Bardzo wilgotna babka kokosowa. Jak się robi najłatwiejsze ciasto

Wilgotna babka kokosowa – dziesięć minut roboty wystarczy by zasiadła na świątecznym stole . Bardzo miękka, puszysta i mega mokra. Pyszna. A ja przecież nie lubię babek wielkanocnych:) . Babka marchewkowa, babka piaskowa, babka czekoladowa – to ciasta, które wykonuje się błyskawicznie, bez kłopotu i żadnych umiejętności kulinarnych, ponieważ wystarczy zmieszać składniki i wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika. W marchewkowej, trzeba dodatkowo zetrzeć marchew i ubić jajka, ale i to nie jest zbyt obciążającą i wymagającą specjalnych umiejętności praca, dziecko sobie poradzi. A ta baba- to już zupełna łatwizna, a efekt zadziwiający. Z powodu dodatku banana czasem wychodzi szarawa w kolorze – nie szkodzi.  No nie ma takich ciast, to jest najlepsza i najłatwiejsza kokosowa babka na świecie:)

Ciasta nie należy mieszać długo i bardzo porządnie. Szybko, krótko i już! Od razu po wymieszaniu należy włożyć je do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Wszystko w celu uniknięcia powstania zakalca.

Wilgotna babka kokosowa
Wilgotna babka kokosowa

 Wilgotna babka kokosowa- składniki ( na formę ok. 1,5 l) :

dobrze, by składniki miały jednakową, pokojową temperaturę

– 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
– nieco więcej niż pół szklanki cukru
– 80 g wiórków kokosowych
– 4 jajka
– pół szklanki oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
– 3/4 szklanki mleka (roślinnego lub zwykłego)
– mocno dojrzały banan (ostatecznie można pominąć, ale ciasto będzie mniej wilgotne)
– skórka otarta z wyszorowanej cytryny (tylko żółta część)

lukier 

– trzy łyżki cukru pudru
– łyżeczka ( lub nieco więcej) soku z cytryny

Wiórki kokosowe do obsypania wierzchu ciasta

Piekarnik ustawić na 170 stopni. Formę do babki nasmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Mąkę, proszek, cukier, skórkę z cytryny  i wiórki wymieszać w misce.

Dodać wymieszane osobno jajka, olej lub stopione masło, mleko i rozgniecionego na papkę widelcem banana. Wszystko razem wymieszać łyżką na jednolitą masę. od razu przelać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 45- 50 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta musi być nieoklejony ciastem, choć może być wilgotny od bananów. Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, przykryć talerzem i odwrócić do góry nogami. Jeśli forma była dobrze posypana tartą bułką, babka powinna zostać na talerzu.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny by powstał rzadki lukier, posmarować/polać, najlepiej przy pomocy pędzelka babkę, posypać wiórkami kokosowymi.
Kroić po całkowitym ostudzeniu ciasta, krojone na gorąco może stać się zakalcem:)

Wilgotna babka kokosowa




Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    24 marca, 2015, 9:27 am

    Bardzo ona śliczniutka:)

  2. Maja K
    24 marca, 2015, 11:23 am

    Nie no zrobię na pewno! 🙂

  3. Lena
    24 marca, 2015, 11:24 am

    cudownie wygląda, ale bym chętnie porwała kawałek:)

  4. Anna
    24 marca, 2015, 11:42 am

    Bardzo dawno nie jadłam babki 🙂 Jakoś nie było komu jej piec 🙂
    Zapisuję tą Twoją babkę na liście potraw na Wielkanoc 🙂 Aż mi ślinka cieknie na sam widok. Powiedz proszę, czy zamiast mleka zwykłego, mogę dodać kokosowe ;)? Babeczka byłaby jeszcze bardziej kokosowa 😉 Ps. co to za kosteczki na górze babki?

