Ciasteczka migdałowe. Ciasteczka bezglutenowe

Baaaardzo dobre ciasteczka migdałowe. Jedne z lepszych upieczonych tu w ostatnim czasie. Niech nie zwiedzie Was ich niepozorny wygląd. Rywalizować mogą tylko z ciasteczkami kajmakowymi, które są dla nas hitem roku. W dodatku nie zawierają glutenu (poprawcie mnie, jeśli się mylę), a to dla niektórych ważne. Do przygotowania w mig, jeśli ma się kupione zmielone migdały. Bardzo istotne jest, by nie piec ich długo, choć wydają się zupełnie ale to zupełnie surowe i miękkie. Po wyjęciu z piekarnika nie należy ich ruszać ok. 20-30 minut. W tym czasie zesztywnieją i wtedy da się je przełożyć na metalową kratkę by całkiem ostygły. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej dla mnie – bomba. Ci którzy nie lubią, pomijają, rzecz jasna.

Ciasteczka migdałowe

składniki (na ok. 20 – 25 ciastek) : 

– 200 g zmielonych migdałów (do kupienia w np. w marketach)
– 4 łyżki cukru lub innego słodzidła
– łyżeczka proszku do pieczenia (zwykłego lub bezglutenowego)
– 100 g zimnego masła ( 82% tłuszczu)
– 2 żółtka
– kilka kropli ekstraktu z migdałów lub wanilii
– dwie łyżki posiekanej, smażonej skórki pomarańczowej

Migdały zmieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz żółtka, skórką pomarańczową i ekstrakt. Wszystko szybko posiekać nożem, zagnieść ręką (lub malakserem) w kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w odstępach na blaszce, lekko spłaszczyć. Piec ok. 12 minut. Wyjąć z pieca i nie ruszać przez ok. 30 minut. Kiedy zesztywnieją, przekładać delikatnie łopatką na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.

cisteczka bezglutenowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    18 lutego, 2016, 10:55 am

    Mocno migdałowe, pyszne:)

  2. Ala Jereczek
    18 lutego, 2016, 12:17 pm

    Rzeczywiście, zwykły proszek do pieczenia zastąpić bezglutenowym lub sobą i na 100% bez glutenu. Jadę szukać mielony migdałów i dziś zrobię ��

    1. opalanka
      18 lutego, 2016, 1:24 pm

      o widzisz. Proszek.

  3. Magda Głowacka
    18 lutego, 2016, 1:18 pm

    Lubię takie szybkie wypieki. Smak migdałów z dodatkiem skórki pomarańczowej.. mmm.. muszą być wyśmienite (:

  4. Salvador Dali
    18 lutego, 2016, 1:35 pm

    uwielbiam kruche.. <3 cudo, cudo!
    nie dziwię się, że tak Wam smakowały 😉

  5. Moje Bistro
    18 lutego, 2016, 2:16 pm

    Świetne, do tego bez mąki. A Twój czajniczek… zakochałam się 🙂

  6. Angie
    18 lutego, 2016, 4:19 pm

    Takie ciasteczka to ja uwielbiam<3

  7. Poproszę Dokładkę
    20 lutego, 2016, 8:00 am

    bardzo lubię takie proste, ale niezwykle smaczne ciasteczka, muszę wypróbować 🙂

  8. Olga Pi
    21 lutego, 2016, 1:14 pm

    Zrobienie smacznych słodkości bezglutenowych to prawdziwa sztuka:)

    1. Anonimowy
      24 kwietnia, 2016, 12:44 pm

      Zabieram sie do pieczenia.Mam make migdalowa.Moze beda rownie smaczne.Pozdrawiam.

    2. opalanka
      25 kwietnia, 2016, 7:04 am

      Wyszły?

  9. Anonimowy
    18 listopada, 2016, 4:24 pm

    własnie upiekłam . Pyszne!!! zamiast żółtek dałam banana bo nie miałam jajek. Wyszły ekstra !!!!! Nawet nieupieczona masa była mega pychota- marcepanek ,

  10. Anna Michalik
    18 listopada, 2016, 4:40 pm

    czym można zastąpić żółtka i masło? nie mogę jajek i mleka

    1. opalanka
      18 listopada, 2016, 5:36 pm

      Pomiń jajka i daj olej kokosowy.

  11. magdalena uguz
    5 lutego, 2017, 7:20 pm

    są genialne, mój syn je uwielbia

  12. Paulina
    6 lutego, 2018, 12:20 am

    Genialne!!!dałam olej rzepakowy zamiast masła

  13. Marta
    28 lutego, 2019, 1:00 pm

    Czy można zamiast maki migdałowej dodać maki amarantusowej?

    1. Beata Królikiewicz
      28 lutego, 2019, 9:29 pm

      Nie wiem, nie sprawdzałam.

  14. Ludmiła
    11 listopada, 2019, 6:39 pm

    Rewelacja Szybko się je robi ą wychodzą przepyszne. Dziękuję bardzo za tak wspaniały przepis.

  15. Agata
    25 grudnia, 2019, 12:32 am

    Robię już kolejną porcję.Wychodzą pyszne.Jest to też super opcja jako ozdoba na choinkę:)

  16. Bogumiła
    7 września, 2020, 6:35 pm

    Zawiodłam się już wiele razy na przepisach . Ale z ręką na sercu pisze, że te ciastka są pyszne. Nie miałam smażonej skórki pomarańczowej, więc otarła skórkę z pomarańczy.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)