Bardzo wilgotna babka kokosowa. Jak się robi najłatwiejsze ciasto

Wilgotna babka kokosowa – dziesięć minut roboty wystarczy by zasiadła na świątecznym stole . Bardzo miękka, puszysta i mega mokra. Pyszna. A ja przecież nie lubię babek wielkanocnych:) . Babka marchewkowa, babka piaskowa, babka czekoladowa – to ciasta, które wykonuje się błyskawicznie, bez kłopotu i żadnych umiejętności kulinarnych, ponieważ wystarczy zmieszać składniki i wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika. W marchewkowej, trzeba dodatkowo zetrzeć marchew i ubić jajka, ale i to nie jest zbyt obciążającą i wymagającą specjalnych umiejętności praca, dziecko sobie poradzi. A ta baba- to już zupełna łatwizna, a efekt zadziwiający. Z powodu dodatku banana czasem wychodzi szarawa w kolorze – nie szkodzi.  No nie ma takich ciast, to jest najlepsza i najłatwiejsza kokosowa babka na świecie:)

Ciasta nie należy mieszać długo i bardzo porządnie. Szybko, krótko i już! Od razu po wymieszaniu należy włożyć je do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Wszystko w celu uniknięcia powstania zakalca.

Wilgotna babka kokosowa
Wilgotna babka kokosowa

 Wilgotna babka kokosowa- składniki ( na formę ok. 1,5 l) :

dobrze, by składniki miały jednakową, pokojową temperaturę

– 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
– nieco więcej niż pół szklanki cukru
– 80 g wiórków kokosowych
– 4 jajka
– pół szklanki oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
– 3/4 szklanki mleka (roślinnego lub zwykłego)
– mocno dojrzały banan (ostatecznie można pominąć, ale ciasto będzie mniej wilgotne)
– skórka otarta z wyszorowanej cytryny (tylko żółta część)

lukier 

– trzy łyżki cukru pudru
– łyżeczka ( lub nieco więcej) soku z cytryny

Wiórki kokosowe do obsypania wierzchu ciasta

Piekarnik ustawić na 170 stopni. Formę do babki nasmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Mąkę, proszek, cukier, skórkę z cytryny  i wiórki wymieszać w misce.

Dodać wymieszane osobno jajka, olej lub stopione masło, mleko i rozgniecionego na papkę widelcem banana. Wszystko razem wymieszać łyżką na jednolitą masę. od razu przelać do formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 45- 50 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta musi być nieoklejony ciastem, choć może być wilgotny od bananów. Ciasto wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, przykryć talerzem i odwrócić do góry nogami. Jeśli forma była dobrze posypana tartą bułką, babka powinna zostać na talerzu.
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny by powstał rzadki lukier, posmarować/polać, najlepiej przy pomocy pędzelka babkę, posypać wiórkami kokosowymi.
Kroić po całkowitym ostudzeniu ciasta, krojone na gorąco może stać się zakalcem:)

Wilgotna babka kokosowa




Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    24 marca, 2015, 9:27 am

    Bardzo ona śliczniutka:)

  2. Maja K
    24 marca, 2015, 11:23 am

    Nie no zrobię na pewno! 🙂

  3. Lena
    24 marca, 2015, 11:24 am

    cudownie wygląda, ale bym chętnie porwała kawałek:)

  4. Anna
    24 marca, 2015, 11:42 am

    Bardzo dawno nie jadłam babki 🙂 Jakoś nie było komu jej piec 🙂
    Zapisuję tą Twoją babkę na liście potraw na Wielkanoc 🙂 Aż mi ślinka cieknie na sam widok. Powiedz proszę, czy zamiast mleka zwykłego, mogę dodać kokosowe ;)? Babeczka byłaby jeszcze bardziej kokosowa 😉 Ps. co to za kosteczki na górze babki?

