śledzie po baskijsku

Śledzie po baskijsku

Śledzie po baskijsku czyli ryba w pomidorach, papryce, podsmażonej cebuli, z oliwkami i w aromatycznych przyprawach. Kto lubi – daje też kapary, a co. Na tę nutę można przygotować nie tylko śledzia. Pod taką pyszną, warzywną kołderką doskonale odnajdzie się smażony na klarowanym maśle lub oleju rzepakowym dorsz czy inna ryba, a także kurczak czy polędwiczki. Jeśli ktoś nie miał pomysłu na obiad w pierwszy dzień świąt, może upiec dowolny drób i przygotować do niego gorący sos, identyczny jak ten podany w przepisie. Będzie bardzo, bardzo smacznie.
Jednakowoż póki co podaję przepis na śledzia, dobrą, ciekawą przystawkę na wigilijny stół czy sylwestrowy bufet.

Śledzie po baskijsku – składniki:

  • ok. 300 g płatów śledziowych
  • duża cebula lub dwie
  • dwie czerwone, świeże papryki lub w różnych kolorach
  • dwa ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki, 1/6 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki cukru
  • łyżka suszonej bazylii
  • 4 łyżki dobrej oliwy lub oleju rzepakowego
  • kilkanaście oliwek
  • dwie łyżeczki kaparów
  • łyżka winnego lub jabłkowego octu

Śledzie po baskijsku – przepis

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. dwie godziny, zmieniając dwukrotnie wodę. Jeśli używamy całych śledzi z beczki trzeba je moczyć całą noc i wyfiletować.
Cebulę pokroić w cienkie półkrążki, paprykę w kostkę ok. 0,5 cm, czosnek drobno posiekać.
Na patelnię wlać olej lub oliwę do smażenia, rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć mieszając kilka minut, stanie się szklista. Dodać paprykę i smażyć wszystko aż papryka lekko zmięknie. Dodać siekany czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy, pokrojone na połówki oliwki, kapary oraz ocet. Wymieszać. Jeśli sos jest bardzo gęsty dodać dodatkowo ok. 4 łyżki oleju lub oliwy. Ostudzić.
Całkowicie zimnym sosem zalać pokrojone na ok. 1,5 cm kawałki ryby. Podawać po schłodzeniu.

 śledzie po baskijsku

 

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Agnieszk
    19 grudnia, 2018, 2:03 pm

    ile mozna przechowywac sledzie?
    Moge zrobic juz dzis??

    1. Beata Królikiewicz
      20 grudnia, 2018, 6:30 pm

      Tak, przypilnuj tylko żeby olej był na wierzchu, daj dodatkową łyżkę lub dwie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)