    1. opalanka
      24 marca, 2015, 1:23 pm

      tak, mleko kokosowe tak, tylko ta rzadka część, jeśli bardzo gęste. Ale nawet bez tego mleka jest bardzo kokosowo. Kosteczki też są kokosem, kupiłam zdaje się kiedyś taki w Lidlu.

  5. Alexandra
    24 marca, 2015, 2:36 pm

    Prezentuje się rewelacyjnie! 🙂

  6. Angie
    24 marca, 2015, 5:02 pm

    Wygląda na właśnie taką super wilgotną, biorę od razu!

  7. poproszedokladke.pl
    24 marca, 2015, 8:20 pm

    mmm genialny dodatek banana!

  8. Martha
    24 marca, 2015, 9:58 pm

    Hej!
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w moim konkursie, którego zadaniem jest przygotowanie wypieku bądź deseru na Wielkanoc! 🙂 A do wygrania jest naprawdę fajna patera i nie tylko! 🙂
    Szczegóły na moim blogu:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

    1. opalanka
      25 marca, 2015, 6:51 am

      Dziękuję za zaproszenie:)

  9. Izaa
    25 marca, 2015, 7:03 am

    jaka apetyczna ; uwielbiam kokos

  10. Anonimowy
    27 marca, 2015, 7:40 pm

    Jaka konsystencje powinno miec ciasto przed przelozeniem do foremki?

    1. opalanka
      28 marca, 2015, 8:04 am

      Dość gęstą:)

  11. Iga
    29 marca, 2015, 8:35 pm

    Babka kokosowa – to musi byc cos pysznego. Pamiętam, że moja ciocia robila kiedys takie bardzo wilgotne ciasto ale cytrynowe, albo limonkowe – zalerzy co miala akurat pod reka. No ale moim zdaniem wersja z kokosem jest jeszcze o wiele, wiele smaczniejsza. Myśle, ze zrobie cos takiego na swieta, bo szukam jakichs pomyslow na wielkanocne ciastka i ciasta.

  12. Konczi i Szpileczka
    31 marca, 2015, 8:58 am

    Bardzo fajna babeczka, w sam raz na Wielkanoc

  13. Anka
    4 kwietnia, 2015, 12:58 pm

    Często się zastanawiam nad masłem 🙂 chodzi Ci o prawdziwe masło czy masło roślinne? Chciałam się zabrać za pieczenie babki no i masz! Nie wiem czego potrzebuje 😀

    1. opalanka
      4 kwietnia, 2015, 3:03 pm

      Zwykłe masło, margaryn i masła roślinnego nie używam ze względu na dużą ilość chemii.

  14. Unknown
    18 października, 2015, 1:25 pm

    niema zadnych jajek??

    1. opalanka
      18 października, 2015, 9:55 pm

      są.

  15. Sówka
    25 października, 2015, 12:55 pm

    Zrobiłam wszystko wg przepisu i niestety.. Wygląd piękny a smak.. czuć tylko mąkę i nic więcej ,szara bezsmakowa nawet niejest słodka ..hmm ja sie zawiodłam..

    1. Anonimowy
      18 sierpnia, 2017, 2:40 pm

      Niestety mam taką samą opinie ��

  16. Tataritka
    12 stycznia, 2016, 7:10 pm

    A u mnie odwrotnie. Smak przepyszny (dodałam troszkę skórki z pomarańczy i kilka kropel olejku cytrynowego) niestety ciasto wyszło szarawe (nie jestem pewna czy to już nie zakalec czy też to tylko wina banana lub "szklankowego odmierzania składników" -zrobiłam to po raz pierwszy bo z doświadczenia wiem, że szklanka szklance nie równa, a tu niestety nie ma podanej gramatury więc zaryzykowałam ze swoimi o pojemności 200ml). Ze względu na smak na pewno spróbuję ponownie za jakiś czas tylko przeliczę te szklanki

    1. opalanka
      12 stycznia, 2016, 9:54 pm

      Szarawe wychodzi od banana. Można dodawać cynamon,albo odrobinę kurkumy, wtedy kolor będzie inny. A szklanka 250 ml.

