śledzie po baskijsku

Śledzie po baskijsku

Śledzie po baskijsku czyli ryba w pomidorach, papryce, podsmażonej cebuli, z oliwkami i w aromatycznych przyprawach. Kto lubi – daje też kapary, a co. Na tę nutę można przygotować nie tylko śledzia. Pod taką pyszną, warzywną kołderką doskonale odnajdzie się smażony na klarowanym maśle lub oleju rzepakowym dorsz czy inna ryba, a także kurczak czy polędwiczki. Jeśli ktoś nie miał pomysłu na obiad w pierwszy dzień świąt, może upiec dowolny drób i przygotować do niego gorący sos, identyczny jak ten podany w przepisie. Będzie bardzo, bardzo smacznie.
Jednakowoż póki co podaję przepis na śledzia, dobrą, ciekawą przystawkę na wigilijny stół czy sylwestrowy bufet.

Śledzie po baskijsku – składniki:

  • ok. 300 g płatów śledziowych
  • duża cebula lub dwie
  • dwie czerwone, świeże papryki lub w różnych kolorach
  • dwa ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka słodkiej papryki, 1/6 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki cukru
  • łyżka suszonej bazylii
  • 4 łyżki dobrej oliwy lub oleju rzepakowego
  • kilkanaście oliwek
  • dwie łyżeczki kaparów
  • łyżka winnego lub jabłkowego octu

Śledzie po baskijsku – przepis

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez ok. dwie godziny, zmieniając dwukrotnie wodę. Jeśli używamy całych śledzi z beczki trzeba je moczyć całą noc i wyfiletować.
Cebulę pokroić w cienkie półkrążki, paprykę w kostkę ok. 0,5 cm, czosnek drobno posiekać.
Na patelnię wlać olej lub oliwę do smażenia, rozgrzać na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i smażyć mieszając kilka minut, stanie się szklista. Dodać paprykę i smażyć wszystko aż papryka lekko zmięknie. Dodać siekany czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy, pokrojone na połówki oliwki, kapary oraz ocet. Wymieszać. Jeśli sos jest bardzo gęsty dodać dodatkowo ok. 4 łyżki oleju lub oliwy. Ostudzić.
Całkowicie zimnym sosem zalać pokrojone na ok. 1,5 cm kawałki ryby. Podawać po schłodzeniu.

 śledzie po baskijsku

 

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Agnieszk
    19 grudnia, 2018, 2:03 pm

    ile mozna przechowywac sledzie?
    Moge zrobic juz dzis??

    1. Beata Królikiewicz
      20 grudnia, 2018, 6:30 pm

      Tak, przypilnuj tylko żeby olej był na wierzchu, daj dodatkową łyżkę lub dwie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie