śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku

Śledzie po cygańsku – na wigilię, na sylwestra i na kolację w gronie przyjaciół sprawdzają się zawsze. Większość gości powita śledziowe półmiski z radością. Jeśli już jednak ktoś nie lubi – to na zabój. Ze śledziami zdecydowanie nie jest jak z zupą pomidorową:)
Jeśli wybieracie się na wigilię w gościnę i chcecie przygotować coś co nie powoduje żmudnego, długiego stania w kuchni, zgłoście się ze śledziami. Kilka ich rodzajów można przygotować w godzinkę, jeśli dysponuje się śledziowymi, gotowymi płatami a la matias. Jeśli śledziami z beczki – z tymi jest więcej zachodu. W zeszłym roku przy filetowaniu, przed rzucaniem nimi powstrzymywał mnie głos przyjaciółki w telefonie oraz obawa, że sprzątanie po rzutach może być jeszcze bardziej kłopotliwe niż samo filetowanie. Jednakowoż smak śledzia z beczki jest nieporównywalnie, nieporównywalnie lepszy. I w tym roku powtórzę niestety, no bo co. Anka – szykuj się na trzymanie mnie w ryzach. Dam radę:)
Śledzie z beczki moczymy w zimnej wodzie całą noc. Gotowe płaty ok. godzinę, dwie, podmieniając dwukrotnie wodę.

Śledzie po cygańsku – składniki ( na ok. 5 -6 małych porcji):

  • 400 g filetów śledziowych
  • duża cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 200 ml keczupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki cukru
  • duża lub większa szczypta chilli
  • 1/5 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu

Śledzie po cygańsku – przepis

Wymoczone w zimnej wodzie śledzie (gotowe płaty godzinę, dwie, z beczki – moczyć całą noc) pokroić na centymetrowe kawałki, cebulę w półkrążki, ogórki w cienkie paski.
Cebulę lekko osolić, zgnieść dobrze ręką i odstawić na 15 minut.
Keczup wymieszać z musztardą, olejem, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.
Na dnie półmiska lub słoika ułożyć nieco cebuli, na niej warstwę śledzi a następnie ogórków. Zalać częścią sosu i posypać pietruszką. Ponownie dać cebulę, śledzie, ogórki, sos i pietruszkę. I tak warstwami do skończenia składników. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Można je przechowywać w lodówce ok. 7 dni, na wierzchu słoika powinien zawsze znajdować się olej, można dodać dodatkową łyżkę po każdym użyciu, by składniki były przykryte.

śledzie po cygańsku

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Kasia
    18 grudnia, 2018, 2:21 am

    Jak długo mogą te śledzie stać?

    1. Beata Królikiewicz
      18 grudnia, 2018, 7:43 am

      W lodówce – kilka dni, ok. tygodnia. Na wierzchu koniecznie musi być olej, po każdym użyciu można dodać łyżkę, by skłaniki były przykryte.

  2. Elzbieta
    19 grudnia, 2018, 1:43 pm

    Czy moge ogorki konserwowe zastapic kiszonymi?Pozdrawiam

    1. Leszek
      20 grudnia, 2018, 6:02 am

      Wg mnie możesz wszystko zastąpić. Kuchnia to ludzka fantazja. Przepis jest tylko bazą a smaku dodaje nasza wyobraźnia 🙂

    2. Beata Królikiewicz
      20 grudnia, 2018, 8:49 pm

      Tak. Drobniej posiekaj.

  3. Kasia
    6 grudnia, 2020, 3:42 pm

    Czy można użyć śledzie z zalewy octowej

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)