Pyszne ciasteczka cytrynowe. Ciasteczka z cytrynowym kremem

Pyszne ciasteczka z kremem cytrynowym. Och jakie dobre, jak się trzeba pilnować, żeby nie pożreć wszystkich od razu. Kruche ciasteczka, rozpływające się w ustach, ze świeżym, soczystym, bardzo, bardzo dobrym, cytrynowym kremem.
W sam raz na lato. W sam raz na zimę. No na każdą okazję. Moje drugie najulubieńsze, na równi dobre jak ciasteczka kajmakowe – przepis a przecież jest ich u mnie ponad 150 – najlepsze przepisy na ciasteczka . Krem zwany lemon curd jest banalnie prosty w przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce ok. tydzień czasu, używać do naleśników, ciast i deserów, także jako polewę. No pyszny jest. A z bezami, to dopiero.
Bardzo zróbcie. Przepis na pyszne ciasteczka cytrynowe z kremem lemon curd podaję.

 

ciasteczka cytrynowe

składniki:

– 100 g masła
– 50 g cukru
– skórka otarta z cytryny (tylko żółta część)
– łyżeczka soku z cytryny
– 1 jajko
– 1,5 szklanki mąki ( 225 g)
– łyżeczka proszku do pieczenia

krem cytrynowy ( lemon curd) : 

– 1 jajko
– 1 żółtko
– 1 cytryna
– 30 g masła
– 4 łyżki cukru (50 g )
– ew. siekane orzechy do posypania (ok. 2-3 łyżki)

Masło utrzeć z cukrem ( przy pomocy miksera lub malaksera) , dodać skórkę, sok, jajko, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem. Zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na godzinę.

Z cytryny otrzeć do rondelka żółtą część skórki.
Dodać jajko, żółtko, wyciśnięty z owocu sok, cukier i podgrzać wszystko na małym ogniu mieszając.
Dorzucić pokrojone w kostkę masło i mieszać razem aż masa zgęstnieje, trochę jak budyń.
By krem był jedwabiście gładki można go przetrzeć przez sito.

kruche ciasteczka

Piekarnik ustawić na 180 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta odrywać kawałki i toczyć z niego kulki wielkości małego, włoskiego orzecha, każdą lekko spłaszczyć i ułożyć na papierze.

 

 

 

Przy pomocy stopki kieliszka, korka do wina lub innego przedmiotu odciskać w cieście dołek.
Do każdego nałożyć porcję (ok. 3/4 łyżeczki) kremu. Wierzch posypać odrobiną siekanych orzechów.
Wstawić blaszkę do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 – 20 minut do lekkiego zrumienienia ciastek. Studzić na metalowej kratce.

ciasteczka z kremem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    23 lipca, 2017, 9:50 am

    wyglądają przepysznie:)

  2. Wypieki Beaty
    23 lipca, 2017, 10:58 am

    Fajnie wyglądają i muszą pysznie smakować 🙂

  3. Dorota
    23 lipca, 2017, 12:10 pm

    O Matko, cieszę się, że mogę oglądać je tylko na zdjęciu, bo pochłonęłabym wszystkie! A ostatnio zaokrągliły się boczki.

  4. Małgorzata Ś
    23 lipca, 2017, 11:50 pm

    Maeł cytrusowe cudeńka! Uwielbiam takie wypieki 🙂

  5. Kasia
    27 lipca, 2017, 4:15 pm

    Właśnie upiekłam te cytrynowe cudenka. Wszyscy się nimi zajadamy. Są przepyszne�� Dziękuję za świetny przepis.

  6. opalanka
    28 lipca, 2017, 7:12 pm

    Super!

  7. LilliAnna
    19 grudnia, 2018, 10:07 pm

    Pysznie wyglądają i tak samo pysznie smakują! Zrobiłam je z myślą o świętach ale juz teraz jestem pewna, że nie dotrwają do tego czasu 🙂 Jutro piekę kolejny zestaw ;))
    Bardzo dziękuję za tak udany przepis!

    1. Beata Królikiewicz
      20 grudnia, 2018, 8:48 pm

      Pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)