Śledzie po baskijsku
Śledzie po baskijsku czyli ryba w pomidorach, papryce, podsmażonej cebuli, z oliwkami i w aromatycznych przyprawach. Kto lubi – daje też kapary, a co. Na tę nutę można przygotować nie tylko śledzia. Pod taką pyszną, warzywną kołderką doskonale odnajdzie się smażony na klarowanym maśle lub oleju rzepakowym dorsz czy inna ryba, a także kurczak czy polędwiczki. Jeśli ktoś nie miał pomysłu na obiad w pierwszy dzień świąt, może upiec dowolny drób i przygotować do niego gorący sos, identyczny jak ten podany w przepisie. Będzie bardzo, bardzo smacznie.
Jednakowoż póki co podaję przepis na śledzia, dobrą, ciekawą przystawkę na wigilijny stół czy sylwestrowy bufet.
Śledzie po baskijsku – składniki:
- ok. 300 g płatów śledziowych
- duża cebula lub dwie
- dwie czerwone, świeże papryki lub w różnych kolorach
- dwa ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka słodkiej papryki, 1/6 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki cukru
- łyżka suszonej bazylii
- 4 łyżki dobrej oliwy lub oleju rzepakowego
- kilkanaście oliwek
- dwie łyżeczki kaparów
- łyżka winnego lub jabłkowego octu
Śledzie po baskijsku – przepis
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. dwie godziny, zmieniając dwukrotnie wodę. Jeśli używamy całych śledzi z beczki trzeba je moczyć całą noc i wyfiletować.
Cebulę pokroić w cienkie półkrążki, paprykę w kostkę ok. 0,5 cm, czosnek drobno posiekać.
Na patelnię wlać olej lub oliwę do smażenia, rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć mieszając kilka minut, stanie się szklista. Dodać paprykę i smażyć wszystko aż papryka lekko zmięknie. Dodać siekany czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy, pokrojone na połówki oliwki, kapary oraz ocet. Wymieszać. Jeśli sos jest bardzo gęsty dodać dodatkowo ok. 4 łyżki oleju lub oliwy. Ostudzić.
Całkowicie zimnym sosem zalać pokrojone na ok. 1,5 cm kawałki ryby. Podawać po schłodzeniu.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
ile mozna przechowywac sledzie?
Moge zrobic juz dzis??
Tak, przypilnuj tylko żeby olej był na wierzchu, daj dodatkową łyżkę lub dwie.