Bardzo dobra babka marchewkowa,wielkanocna
Najlepsza z babek wielkanocnych jakie zdarzyło mi się jeść. Lubię ciasta wilgotne albo bardzo wilgotne, więc w święta szkoda mi miejsca w brzuchu na zwyczajne babki. Ale ta jest bardzo wyjątkowa, bo nie dość, że odpowiednio mokra, to bakaliowa, z namoczonymi wcześniej rodzynkami, w dodatku z wyraźnie wyczuwalnym smakiem cytryny. Ponieważ upieczenie jej jest bardzo łatwe, a do świąt jest trochę czasu, można przeprowadzić próbę i mieć wyjątkowe ciacho do popołudniowej kawy. Najlepiej w doborowym towarzystwie, rzecz jasna. No pycha, polecam bardzo.
babka marchewkowa – składniki (na babkę ok. 24 -25 cm średnicy) :
– 4 duże marchewki (starte na dużych oczkach tarki, ok. 2 szklanki startej masy)
– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
– 150 ml oleju lub stopionego masła
– 2 szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody
– ok. 100 g rodzynek namoczonych we wrzątku lub w alkoholu( np. w rumie, czy wódce)
– duża garść posiekanych orzechów laskowych
– sok z całej cytryny
– ew. łyżeczka otartej z cytryny żółtej części skórki
na lukier:
– szklanka cukru pudru
– ok. dwie łyżki soku z cytyny
Łyżka masła do nasmarowania formy i tarta bułka do jej wysypania.
Piekarnik ustawić na 170 st. Całe jajka ubić z cukrem, dodać olej lub stopione i ostudzone masło, wymieszać. Mąkę przesiać do masy jajecznej razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Całą masę połączyć ze startą marchewką, rodzynkami i orzechami, dodać cytrynowy sok, wymieszać łyżką do połączenia składników. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Piec ciasto ok.45 – 50 minut, patyczek od szaszłyków wyjęty ze środka ciasta musi być suchy. Po ok. 30 minutach należy sprawdzić, czy babka nie rumieni się zbytnio na wierzchu i ewentualnie przykryć ciasto folią aluminiową.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
świetnie wygląda, marchewkowej babki jeszcze nie jadłam:D
Aż mnie ściska z żalu, że mój piekarnik nie działa 🙁
Uch, naprawić trzeba:)
Robiłam już brazylijską babkę marchewkową i wiem, że taka marchewkowa babka jest pyszna! Na wszelki wypadek Twoją też zapiszę, bo tak wygląda, że chętnie się skuszę :)!
Właśnie wyciągnęłam z piekarnika – nadejście wiosny uświetnię śniadaniem z babą 🙂
o rajuśku, sukces goni sukces:)
właśnie poszukuję takiej mokrej babeczki na Święta, zrobię na pewno! 🙂
Bardzo polecam:)
Czy mogę użyć formy do babki w kształcie prostokąta zamiast kominkowej??
Tak. Jakiejś niedużej, jeśli ciasto ma być wyższe.
Moja ślinka cieknie tak samo pięknie, jak pięknie wygląda ta babka marchewkowa 🙂
no marchewkowej to jeszcze nie znałam :O
Ale ją ozdobiłaś! Zachwyca oko.. 🙂
nie odważyłam się dać całej marchwi jaką przygotowałam… zobaczymy co wyjdzie 🙂
Napisz co wyszło:)
Mieszkam w Sydney w Australii i dzis upieke te ciasto dla gosci Australijskich.Mira
Wyglada wspaniale, wlasnie takiej babki szukalam. Na pewno ja zrobie i dam znac jak mi wyszla. Pozdrawiam z Italii 🙂
Pozdrowionka! 🙂
Bardzo często ja robię…. naprawdę świetna! Polecam!
Genialny, prosty przepis. Babka świetna, wilgotna, aromatyczna, mniam. Polecam.