Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakiem
Sałatka śledziowa z ziemniakami – prosta, tradycyjna, bardzo smaczna, niekłopotliwa w przygotowaniu. Będzie smakowała wujkowi tradycjonaliście, marudnej teściowej i kochanemu małżonkowi. Nie bardzo jest tu co zepsuć 🙂 Przygotowana z cebulą wytrzyma w lodówce 3 dni, bez jej dodatku – dłużej. Nada się na wigilijny, sylwestrowy i karnawałowy stół.
Jeśli chodzi o dodatek buraków, który barwi sałatkę na pięknie różowy kolor otóż: można upiec duży, umyty burak czy dwa w skórce, w piekarniku.
Albo zamiast – dodać do sosu dwie łyżki startych buraczków ze słoika. Do wyboru, do koloru. Pierwszy wariant da chrupkie kawałki dla urozmaicenia sałatkowej struktury, drugi – tylko nieco smaku i koloru. Ależ przecież czasami życie bywa sztuką możliwego. Jeśli nie ma czasu albo jak raz buraków w spiżarni – słoikowy wariant jak najbardziej się sprawdzi. W marketach widuję też gotowane, obrane buraczki zapakowane w folię. I ten sposób będzie lepszy niż sklepowa, gotowa sałatka.
Należy pamiętać, by ziemniaki, jajka i buraki dobrze ostygły przed przygotowaniem sałatki, można je ugotować poprzedniego dnia.
Zobacz też inne przepisy na śledzie:
sałatka śledziowa z groszkiem, selerem naciowym i czerwoną fasolą
Sałatka śledziowa z ziemniakami – składniki (na ok. 8-10 porcji):
- duży burak lub dwa małe
- 4 płaty śledziowe (gotowe ala matias lub
- 3 ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki
- 3 ugotowane jajka
- 2 ogórki kiszone
- 2 ogórki konserwowe
- trzy łyżki zielonego groszku z puszki lub gotowanego
- ew. dwie łyżki drobno siekanego koperku
- ew. pół małej cebuli
- łyżka siekanego szczypiorku
- na sos: 2 łyżki majonezu, 4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany – wymieszać
- świeżo zmielony pieprz
Sałatka śledziowa z ziemniakami – przepis:
Filety śledziowe (gotowe płaty) moczyć przez ok. godzinę, półtorej w zimnej wodzie. Po pół godzinie moczenia wodę wylać i nalać świeżej.
Filety przygotowane ze śledzia z beczki moczyć 12 godzin, wymieniając wodę 2- 3 razy.
Buraki przekroić na połówki, zawinąć w aluminiową folię i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż będą miękkie. Można to sprawdzić drewnianym patyczkiem od szaszłyka lub wykałaczką. Zwykle wystarczy 20- 30 minut. Po upieczeniu obrać ze skórki, ostudzić.
Filety śledziowe pokroić na dwucentymetrowe kawałki a następnie każdy kawałek po skosie na dwa trójkąty. Można tez pokroić śledzie w grubą kostkę.
Dobrze ostudzone ziemniaki, buraki i jajka pokroić w grubą kostkę, ogórki w drobniejszą (dwie łyżki ogórków pozostawić do dekoracji)
Cebulę obrać i pokroić drobniutko, przełożyć na sitko i przelać wrzącą wodą. Dzięki temu nieco zmięknie i nie zdominuje smaku sałatki.
Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do dużej miski, dodać groszek (dwie łyżki zostawić do dekoracji) i zalać sałatkę sosem z majonezu i jogurtu czy śmietany.
Dobrze schłodzić w lodówce, posypać pozostawionym groszkiem, ogórkiem i posypać szczypiorkiem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
-
Pingback: Dobra sałatka imprezowa - "Rosalia Salad" - niebo na talerzu