Najlepsze ciasteczka kajmakowe. Kruche ciasteczka z orzeszkami
Ciasteczka kajmakowe, bardzo, bardzo kruche. Maślane. Przepyszne. Idealne. Słodycz i odrobina soli. Po wyjęciu z piekarnika trzeba dać im chwilę odpoczynku, inaczej rozpadną się na okruchy. Po piętnastu minutach od wyjęcia z pieca zesztywnieją nieco i staną się numerem jeden w ciasteczkowym rankingu każdego domu. Upiekłam raniuśko. No jestem w niebie. Na pewno są moimi najulubieńszymi w całym ostatnim roku. Albo dwóch ostatnich latach. Ciasteczka kajmakowe rozbiły bank. Rzecz pewna:)
ciasteczka kajmakowe – składniki (na ok. 25-30 ciasteczek):
– 200 g masła
– 2 łyżki cukru ( trzcinowego lub zwykłego)
– szczypta soli
– 2,5 szklanki mąki ( ok. 350 g)
– 200 g masy kajmakowej z puszki
– dwie garście grupo posiekanych, solonych orzeszków ziemnych
– dwie, trzy łyżki masy kajmakowej do nadzienia
ciasteczka kajmakowe- przepis
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 st. Masło pokroić w kostkę i rozetrzeć z cukrem, ucierającą końcówką miksera ( lub pałką w makutrze).
Wmiksować kajmak, dodać mąkę, sól i zagnieść szybko ciasto. Odrywać porcje wielkości włoskiego orzecha, spłaszczyć na dłoni na placek, dać na środek ok. 1/3- 1/2 łyżeczki kajmaku i zaklejać tworząc kulki. Niektóre się nie zakleją jak trzeba – nie szkodzi. Układać na blaszce w równych odstępach. Wierzchy ciastek posypać siekanymi orzeszkami, lekko dociskając by się przykleiły. Piec w całkowicie nagrzanym piekarniku, ok. 15 minut z termoobiegiem, na funkcji góra-dół, 20 minut bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika (będą wydawać się niedopieczone i całkiem miękkie) i odstawić do ostudzenia. Zesztywnieją w trakcie studzenia.
Podpatrzyłam na I Adore cinnamon.
Kajmak, orzeszki-jakie pyszne muszą być te ciasteczka:)
o matulu.. i ja byłabym z nich zakochana po uszy.. <3 podrzuć kilka!!
Fantastycznie Ci wyszły, bardzo się cieszę że Ci smakują!:)
Moje smaki, coś wspaniałego!
Z tymi orzeszkami na pewno są niebiańskie:-)
Cudowne są te ciasteczka 🙂
Cudowne są te ciasteczka 🙂
Cudowne są te ciasteczka 🙂
Już czuję ich smak… 🙂
Wyglądają pysznie, muszę wypróbować Twój przepis, z kajmakiem jeszcze nie robiłam 🙂
Nie dodaje się jaj?
Nie.
właśnie skończyłam je robić, ciasto było super, fajnie wyrabiało się w ręku, ale coś mi nie poszło podczas pieczenia, piekłam bez termoobiegu 20 minut i pierwsza partia się przypaliła, druga partia – 18 minut i wydaje się (bo jeszcze nie sprawdzałam), że w środku będą niedopieczone… szkoda, bo tak mi się spodobały na zdjęciu ..
Ależ przecie opisałam, że ok. 15 minut trzeba piec albo 20 i wyjąć i nie ruszać, bo wydają się nieupieczone i sztywnieją dopiero podczas stygnięcia:) Każdy piekarnik jest inny. Ma odrobinę wyższą lub niższą temperaturę.
dziękuję za odpowiedź 🙂 faktycznie dziś rano były już inne, zdecydowanie trzeba im dać czas by "doszły" 🙂 najważniejsze, że koleżankom smakowały 🙂
Powoli zaczynam się uzależniać od Pani bloga i ciasteczkowych przepisów 🙂 pozdrawiam Ania
Bardzo się ciesze z teho użależnienia 🙂 Proszę zagłosować na blog smsem i namówić koleżanki:) W prawym górnym rogu bloga będa wskazówki jak:)
Załatwione !
trzymamy za Panią kciuki, bo blog jest obłędny 🙂
Czy masło z cukrem należy ucierac na puszystą masę, tak jak np. w cieście babkowym powiedzmy ok. 5 minut czy może inaczej?
Dziękuje za odpowiedź:)
3 minuty wystarczą. Pozdrawiam
mogłabym użyć mąki kukurydzianej?
pozdrawiam
Muszę koniecznie upiec 🙂
mi wyszly mega twarde i nadaja sie do kosza
może za długo pieczone? Twarde wychodzą jak długo siedzą w piekarniku.
Mam pytanie- kajmak zmiksować z mąką i dodać jako nadzienie?
200g kajmaku zmiksować z mąką, a 2-3 łyżki dać solo, jako nadzienie.