  17. Anonimowy
    15 stycznia, 2016, 10:41 am

    witam ! moja babka tez ani puszysta ,ani jakas super smaczna ,wydaje mi sie ze w przepisie jest za duzo maki ??? dam jej jeszcze raz szanse ,i dodam mniej maki ….

    1. opalanka
      15 stycznia, 2016, 12:14 pm

      Daj znać jak poszło.

    2. opalanka
      15 stycznia, 2016, 12:20 pm

      Zmniejszyłam. Zadziała.

  18. Anonimowy
    21 marca, 2016, 8:22 pm

    No niestety , zawiodłam się , wyszedł knot a nie babka niebo na talerzu. Całe szczęście że wypróbowałam przed świętami a nie na święta bo gościom nie byłoby co podać.

  19. Anonimowy
    26 marca, 2016, 8:55 pm

    Czytam czwarty raz i nie widzę, w którym momencie dodać cukier i skórkę cytryny… Improwizowałam. Ciasto od 1,5h w piekarniku, powoli się przypala, ale w środku dopiec się nie chce :-/

    1. opalanka
      26 marca, 2016, 9:32 pm

      upiekła się, wilgotna jest od bananów. Patyczek musi być nieoklejony ciastem. Wilgoć od banana jest ok. I nie ruszać należy i nie kroić zanim całkiem nie ostygnie.

  20. Anonimowy
    29 marca, 2016, 4:11 am

    Zgadzam się z wypowiedzią poprzedniczki w 100%! Większego niewypału już dawno nie jadłam.Szkoda czasu i składników na to ciasto.

  21. Anonimowy
    16 kwietnia, 2016, 4:21 pm

    Babka w piekarniku, z pozmienianym troszke przepisem 🙂 dam znac jak wyszła 🙂

    1. opalanka
      16 kwietnia, 2016, 9:15 pm

      Super:)

  22. Murr
    11 sierpnia, 2016, 8:40 am

    Zamienic banan na jogurt grecki lub zwykly (ta sama objetosc). Ciasto bedzie jasniejsze i z pewnoscia pulchne. Bez banana bedzie mniej slodkie, wiec dodac wiecej cukru. 🙂
    Babki kokosowe sa super.

  23. Anonimowy
    11 lutego, 2017, 1:45 pm

    Właśnie piekę….Zatem czekamy 🙂

  24. Anonimowy
    2 kwietnia, 2017, 3:31 pm

    Właśnie tę chciałam zrobić, ale widzę tyyyyle niefajnych opinii po jej upieczeniu… że nie wiem… no ale aż tyle niepochlebnych?…

    1. opalanka
      4 kwietnia, 2017, 7:37 pm

      Jak nie upieczesz, nie dowiesz się czy Ci odpowiada:)

  25. Anonimowy
    13 kwietnia, 2017, 7:23 pm

    Niestety wyszedl zakalec.ciasto as ciezkie, za duzo making w przepisie.

  26. Barbara Rita
    19 listopada, 2018, 9:15 am

    Ja zrobilam na mace orkiszowej jasnej i pelnoziarnistej pol/pol, wyszla super. Lepsza jest na 2gi dzien po pieczeniu niz od razu 🙂

  27. basia
    5 maja, 2020, 1:03 pm

    czemu robi sie zakalec … to przez to ze za długo mieszałam i za bardzo chciałam ;-)???

    1. Beata Królikiewicz
      5 maja, 2020, 6:54 pm

      https://niebonatalerzu.pl/poradniki/blog-page_22 – poczytaj, może tu znajdziesz rozwiązanie. Może krojona na gorąco? Albo za długo mieszana, albo czekała na blacie zanim została wstawiona do piekarnika?

  28. wiktoria
    19 sierpnia, 2020, 2:37 pm

    Mi przepis średnio podpasował ;//

  29. Daria
    19 października, 2020, 1:40 pm

    Robiłam. Pyszna 🙂 i ten banan 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)