Proste ciasto z jabłkami. Przepis na ciasto z jabłkami i karmelową polewą

Wilgotne, długo zachowujące świeżość ciasto z jabłkami. Kto ma mikser wie, że da się zrobić placek w pięć minut. Z obieraniem jabłek – siedem. Ja mam domowe karmelizowane jabłka w słoikach, zatem minut pięć wystarczy. By zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakalca dobrze jest wyjąć dwie godziny wcześniej produkty z lodówki. No i mieszać wszystko niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Kiedy doda się do mąki proszek, sodę i w dodatku owoce, reakcja wytwarzająca dwutlenek węgla dla spulchnienia zachodzi szybko. I niech sobie zachodzi już w piekarniku, nie na kuchennym blacie. Dlatego dobrze rozpocząć pracę od włączenia piekarnika. Po upieczeniu zaś, niech ciasto ostygnie, krojone jeszcze gorące zmieni fakturę na lekko zakalcowatą, nieco widoczną na zdjęciach:)
Przepis na łatwe ciasto ucierane na jogurcie łatwo znaleźć w babcinych zapiskach, choć nasze babcie chętniej używały śmietany. Można ją również zastąpić kefirem albo zsiadłym mlekiem.

proste ciasto z jabłkami

 

ciasto z jabłkami z karmelową polewą

składniki (na małą keksówkę ok. 11x26cm): 

-170 g miękkiego masła
– pół szklanki cukru (110g)
– 4 jajka
– 230 g mąki pszennej (może też być mieszanka mąk bezglutenowych)
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki sody
– łyżeczka cynamonu
– 4 łyżki gęstego jogurtu ( np. greckiego)
– 2 duże, twarde jabłka (lub 200 ml karmelizowanych jabłek domowych)

polewa 
– 3-4 łyżki masy krówkowej z puszki lub polewa karmelowa z tego przepisu
płatki migdałów lub połówki orzechów do dekoracji

Piekarnik ustawić na 170 stopni, formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować cienko masłem i wysypać tartą bułką.
Masło utrzeć do białości z cukrem. Nie przestając miksować dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać w osobnej misce z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem a następnie wsypać do masy maślano- jajecznej. Wymieszać wszystko dodając jogurt. Na końcu dodać pokrojone w grubą kostkę (ok.2×2 cm) jabłka, ponownie zamieszać.
Masę przelać do formy i od razu wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut. Gdyby wierzch mocno się rumienił, przykryć go luźno arkuszem aluminiowej folii.
Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta musi być nieoklejony.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
Masę krówkową podgrzać wstawiając puszkę do rondelka z gotującą się wodą. Podgrzewać aż stanie się rzadka. Polać ciasto i udekorować połówkami orzechów lub podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, ewentualnie smażoną, pomarańczową skórką.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Amber
    5 listopada, 2016, 8:36 am

    Wygląda cudnie!
    Musi niebiańsko smakować…

  2. Lena
    5 listopada, 2016, 8:46 am

    robię podobnie, tylko daję jeszcze krówki do środka 🙂

    1. opalanka
      5 listopada, 2016, 9:28 am

      super pomysł.

  3. Izaa
    5 listopada, 2016, 9:04 am

    fajne ciacho!

  4. Anonimowy
    5 listopada, 2016, 10:59 am

    A co robimy z jabłkami? ? rozumiem, że dodać do masy na samym końcu, ale mają być starte na tarce czy pokrojone w kostkę?

  5. opalanka
    5 listopada, 2016, 11:13 am

    pokrojone w kostkę . Już dopisuję.

  6. megii013
    5 listopada, 2016, 11:26 am

    Wygląda pysznie))))

  7. Olga Pi
    5 listopada, 2016, 12:44 pm

    Jabłka i karmel – idealny duet:)

  8. kasia
    7 listopada, 2016, 9:46 am

    mmm

  9. Angie
    7 listopada, 2016, 10:20 am

    Ta polewa wygląda świetnie!<3

  10. Kinia
    14 listopada, 2016, 8:00 pm

    Od dawna szukam polewy na ciasto innej niż tradycyjna czekolada i proszę znajduję właśnie u Ciebie znakomitą na bazie masy krówkowej i jeszcze w połączeniu z szarlotką. Absolutny obłęd smakowy.

  11. Jan Kowalski
    16 listopada, 2016, 2:14 pm

    Ciasto pyychaaaa:)) Dziękuję za przepis!!!

  12. Anonimowy
    23 listopada, 2016, 4:26 pm

    Pyszne ciasto. Udało się mimo dwóch lewych rąk jeśli chodzi o pieczenie ciast. Polecam

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)