Ciasteczka migdałowe. Ciasteczka bezglutenowe
Baaaardzo dobre ciasteczka migdałowe. Jedne z lepszych upieczonych tu w ostatnim czasie. Niech nie zwiedzie Was ich niepozorny wygląd. Rywalizować mogą tylko z ciasteczkami kajmakowymi, które są dla nas hitem roku. W dodatku nie zawierają glutenu (poprawcie mnie, jeśli się mylę), a to dla niektórych ważne. Do przygotowania w mig, jeśli ma się kupione zmielone migdały. Bardzo istotne jest, by nie piec ich długo, choć wydają się zupełnie ale to zupełnie surowe i miękkie. Po wyjęciu z piekarnika nie należy ich ruszać ok. 20-30 minut. W tym czasie zesztywnieją i wtedy da się je przełożyć na metalową kratkę by całkiem ostygły. Dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej dla mnie – bomba. Ci którzy nie lubią, pomijają, rzecz jasna.
składniki (na ok. 20 – 25 ciastek) :
– 200 g zmielonych migdałów (do kupienia np. w marketach, sklepach ze zdrową żywnością, tzw. mąka migdałowa)
– 4 łyżki cukru lub innego słodzidła
– łyżeczka proszku do pieczenia (zwykłego lub bezglutenowego)
– 100 g zimnego masła ( 82% tłuszczu)
– 2 żółtka
– kilka kropli ekstraktu z migdałów lub wanilii
– dwie łyżki posiekanej, smażonej skórki pomarańczowej
Migdały zmieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodać pokrojone w kostkę masło oraz żółtka, skórkę pomarańczową i ekstrakt.
Wszystko szybko posiekać nożem, zagnieść ręką (lub malakserem) w kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w odstępach na blaszce, lekko spłaszczyć. Piec ok. 12 minut. Wyjąć z pieca i nie ruszać przez ok. 30 minut. Kiedy zesztywnieją, przekładać delikatnie łopatką na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Mocno migdałowe, pyszne:)
Rzeczywiście, zwykły proszek do pieczenia zastąpić bezglutenowym lub sobą i na 100% bez glutenu. Jadę szukać mielony migdałów i dziś zrobię ��
o widzisz. Proszek.
Lubię takie szybkie wypieki. Smak migdałów z dodatkiem skórki pomarańczowej.. mmm.. muszą być wyśmienite (:
uwielbiam kruche.. <3 cudo, cudo!
nie dziwię się, że tak Wam smakowały 😉
Świetne, do tego bez mąki. A Twój czajniczek… zakochałam się 🙂
Takie ciasteczka to ja uwielbiam<3
bardzo lubię takie proste, ale niezwykle smaczne ciasteczka, muszę wypróbować 🙂
Zrobienie smacznych słodkości bezglutenowych to prawdziwa sztuka:)
Zabieram sie do pieczenia.Mam make migdalowa.Moze beda rownie smaczne.Pozdrawiam.
Wyszły?
własnie upiekłam . Pyszne!!! zamiast żółtek dałam banana bo nie miałam jajek. Wyszły ekstra !!!!! Nawet nieupieczona masa była mega pychota- marcepanek ,
czym można zastąpić żółtka i masło? nie mogę jajek i mleka
Pomiń jajka i daj olej kokosowy.
są genialne, mój syn je uwielbia
Genialne!!!dałam olej rzepakowy zamiast masła
Czy można zamiast maki migdałowej dodać maki amarantusowej?
Nie wiem, nie sprawdzałam.
Rewelacja Szybko się je robi ą wychodzą przepyszne. Dziękuję bardzo za tak wspaniały przepis.
Robię już kolejną porcję.Wychodzą pyszne.Jest to też super opcja jako ozdoba na choinkę:)
Zawiodłam się już wiele razy na przepisach . Ale z ręką na sercu pisze, że te ciastka są pyszne. Nie miałam smażonej skórki pomarańczowej, więc otarła skórkę z pomarańczy.
Pyszne ciasteczka ! Proste i szybkie w wykonaniu i genialne w smaku.
Dzień dobry chciałam zapytać o tę skórkę pomarańczową. Sama ją Pani robi czy można gdzieś kupić? (szukam dobrych składów z racji cukrzycy)
robię sama, żeby się przechowała potrzebuje dużo cukru. Sklepowe są suszone, mogą więc mogą mieć mniej.
Ile dać oleju zamiast masła?