Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku, z cebulką, w pomidorach słodko- kwaśny, delikatny w smaku, dobrze doprawione w sam raz na przyjęcia i świąteczny stół.

Najlepszy śledź pochodzi z beczki. Ale beczek teraz jak na lekarstwo. Najczęściej z lenistwa kupuję śledziowe filety a la matias , te zwykłe, popularne, bez oleju i przypraw, sprzedawane na wagę. Nie cierpię marketowych, plastikowych opakowań, w których podana waga główna, ta pisana dużymi literami, dotyczy głównie płynu, a nie zawartości ryby. Moczę filety w zimnej wodzie i doprawiam na różne sposoby. Ciekawe, że latem o śledziach prawie zapominam na amen, a około października myśl o nich się pojawia i robię na różne sposoby, aż do następnego lata. Mój ulubiony śledź, w naszym domu znany jako śledź po kaszubsku. Bardzo dobry.

Śledzie po kaszubsku,

 

Śledzie po kaszubsku – składniki

– 1/2 kg płatów śledziowych ( sprzedawanych w solance, na wagę lub zwykłych, z beczki)
– 3 – 4 duże cebule (ok. 40 dag)
– 1/ 4 szklanki oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
– 2 płaskie łyżki cukru
– 4 łyżki octu
– 4 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3 kulki ziela angielskiego
– 3 listki laurowe
– ew. łyżeczka ziarenek gorczycy
– ew. garść rodzynek

 Śledzie po kaszubsku przepis

Śledzie wypatroszyć, jeśli kupiliśmy te z beczki, i wyfiletować. Filety zalać zimną wodą i moczyć ok. 3 godziny, najlepiej w lodówce. W trakcie moczenia przynajmniej raz, a najlepiej dwa wymienić wodę. Można też po tym czasie wylać wodę, całość zalać mlekiem i moczyć kolejną godzinę, ten zabieg powinien pozbawić rybę charakterystycznego zapachu. Często pomijam ten etap. Po wyjęciu z mleka, trzeba opłukać filety wodą i osuszyć rybę papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w piórka (cienkie półkrążki). Na patelni albo w dużym rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając aż się lekko zeszli, ale nie zrumieni i nie zmięknie do końca. Posypać całość cukrem. Smażyć jeszcze ok. minuty. Dodać ocet, ziele, listki laurowe, cukier, ziarenka gorczycy, koncentrat i dusić pod przykryciem kilka minut, na końcu dorzucić rodzynki. Całkowicie wystudzić, ponieważ śledź przełożony ciepłą marynatą zmięknie i straci jędrność, a tego nie chcemy. Płaty pokroić na ok. 2- 3 cm kawałki i przekładać w słoju duszoną cebulą z sosem i dodatkami. Najlepiej przygotować śledzie przynajmniej dzień, dwa przed podaniem.

Śledzie po kaszubsku,

 

Zapisz



  1. poproszedokladke.pl
    22 listopada, 2014, 9:56 am

    szukam już śledziowych inspiracji na Święta, zapisuję Twoje do zeszytu 🙂

  2. Lena
    22 listopada, 2014, 10:27 am

    U mnie-a mieszkam na Kaszubach 🙂 Śledź po kaszubsku to śledź z ziemniakami, jabłkiem i śmietaną-coś jak sałatka. Nawet smaczne, chociaż za śledziem nie szaleję. Ale nazwa mało ważna, ważne,że ryba wygląda świetnie i pewnie tak samo smakuje 🙂

  3. Anonimowy
    22 listopada, 2014, 10:48 pm

    Ja też zapisuję, bo uwielbiam śledzie. Pozdrawiam 🙂

    1. opalanka
      23 listopada, 2014, 11:27 am

      Pozdrawiam również:)

  4. Agata Koton
    26 listopada, 2014, 4:16 pm

    Latem na talerz 'wskakują' fląderki i pstrągi, dlatego śledzia można sobie odłożyć na później, ja akurat nie jestem jego entuzjastką, jedynie w sałatce zjedzonej przed laty na wybrzeżu mi podchodził. Czekam, może kiedyś nadejdzie ten dzień, w którym zasmakuję w tej rybie.

  5. Anonimowy
    17 grudnia, 2014, 2:56 pm

    jak Pani myśli ile czasu postoją te śledziki w lodówce żeby były dobre?

    1. opalanka
      17 grudnia, 2014, 5:22 pm

      myślę, że tydzień, półtora powinny dać radę.

  6. Anonimowy
    20 grudnia, 2015, 2:28 pm

    Jak użyję śledzi na occie zamiast solonych (których nie lubię), to czy ocet w przepisie powinnam pominąć?

    1. opalanka
      20 grudnia, 2015, 2:31 pm

      Nie, bo dodatki dobrze by były również zamarynowane. Dałabym tylko dwie łyżki octu zamiast czterech.

    2. Anonimowy
      20 grudnia, 2015, 3:45 pm

      Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź i życzę Wesołych Świąt.

    3. opalanka
      20 grudnia, 2015, 4:47 pm

      Dziękuję i wzajemnie:)

  7. Basiab Basiab
    23 grudnia, 2015, 6:41 pm

    Czy sledzia przekladam ciepla czy zimna marynata?

    1. opalanka
      23 grudnia, 2015, 7:07 pm

      zimną. Od ciepłej zwiotczeje:)

  8. Anonimowy
    17 lutego, 2016, 7:30 pm

    Beatko,czy mogę użyć octu jabłkowego do tych śledzi?pozdrawiam Małgosia.

    1. opalanka
      17 lutego, 2016, 10:21 pm

      Tak.

  9. Lampka
    21 października, 2016, 9:47 am

    Najlepsze śledzie po kaszubsku. Wszyscy chcą ode mnie przepis!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)