Pyszne ciasteczka cytrynowe. Ciasteczka z cytrynowym kremem
Pyszne ciasteczka z kremem cytrynowym. Och jakie dobre, jak się trzeba pilnować, żeby nie pożreć wszystkich od razu. Kruche ciasteczka, rozpływające się w ustach, ze świeżym, soczystym, bardzo, bardzo dobrym, cytrynowym kremem.
W sam raz na lato. W sam raz na zimę. No na każdą okazję. Moje drugie najulubieńsze, na równi dobre jak ciasteczka kajmakowe – przepis a przecież jest ich u mnie ponad 150 – najlepsze przepisy na ciasteczka . Krem zwany lemon curd jest banalnie prosty w przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce ok. tydzień czasu, używać do naleśników, ciast i deserów, także jako polewę. No pyszny jest. A z bezami, to dopiero.
Bardzo zróbcie. Przepis na pyszne ciasteczka cytrynowe z kremem lemon curd podaję.
składniki:
– 100 g masła
– 50 g cukru
– skórka otarta z cytryny (tylko żółta część)
– łyżeczka soku z cytryny
– 1 jajko
– 1,5 szklanki mąki ( 225 g)
– łyżeczka proszku do pieczenia
krem cytrynowy ( lemon curd) :
– 1 jajko
– 1 żółtko
– 1 cytryna
– 30 g masła
– 4 łyżki cukru (50 g )
– ew. siekane orzechy do posypania (ok. 2-3 łyżki)
Masło utrzeć z cukrem ( przy pomocy miksera lub malaksera) , dodać skórkę, sok, jajko, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem. Zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na godzinę.
Z cytryny otrzeć do rondelka żółtą część skórki.
Dodać jajko, żółtko, wyciśnięty z owocu sok, cukier i podgrzać wszystko na małym ogniu mieszając.
Dorzucić pokrojone w kostkę masło i mieszać razem aż masa zgęstnieje, trochę jak budyń.
By krem był jedwabiście gładki można go przetrzeć przez sito.
Piekarnik ustawić na 180 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta odrywać kawałki i toczyć z niego kulki wielkości małego, włoskiego orzecha, każdą lekko spłaszczyć i ułożyć na papierze.
Przy pomocy stopki kieliszka, korka do wina lub innego przedmiotu odciskać w cieście dołek.
Do każdego nałożyć porcję (ok. 3/4 łyżeczki) kremu. Wierzch posypać odrobiną siekanych orzechów.
Wstawić blaszkę do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 – 20 minut do lekkiego zrumienienia ciastek. Studzić na metalowej kratce.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz
wyglądają przepysznie:)
Fajnie wyglądają i muszą pysznie smakować 🙂
O Matko, cieszę się, że mogę oglądać je tylko na zdjęciu, bo pochłonęłabym wszystkie! A ostatnio zaokrągliły się boczki.
Maeł cytrusowe cudeńka! Uwielbiam takie wypieki 🙂
Właśnie upiekłam te cytrynowe cudenka. Wszyscy się nimi zajadamy. Są przepyszne�� Dziękuję za świetny przepis.
Super!
Pysznie wyglądają i tak samo pysznie smakują! Zrobiłam je z myślą o świętach ale juz teraz jestem pewna, że nie dotrwają do tego czasu 🙂 Jutro piekę kolejny zestaw ;))
Bardzo dziękuję za tak udany przepis!
Pozdrawiam serdecznie:)