Ciasteczka migdałowe. Ciasteczka bezglutenowe

Baaaardzo dobre ciasteczka migdałowe. Jedne z lepszych upieczonych tu w ostatnim czasie. Niech nie zwiedzie Was ich niepozorny wygląd. Rywalizować mogą tylko z ciasteczkami kajmakowymi, które są dla nas hitem roku. W dodatku nie zawierają glutenu (poprawcie mnie, jeśli się mylę), a to dla niektórych ważne. Do przygotowania w mig, jeśli ma się kupione zmielone migdały. Bardzo istotne jest, by nie piec ich długo, choć wydają się zupełnie ale to zupełnie surowe i miękkie. Po wyjęciu z piekarnika nie należy ich ruszać ok. 20-30 minut. W tym czasie zesztywnieją i wtedy da się je przełożyć na metalową kratkę by całkiem ostygły. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej dla mnie – bomba. Ci którzy nie lubią, pomijają, rzecz jasna.

Ciasteczka migdałowe

składniki (na ok. 20 – 25 ciastek) : 

– 200 g zmielonych migdałów (do kupienia np. w marketach, sklepach ze zdrową żywnością, tzw. mąka migdałowa)
– 4 łyżki cukru lub innego słodzidła
– łyżeczka proszku do pieczenia (zwykłego lub bezglutenowego)
– 100 g zimnego masła ( 82% tłuszczu)
– 2 żółtka
– kilka kropli ekstraktu z migdałów lub wanilii
– dwie łyżki posiekanej, smażonej skórki pomarańczowej

Migdały zmieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodać pokrojone w kostkę masło oraz żółtka, skórkę pomarańczową i ekstrakt.
Wszystko szybko posiekać nożem, zagnieść ręką (lub malakserem) w kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w odstępach na blaszce, lekko spłaszczyć. Piec ok. 12 minut. Wyjąć z pieca i nie ruszać przez ok. 30 minut. Kiedy zesztywnieją, przekładać delikatnie łopatką na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.

cisteczka bezglutenowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    18 lutego, 2016, 10:55 am

    Mocno migdałowe, pyszne:)

  2. Ala Jereczek
    18 lutego, 2016, 12:17 pm

    Rzeczywiście, zwykły proszek do pieczenia zastąpić bezglutenowym lub sobą i na 100% bez glutenu. Jadę szukać mielony migdałów i dziś zrobię ��

    1. opalanka
      18 lutego, 2016, 1:24 pm

      o widzisz. Proszek.

  3. Magda Głowacka
    18 lutego, 2016, 1:18 pm

    Lubię takie szybkie wypieki. Smak migdałów z dodatkiem skórki pomarańczowej.. mmm.. muszą być wyśmienite (:

  4. Salvador Dali
    18 lutego, 2016, 1:35 pm

    uwielbiam kruche.. <3 cudo, cudo!
    nie dziwię się, że tak Wam smakowały 😉

  5. Moje Bistro
    18 lutego, 2016, 2:16 pm

    Świetne, do tego bez mąki. A Twój czajniczek… zakochałam się 🙂

  6. Angie
    18 lutego, 2016, 4:19 pm

    Takie ciasteczka to ja uwielbiam<3

  7. Poproszę Dokładkę
    20 lutego, 2016, 8:00 am

    bardzo lubię takie proste, ale niezwykle smaczne ciasteczka, muszę wypróbować 🙂

  8. Olga Pi
    21 lutego, 2016, 1:14 pm

    Zrobienie smacznych słodkości bezglutenowych to prawdziwa sztuka:)

    1. Anonimowy
      24 kwietnia, 2016, 12:44 pm

      Zabieram sie do pieczenia.Mam make migdalowa.Moze beda rownie smaczne.Pozdrawiam.

    2. opalanka
      25 kwietnia, 2016, 7:04 am

      Wyszły?

  9. Anonimowy
    18 listopada, 2016, 4:24 pm

    własnie upiekłam . Pyszne!!! zamiast żółtek dałam banana bo nie miałam jajek. Wyszły ekstra !!!!! Nawet nieupieczona masa była mega pychota- marcepanek ,

  10. Anna Michalik
    18 listopada, 2016, 4:40 pm

    czym można zastąpić żółtka i masło? nie mogę jajek i mleka

    1. opalanka
      18 listopada, 2016, 5:36 pm

      Pomiń jajka i daj olej kokosowy.

  11. magdalena uguz
    5 lutego, 2017, 7:20 pm

    są genialne, mój syn je uwielbia

  12. Paulina
    6 lutego, 2018, 12:20 am

    Genialne!!!dałam olej rzepakowy zamiast masła

  13. Marta
    28 lutego, 2019, 1:00 pm

    Czy można zamiast maki migdałowej dodać maki amarantusowej?

    1. Beata Królikiewicz
      28 lutego, 2019, 9:29 pm

      Nie wiem, nie sprawdzałam.

  14. Ludmiła
    11 listopada, 2019, 6:39 pm

    Rewelacja Szybko się je robi ą wychodzą przepyszne. Dziękuję bardzo za tak wspaniały przepis.

  15. Agata
    25 grudnia, 2019, 12:32 am

    Robię już kolejną porcję.Wychodzą pyszne.Jest to też super opcja jako ozdoba na choinkę:)

  16. Bogumiła
    7 września, 2020, 6:35 pm

    Zawiodłam się już wiele razy na przepisach . Ale z ręką na sercu pisze, że te ciastka są pyszne. Nie miałam smażonej skórki pomarańczowej, więc otarła skórkę z pomarańczy.

  17. Justyna
    17 stycznia, 2021, 9:45 pm

    Pyszne ciasteczka ! Proste i szybkie w wykonaniu i genialne w smaku.

  18. Jul
    2 czerwca, 2021, 9:52 am

    Dzień dobry chciałam zapytać o tę skórkę pomarańczową. Sama ją Pani robi czy można gdzieś kupić? (szukam dobrych składów z racji cukrzycy)

    1. Beata Królikiewicz
      3 czerwca, 2021, 5:03 pm

      robię sama, żeby się przechowała potrzebuje dużo cukru. Sklepowe są suszone, mogą więc mogą mieć mniej.

  19. Barbara
    5 listopada, 2023, 1:21 pm

    Ile dać oleju zamiast masła?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie