Najlepsze ciasteczka kajmakowe. Kruche ciasteczka z orzeszkami

Ciasteczka kajmakowe, bardzo, bardzo kruche. Maślane. Przepyszne. Idealne. Słodycz i odrobina soli. Po wyjęciu z piekarnika trzeba dać im chwilę odpoczynku, inaczej rozpadną się na okruchy. Po piętnastu minutach od wyjęcia z pieca zesztywnieją nieco i staną się numerem jeden w ciasteczkowym rankingu każdego domu. Upiekłam raniuśko. No jestem w niebie. Na pewno są moimi najulubieńszymi w całym ostatnim roku. Albo dwóch ostatnich latach. Ciasteczka kajmakowe rozbiły bank. Rzecz pewna:)

 

ciasteczka kajmakowe

 

ciasteczka kajmakowe

ciasteczka kajmakowe – składniki (na ok. 25-30 ciasteczek):

– 200 g masła
– 2 łyżki cukru ( trzcinowego lub zwykłego)
– szczypta soli
– 2,5 szklanki mąki ( ok. 350 g)
– 200 g masy kajmakowej z puszki

– dwie garście grupo posiekanych, solonych orzeszków ziemnych
– dwie, trzy łyżki masy kajmakowej do nadzienia

ciasteczka kajmakowe-  przepis

Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 st. Masło pokroić w kostkę i rozetrzeć z cukrem, ucierającą końcówką miksera ( lub pałką w makutrze).
Wmiksować kajmak, dodać mąkę, sól i zagnieść szybko ciasto. Odrywać porcje wielkości włoskiego orzecha, spłaszczyć na dłoni na placek, dać na środek ok. 1/3- 1/2 łyżeczki kajmaku i zaklejać tworząc kulki. Niektóre się nie zakleją jak trzeba – nie szkodzi. Układać na blaszce w równych odstępach. Wierzchy ciastek posypać siekanymi orzeszkami, lekko dociskając by się przykleiły. Piec w całkowicie nagrzanym piekarniku, ok. 15 minut z termoobiegiem, na funkcji góra-dół, 20 minut  bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika (będą wydawać się niedopieczone i całkiem miękkie) i odstawić do ostudzenia. Zesztywnieją w trakcie studzenia.

ciasteczka kajmakowe

Podpatrzyłam na I Adore cinnamon.

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    5 października, 2015, 9:10 am

    Kajmak, orzeszki-jakie pyszne muszą być te ciasteczka:)

  2. Salvador Dali
    5 października, 2015, 11:36 am

    o matulu.. i ja byłabym z nich zakochana po uszy.. <3 podrzuć kilka!!

  3. Angie
    5 października, 2015, 1:32 pm

    Fantastycznie Ci wyszły, bardzo się cieszę że Ci smakują!:)

  4. Ania – Kto ugości moich gości?
    5 października, 2015, 4:54 pm

    Moje smaki, coś wspaniałego!

  5. Marzena
    6 października, 2015, 8:12 am

    Z tymi orzeszkami na pewno są niebiańskie:-)

  6. Marzena Szkodzińska
    6 października, 2015, 9:21 am

    Cudowne są te ciasteczka 🙂

  7. Marzena Szkodzińska
    6 października, 2015, 9:22 am

    Cudowne są te ciasteczka 🙂

  8. Marzena Szkodzińska
    6 października, 2015, 9:23 am

    Cudowne są te ciasteczka 🙂

  9. Słodko – Słony Świat Ilony
    6 października, 2015, 8:08 pm

    Już czuję ich smak… 🙂

  10. Kuchcik gotuje
    8 października, 2015, 5:26 am

    Wyglądają pysznie, muszę wypróbować Twój przepis, z kajmakiem jeszcze nie robiłam 🙂

  11. Anonimowy
    18 lutego, 2016, 1:44 pm

    Nie dodaje się jaj?

    1. opalanka
      18 lutego, 2016, 3:22 pm

      Nie.

  12. Anonimowy
    22 lutego, 2016, 7:44 pm

    właśnie skończyłam je robić, ciasto było super, fajnie wyrabiało się w ręku, ale coś mi nie poszło podczas pieczenia, piekłam bez termoobiegu 20 minut i pierwsza partia się przypaliła, druga partia – 18 minut i wydaje się (bo jeszcze nie sprawdzałam), że w środku będą niedopieczone… szkoda, bo tak mi się spodobały na zdjęciu ..

    1. opalanka
      23 lutego, 2016, 11:40 am

      Ależ przecie opisałam, że ok. 15 minut trzeba piec albo 20 i wyjąć i nie ruszać, bo wydają się nieupieczone i sztywnieją dopiero podczas stygnięcia:) Każdy piekarnik jest inny. Ma odrobinę wyższą lub niższą temperaturę.

    2. Anonimowy
      23 lutego, 2016, 2:20 pm

      dziękuję za odpowiedź 🙂 faktycznie dziś rano były już inne, zdecydowanie trzeba im dać czas by "doszły" 🙂 najważniejsze, że koleżankom smakowały 🙂
      Powoli zaczynam się uzależniać od Pani bloga i ciasteczkowych przepisów 🙂 pozdrawiam Ania

    3. opalanka
      23 lutego, 2016, 3:50 pm

      Bardzo się ciesze z teho użależnienia 🙂 Proszę zagłosować na blog smsem i namówić koleżanki:) W prawym górnym rogu bloga będa wskazówki jak:)

    4. Anonimowy
      24 lutego, 2016, 7:07 am

      Załatwione !
      trzymamy za Panią kciuki, bo blog jest obłędny 🙂

  13. Anonimowy
    9 marca, 2016, 10:43 am

    Czy masło z cukrem należy ucierac na puszystą masę, tak jak np. w cieście babkowym powiedzmy ok. 5 minut czy może inaczej?
    Dziękuje za odpowiedź:)

    1. opalanka
      9 marca, 2016, 12:08 pm

      3 minuty wystarczą. Pozdrawiam

  14. Anonimowy
    17 czerwca, 2016, 9:21 pm

    mogłabym użyć mąki kukurydzianej?
    pozdrawiam

  15. Wypieki Beaty
    23 lipca, 2017, 11:00 am

    Muszę koniecznie upiec 🙂

  16. reni
    16 grudnia, 2018, 10:59 pm

    mi wyszly mega twarde i nadaja sie do kosza

    1. Beata Królikiewicz
      17 grudnia, 2018, 12:54 pm

      może za długo pieczone? Twarde wychodzą jak długo siedzą w piekarniku.

  17. Ilona
    10 września, 2020, 7:06 pm

    Mam pytanie- kajmak zmiksować z mąką i dodać jako nadzienie?

    1. Beata Królikiewicz
      14 września, 2020, 10:14 am

      200g kajmaku zmiksować z mąką, a 2-3 łyżki dać solo, jako nadzienie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie