Pyszne ciasteczka cytrynowe. Ciasteczka z cytrynowym kremem

Pyszne ciasteczka z kremem cytrynowym. Och jakie dobre, jak się trzeba pilnować, żeby nie pożreć wszystkich od razu. Kruche ciasteczka, rozpływające się w ustach, ze świeżym, soczystym, bardzo, bardzo dobrym, cytrynowym kremem.
W sam raz na lato. W sam raz na zimę. No na każdą okazję. Moje drugie najulubieńsze, na równi dobre jak ciasteczka kajmakowe – przepis a przecież jest ich u mnie ponad 150 – najlepsze przepisy na ciasteczka . Krem zwany lemon curd jest banalnie prosty w przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce ok. tydzień czasu, używać do naleśników, ciast i deserów, także jako polewę. No pyszny jest. A z bezami, to dopiero.
Bardzo zróbcie. Przepis na pyszne ciasteczka cytrynowe z kremem lemon curd podaję.

 

ciasteczka cytrynowe

składniki:

– 100 g masła
– 50 g cukru
– skórka otarta z cytryny (tylko żółta część)
– łyżeczka soku z cytryny
– 1 jajko
– 1,5 szklanki mąki ( 225 g)
– łyżeczka proszku do pieczenia

krem cytrynowy ( lemon curd) : 

– 1 jajko
– 1 żółtko
– 1 cytryna
– 30 g masła
– 4 łyżki cukru (50 g )
– ew. siekane orzechy do posypania (ok. 2-3 łyżki)

Masło utrzeć z cukrem ( przy pomocy miksera lub malaksera) , dodać skórkę, sok, jajko, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem. Zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na godzinę.

Z cytryny otrzeć do rondelka żółtą część skórki.
Dodać jajko, żółtko, wyciśnięty z owocu sok, cukier i podgrzać wszystko na małym ogniu mieszając.
Dorzucić pokrojone w kostkę masło i mieszać razem aż masa zgęstnieje, trochę jak budyń.
By krem był jedwabiście gładki można go przetrzeć przez sito.

kruche ciasteczka

Piekarnik ustawić na 180 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta odrywać kawałki i toczyć z niego kulki wielkości małego, włoskiego orzecha, każdą lekko spłaszczyć i ułożyć na papierze.

 

 

 

Przy pomocy stopki kieliszka, korka do wina lub innego przedmiotu odciskać w cieście dołek.
Do każdego nałożyć porcję (ok. 3/4 łyżeczki) kremu. Wierzch posypać odrobiną siekanych orzechów.
Wstawić blaszkę do całkowicie nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 – 20 minut do lekkiego zrumienienia ciastek. Studzić na metalowej kratce.

ciasteczka z kremem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    23 lipca, 2017, 9:50 am

    wyglądają przepysznie:)

  2. Wypieki Beaty
    23 lipca, 2017, 10:58 am

    Fajnie wyglądają i muszą pysznie smakować 🙂

  3. Dorota
    23 lipca, 2017, 12:10 pm

    O Matko, cieszę się, że mogę oglądać je tylko na zdjęciu, bo pochłonęłabym wszystkie! A ostatnio zaokrągliły się boczki.

  4. Małgorzata Ś
    23 lipca, 2017, 11:50 pm

    Maeł cytrusowe cudeńka! Uwielbiam takie wypieki 🙂

  5. Kasia
    27 lipca, 2017, 4:15 pm

    Właśnie upiekłam te cytrynowe cudenka. Wszyscy się nimi zajadamy. Są przepyszne�� Dziękuję za świetny przepis.

  6. opalanka
    28 lipca, 2017, 7:12 pm

    Super!

  7. LilliAnna
    19 grudnia, 2018, 10:07 pm

    Pysznie wyglądają i tak samo pysznie smakują! Zrobiłam je z myślą o świętach ale juz teraz jestem pewna, że nie dotrwają do tego czasu 🙂 Jutro piekę kolejny zestaw ;))
    Bardzo dziękuję za tak udany przepis!

    1. Beata Królikiewicz
      20 grudnia, 2018, 8:48 pm

      Pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)