    1. opalanka
      24 marca, 2015, 1:23 pm

      tak, mleko kokosowe tak, tylko ta rzadka część, jeśli bardzo gęste. Ale nawet bez tego mleka jest bardzo kokosowo. Kosteczki też są kokosem, kupiłam zdaje się kiedyś taki w Lidlu.

  5. Alexandra
    24 marca, 2015, 2:36 pm

    Prezentuje się rewelacyjnie! 🙂

  6. Angie
    24 marca, 2015, 5:02 pm

    Wygląda na właśnie taką super wilgotną, biorę od razu!

  7. poproszedokladke.pl
    24 marca, 2015, 8:20 pm

    mmm genialny dodatek banana!

  8. Martha
    24 marca, 2015, 9:58 pm

    Hej!
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w moim konkursie, którego zadaniem jest przygotowanie wypieku bądź deseru na Wielkanoc! 🙂 A do wygrania jest naprawdę fajna patera i nie tylko! 🙂
    Szczegóły na moim blogu:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

    1. opalanka
      25 marca, 2015, 6:51 am

      Dziękuję za zaproszenie:)

  9. Izaa
    25 marca, 2015, 7:03 am

    jaka apetyczna ; uwielbiam kokos

  10. Anonimowy
    27 marca, 2015, 7:40 pm

    Jaka konsystencje powinno miec ciasto przed przelozeniem do foremki?

    1. opalanka
      28 marca, 2015, 8:04 am

      Dość gęstą:)

  11. Iga
    29 marca, 2015, 8:35 pm

    Babka kokosowa – to musi byc cos pysznego. Pamiętam, że moja ciocia robila kiedys takie bardzo wilgotne ciasto ale cytrynowe, albo limonkowe – zalerzy co miala akurat pod reka. No ale moim zdaniem wersja z kokosem jest jeszcze o wiele, wiele smaczniejsza. Myśle, ze zrobie cos takiego na swieta, bo szukam jakichs pomyslow na wielkanocne ciastka i ciasta.

  12. Konczi i Szpileczka
    31 marca, 2015, 8:58 am

    Bardzo fajna babeczka, w sam raz na Wielkanoc

  13. Anka
    4 kwietnia, 2015, 12:58 pm

    Często się zastanawiam nad masłem 🙂 chodzi Ci o prawdziwe masło czy masło roślinne? Chciałam się zabrać za pieczenie babki no i masz! Nie wiem czego potrzebuje 😀

    1. opalanka
      4 kwietnia, 2015, 3:03 pm

      Zwykłe masło, margaryn i masła roślinnego nie używam ze względu na dużą ilość chemii.

  14. Unknown
    18 października, 2015, 1:25 pm

    niema zadnych jajek??

    1. opalanka
      18 października, 2015, 9:55 pm

      są.

  15. Sówka
    25 października, 2015, 12:55 pm

    Zrobiłam wszystko wg przepisu i niestety.. Wygląd piękny a smak.. czuć tylko mąkę i nic więcej ,szara bezsmakowa nawet niejest słodka ..hmm ja sie zawiodłam..

    1. Anonimowy
      18 sierpnia, 2017, 2:40 pm

      Niestety mam taką samą opinie ��

  16. Tataritka
    12 stycznia, 2016, 7:10 pm

    A u mnie odwrotnie. Smak przepyszny (dodałam troszkę skórki z pomarańczy i kilka kropel olejku cytrynowego) niestety ciasto wyszło szarawe (nie jestem pewna czy to już nie zakalec czy też to tylko wina banana lub "szklankowego odmierzania składników" -zrobiłam to po raz pierwszy bo z doświadczenia wiem, że szklanka szklance nie równa, a tu niestety nie ma podanej gramatury więc zaryzykowałam ze swoimi o pojemności 200ml). Ze względu na smak na pewno spróbuję ponownie za jakiś czas tylko przeliczę te szklanki

    1. opalanka
      12 stycznia, 2016, 9:54 pm

      Szarawe wychodzi od banana. Można dodawać cynamon,albo odrobinę kurkumy, wtedy kolor będzie inny. A szklanka 250 ml.

  17. Anonimowy
    15 stycznia, 2016, 10:41 am

    witam ! moja babka tez ani puszysta ,ani jakas super smaczna ,wydaje mi sie ze w przepisie jest za duzo maki ??? dam jej jeszcze raz szanse ,i dodam mniej maki ….

    1. opalanka
      15 stycznia, 2016, 12:14 pm

      Daj znać jak poszło.

    2. opalanka
      15 stycznia, 2016, 12:20 pm

      Zmniejszyłam. Zadziała.

  18. Anonimowy
    21 marca, 2016, 8:22 pm

    No niestety , zawiodłam się , wyszedł knot a nie babka niebo na talerzu. Całe szczęście że wypróbowałam przed świętami a nie na święta bo gościom nie byłoby co podać.

  19. Anonimowy
    26 marca, 2016, 8:55 pm

    Czytam czwarty raz i nie widzę, w którym momencie dodać cukier i skórkę cytryny… Improwizowałam. Ciasto od 1,5h w piekarniku, powoli się przypala, ale w środku dopiec się nie chce :-/

    1. opalanka
      26 marca, 2016, 9:32 pm

      upiekła się, wilgotna jest od bananów. Patyczek musi być nieoklejony ciastem. Wilgoć od banana jest ok. I nie ruszać należy i nie kroić zanim całkiem nie ostygnie.

  20. Anonimowy
    29 marca, 2016, 4:11 am

    Zgadzam się z wypowiedzią poprzedniczki w 100%! Większego niewypału już dawno nie jadłam.Szkoda czasu i składników na to ciasto.

  21. Anonimowy
    16 kwietnia, 2016, 4:21 pm

    Babka w piekarniku, z pozmienianym troszke przepisem 🙂 dam znac jak wyszła 🙂

    1. opalanka
      16 kwietnia, 2016, 9:15 pm

      Super:)

  22. Murr
    11 sierpnia, 2016, 8:40 am

    Zamienic banan na jogurt grecki lub zwykly (ta sama objetosc). Ciasto bedzie jasniejsze i z pewnoscia pulchne. Bez banana bedzie mniej slodkie, wiec dodac wiecej cukru. 🙂
    Babki kokosowe sa super.

  23. Anonimowy
    11 lutego, 2017, 1:45 pm

    Właśnie piekę….Zatem czekamy 🙂

  24. Anonimowy
    2 kwietnia, 2017, 3:31 pm

    Właśnie tę chciałam zrobić, ale widzę tyyyyle niefajnych opinii po jej upieczeniu… że nie wiem… no ale aż tyle niepochlebnych?…

    1. opalanka
      4 kwietnia, 2017, 7:37 pm

      Jak nie upieczesz, nie dowiesz się czy Ci odpowiada:)

  25. Anonimowy
    13 kwietnia, 2017, 7:23 pm

    Niestety wyszedl zakalec.ciasto as ciezkie, za duzo making w przepisie.

  26. Barbara Rita
    19 listopada, 2018, 9:15 am

    Ja zrobilam na mace orkiszowej jasnej i pelnoziarnistej pol/pol, wyszla super. Lepsza jest na 2gi dzien po pieczeniu niz od razu 🙂

  27. basia
    5 maja, 2020, 1:03 pm

    czemu robi sie zakalec … to przez to ze za długo mieszałam i za bardzo chciałam ;-)???

    1. Beata Królikiewicz
      5 maja, 2020, 6:54 pm

      https://niebonatalerzu.pl/poradniki/blog-page_22 – poczytaj, może tu znajdziesz rozwiązanie. Może krojona na gorąco? Albo za długo mieszana, albo czekała na blacie zanim została wstawiona do piekarnika?

  28. wiktoria
    19 sierpnia, 2020, 2:37 pm

    Mi przepis średnio podpasował ;//

  29. Daria
    19 października, 2020, 1:40 pm

    Robiłam. Pyszna 🙂 i ten banan 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)