużej niż podaje przepis.
Kilkoro przyjaciół rozprawiło się z tą ilością ciasta w 20 minut, zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zapytać o wrażenia:)
A polewa…Podaję dwa przepisy, do wyboru. Wiem, że są tu zwolennicy czekoladowych rozwiązań, sama je uwielbiam. Ale polewa pralinowa jest sztosem. Każdy sernik i każde inne ciasto z jej dodatkiem zyskuje 40 procent smaku, serio. Podawałam ją kiedyś przy okazji prezentowania sernika z czarnym sezamem, z którego jestem bardzo dumna, kto nie robił, niech klika w link i leci po przepis.
Przepis na sernik z czarnym sezamem

Murzynek z gruszkami – składniki (na formę ok. 27×35 cm lub dużą keksówkę – 11×30 cm):

  • 5 dużych jajek
  • szklanka cukru (220g)
  • 2,5 szklanki pszennej mąki (375g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 250 ml gazowanej wody mineralnej
  • 2 duże, twarde gruszki i 1 duże, twarde jabłko
  • ew. dwie łyżki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów, do dekoracji użyłam orzechów pekan

polewa czekoladowa (przygotować po upieczeniu ciasta) :

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka cukru

W rondelku zagotować szklankę wody, ustawić na nim miseczkę lub drugi rondel z połamaną na kostki czekoladą, dodać pozostałe składniki.
Podgrzewać mieszając aż czekolada się rozpuści i wszystko połączy się w jednolitą masę. Gdyby była zbyt gęsta dodać więcej mleka.

polewa pralinowa – moja ulubiona (j.w):

  • 40 g masła
  • 70 g cukru brązowego trzcinowego
  • 2 łyżki (30 ml) mleka
  • 80 g cukru pudru

Masło, cukier trzcinowy i mleko podgrzewać mieszając w rondelku na małym ogniu. Kiedy składniki się połączą odstawić z ognia. Dodać cukier puder i mieszać kuchenną „rózgą” aż masa będzie gładka i jednolita.

Murzynek z gruszkami – przepis:

Piekarnik ustawić na 180 stopni, z funkcją góra-dół. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Żółtka oddzielić od białek, białka wybić do dużej misy.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Wsypać w kilku porcjach porcjach cukier i ubijać do rozpuszczenia. Piana powinna stać się lśniąca i bardzo sztywna.
Na najwolniejszych obrotach miksera lub łopatką wmieszać po piany po jednym żółtku.
Następnie cienką strużką, ciągle wolno mieszając wlewać olej wymieszany z wodą gazowaną.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsiać przez sito porcjami do piany. Po każdej mieszać łopatką do połączenia.
Gruszki i jabłko obrać ze skórki i pokroić na centymetrowe kostki. Dodać do masy, delikatnie przemieszać.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut. Patyczek wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony.
Studzić ciasto w uchylonym piekarniku.
Przygotować polewę wg. wybranego przepisu. Polać nią ostudzone ciasto.

murzynek z gruszkami

murzynek z gruszkami
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie