Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakiem

Sałatka śledziowa z ziemniakami – prosta, tradycyjna, bardzo smaczna, niekłopotliwa w przygotowaniu. Będzie smakowała wujkowi tradycjonaliście, marudnej teściowej i kochanemu małżonkowi. Nie bardzo jest tu co zepsuć 🙂 Przygotowana z cebulą wytrzyma w lodówce 3 dni, bez jej dodatku – dłużej. Nada się na wigilijny, sylwestrowy i karnawałowy stół.
Jeśli chodzi o dodatek buraków, który barwi sałatkę na pięknie różowy kolor otóż: można upiec duży, umyty burak czy dwa w skórce, w piekarniku.
Albo zamiast – dodać do sosu dwie łyżki startych buraczków ze słoika. Do wyboru, do koloru. Pierwszy wariant da chrupkie kawałki dla urozmaicenia sałatkowej struktury, drugi – tylko nieco smaku i koloru. Ależ przecież czasami życie bywa sztuką możliwego. Jeśli nie ma czasu albo jak raz buraków w spiżarni – słoikowy wariant jak najbardziej się sprawdzi. W marketach widuję też gotowane, obrane buraczki zapakowane w folię. I ten sposób będzie lepszy niż sklepowa, gotowa sałatka.
Należy pamiętać, by ziemniaki, jajka i buraki dobrze ostygły przed przygotowaniem sałatki, można je ugotować poprzedniego dnia.

Zobacz też inne przepisy na śledzie:


śledzie po baskijsku 

śledzie po cygańsku

sałatka śledziowa z groszkiem, selerem naciowym i czerwoną fasolą

śledzie na czerwonej kapuście

śledzie – rolmopsy

śledzie po kaszubsku

roladki ze śledziem

Sałatka śledziowa z ziemniakami – składniki (na ok. 8-10 porcji):

  • duży burak lub dwa małe
  • 4 płaty śledziowe (gotowe ala matias lub
  • 3 ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki
  • 3 ugotowane jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 ogórki konserwowe
  • trzy łyżki zielonego groszku z puszki lub gotowanego
  • ew. dwie łyżki drobno siekanego koperku
  • ew. pół małej cebuli
  • łyżka siekanego szczypiorku
  • na sos: 2 łyżki majonezu, 4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany – wymieszać
  • świeżo zmielony pieprz

Sałatka śledziowa z ziemniakami – przepis:

Filety śledziowe (gotowe płaty) moczyć przez ok. godzinę, półtorej w zimnej wodzie. Po pół godzinie moczenia wodę wylać i nalać świeżej.
Filety przygotowane ze śledzia z beczki moczyć 12 godzin, wymieniając wodę 2- 3 razy.
Buraki przekroić na połówki, zawinąć w aluminiową folię i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni aż będą miękkie. Można to sprawdzić drewnianym patyczkiem od szaszłyka lub wykałaczką. Zwykle wystarczy 20- 30 minut. Po upieczeniu obrać ze skórki, ostudzić.
Filety śledziowe pokroić na dwucentymetrowe kawałki a następnie każdy kawałek po skosie na dwa trójkąty. Można tez pokroić śledzie w grubą kostkę.
Dobrze ostudzone ziemniaki, buraki i jajka pokroić w grubą kostkę, ogórki w drobniejszą (dwie łyżki ogórków pozostawić do dekoracji)
Cebulę obrać i pokroić drobniutko, przełożyć na sitko i przelać wrzącą wodą. Dzięki temu nieco zmięknie i nie zdominuje smaku sałatki.
Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do dużej miski, dodać groszek (dwie łyżki zostawić do dekoracji) i zalać sałatkę sosem z majonezu i jogurtu czy śmietany.
Dobrze schłodzić w lodówce, posypać pozostawionym groszkiem, ogórkiem i  posypać szczypiorkiem.

sałatka ze śledziem i ziemniakami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)