Ciasto z jabłkami z kaszy jaglanej

Ciasto z jabłkami kaszy jaglanej nie ma typowej faktury ciasta z mąki, rzecz jasna. Nie wyrasta. Jest kremowe, wilgotne, troszkę w rodzaju brownie. Na towarzyskim spotkaniu goście brali kawałek, wydawali pomruki uznania, pytali z czego to jest i chcieli przepisu. No to daję, skoro dobre i zdrowe. Zmiksowaną masę z dodatkiem cukru, jeszcze przed dodaniem kakao mogę wy jadać łyżką, stanowi pyszny krem. Kto umie ugotować kaszę, ma połowę sukcesu w kieszeni. Uczuleni na jajka mogą zastąpić je ugotowanym siemieniem lnianym. W świątecznej czy zimowej wersji można dodać dwie łyżeczki przyprawy do piernika.

ciasto zjablkami z kaszy jaglanej
ciasto z jabłkami

 

składniki ( na formę ok. 23×28 cm) :

– 2 szklanki kaszy jaglanej ( suchej, nieugotowanej)
– 3/4 szklanki cukru lub innego słodzidła (mogą być zblendowane daktyle)
– 100 g stopionego masła, oleju rzepakowego lub kokosowego
– 5 jajek ( lub 5 łyżek ugotowanego z 3/4 szklanki wody siemienia lnianego)
-100 ml mleka
– 4 łyżki kakao
– kilka kropli ekstraktu z migdałów lub wanilii
– szklanka posiekanych orzechów włoskich, laskowych lub innych ulubionych
– pół szklanki rodzynek lub żurawiny
– 4 twarde, kwaśne jabłka

polewa:

– tabliczka gorzkiej czekolady
– 3-4 łyżki mleka lub śmietanki

Kaszę przepłukać wrzątkiem, wodę odlać. Zalać zimną wodą, ok. 2 cm nad powierzchnię kaszy. Zagotować i trzymać na małym ogniu ok 15 minut pod przykryciem. Pozostawić pod przykrywką, odstawić na 15 minut. Piekarnik ustawić na 160 st. Kaszę zblendować na krem z dodatkiem cukru, mleka i oleju. Dodać jajka, kakao, ekstrakt zapachowy, bakalie i pokrojone w grubą kostkę obrane jabłka, wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut.

Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą. Polać ciasto. Udekorować orzechami, migdałami lub skórką pomarańczową.

 

ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami

Zapisz



  1. Lena
    7 grudnia, 2015, 10:53 am

    Bardzo smakowite ciasto:)

  2. Moja smaczna kuchnia blog kulinarny
    7 grudnia, 2015, 6:53 pm

    wygląda maga apetycznie 🙂

  3. Salvador Dali
    8 grudnia, 2015, 4:56 pm

    to ciasto zapowiada się obłędnie! <3

  4. Anonimowy
    17 grudnia, 2015, 9:22 am

    mam pytanie 2 szkl. kaszy suchej czy po ugotowaniu?

    1. opalanka
      17 grudnia, 2015, 8:45 pm

      Suchej.

  5. Brzozkaa Brzozkaa
    19 grudnia, 2015, 11:33 pm

    Przepis przetestowany 😀 czy jabłka powinny być chrupiące czy bardziej jak w szarlotce miękkie? U mnie wyszedł wariant 1 i zastanawiam się czy ich następnym razem nie poddusić w rondelku?;)

    1. opalanka
      20 grudnia, 2015, 8:46 am

      Ja wolę nierozpadnięte. Jeśli pokroi się je drobniej, będą bardziej miękkie. Podprażone wcześniej można też dać oczywiście i sprawdzić,czy wariant jest bardziej odpowiedni. Robiłam – wolę wyczuwalne. Podprażone mocniej zlewają się z resztą ale i tak było bardzo smacznie.

    2. Beata Królikiewicz
      24 marca, 2018, 3:58 pm

      Osobiście wolę chrupiące. Ale można poddusić.

  6. Anonimowy
    6 marca, 2016, 7:59 pm

    Mam pytanie. Ugotować 2 szklanki kaszy suchej czy 2 szklanki mają być po ugotowaniu?

    1. opalanka
      6 marca, 2016, 8:15 pm

      2 szklanki suchej.

    2. Anonimowy
      7 marca, 2016, 10:17 am

      Bardzo dziękuję za odpowiedź.

  7. Unknown
    16 kwietnia, 2016, 6:41 pm

    Zamiast kaszy mogą być płatki jaglane? Jeśli tak, ta sama ilość?

    1. opalanka
      16 kwietnia, 2016, 9:14 pm

      Nie wiem na pewno, ale wydaje mi się, że nie. Po namoknięciu raczej się rozpuszczą i nie wiem czy utrzymają ciastowatą formę.

  8. Anonimowy
    23 kwietnia, 2016, 3:04 pm

    Przykro mi, ale to ciasto nie ma nic wspólnego z prawdziwym ciastem. To jest raczej kakaowy pudding z kaszy na zimno 🙁

    1. opalanka
      23 kwietnia, 2016, 6:51 pm

      Przecież napisałam, że nie ma faktury typowego ciasta z mąki.

  9. Iza
    24 marca, 2018, 3:35 pm

    Moje ciasto wygląda jak rzadki kisiel, pokroić się go nie da, piekło się 1,5h, bo cały czas nie ścinalo się. Szkoda tylu drogich produktów, ksylitolu, jajek wiejskich i kaszy. A miało być zdrowo.

    1. Beata Królikiewicz
      24 marca, 2018, 4:03 pm

      Sprawdź temperaturę w piekarniku. Dałaś olej kokosowy?

  10. Iza
    24 marca, 2018, 7:44 pm

    Temperatura ok, zwiększyłam i tak do 180 później, dodałam bio olej rzepakowy.

    1. Beata Królikiewicz
      24 marca, 2018, 7:58 pm

      Pojęcia nie mam dlaczego taka historia, czasem olej kokosowy robi numery, to moje ulubione ciacho, często robię.

  11. Iza
    24 marca, 2018, 8:18 pm

    Tez nie wiem, może przez mleko kokosowe, nie mogę krowiego, trochę kaszy się przypalio wiec automatycznie było jej nieco mniej. Ostatnio ekspyrementuję z fit ciastami i nie wszystkie przepisy się sprawdzają, to ciasto wyglądało zachęcająco 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      25 marca, 2018, 7:44 am

      Mleko kokosowe raczej nie, chyba, że było go więcej. Ale ilość kaszy w stosunku do płynnych składników musi się zgadzać.

  12. Iza
    25 marca, 2018, 12:40 pm

    Ciasto, tzn., uratowane kawałki przelezalo w lodówce przez noc, ma konsystencję teraz puddingu, serka wilgotnego, jabłka w sumie bardzo miękkie. Wydaje się jadalne. A co zamiast mleka krowiego w takim razie się nada, kefir?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)