Sałatka śledziowa z groszkiem, selerem naciowym i czerwoną fasolą
Sałatka śledziowa z groszkiem, selerem naciowym i czerwoną fasolą bardzo dobrze sprawdzi się na każdym domowym przyjęciu. A i na zwykłej kolacji, zapytajcie męża/tatę/chłopaka czy odmówi? Wiecie jak to jest ze śledziami, nie ma półśrodków – albo się przepada albo zupełnie nie. I ręką do góry ten, kto w dzieciństwie kochał śledzie. Ze wszystkich mi znanych okolicznych dzieci, większość zaczęła je tolerować w wieku późnolicealnym. Wniosek z tego nasuwa się taki, że do śledzia potrzebna jest pewna dojrzałość. Choć znam chlubne wyjątki i chłopca, który oprócz śledzia zajada się nawet marynowanym imbirem do sushi , a gulasz jada tylko na ostro. To podobno kwestia wczesnego podawania rozmaitości bez szufladki typu” jedzenie dla dorosłych”. Nie każdy rodzic ma otwartość i świadomość własnych ograniczeń, które serwuje dzieciom.
Tak czy owak, dla odmiany od kolacyjnych kanapek i rutynowych przekąsek dobra i w dodatku łatwa w przygotowaniu jest sałatka śledziowa z groszkiem. Nie zostawiajmy śledzia tylko na świąteczny czas, zwłaszcza, że te poławiane od października podobno są najchudsze. Ich mięso zawiera kwas omega 3 zatem poprawia przemianę materii i ma mało kalorii (tylko ok. 160 /100g). Dobrze wpływa też na nastrój (jesień przyszła), wzmacnia pamięć i koncentrację. Kto nabrał ochoty? 🙂
Sos do sałatki śledziowej przygotowałam dressing na bazie jogurtu, majonezu, musztardy, i dla zaostrzenia smaku- gotowego Sosu Kieleckiego curry. Można tu eksperymentować z różnymi rodzajami sosów i musztard, wybór jest baaaaardzo szeroki.
sałatka śledziowa z groszkiem – składniki (na 3-5 porcji) :
- 300 g filetów śledziowych lub solonych śledzi “z beczki”
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 4 łyżki zielonego groszku konserwowego lub świeżego czy z mrożonki – ugotowanego
- 2 łyżki czerwonej fasolki konserwowej
- pół małej, czerwonej cebuli lub cebula szalotki
sos – dressing
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki Sosu Kieleckiego curry
- 1 łyżka Musztardy Kieleckiej np. rosyjskiej lub starofrancuskiej
- koperek do dekoracji
sałatka śledziowa z groszkiem – przepis
Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny, najlepiej dwukrotnie zmieniając wodę na świeżą. Śledzie “z beczki” moczyć całą noc i wyfiletować. Pokroić w ok. dwucentymetrowe kawałki.
Seler pokroić w drobne krążki, cebulę w cienkie piórka (półkrążki) .
W salaterce układać kawałki śledzia naprzemiennie z selerem, groszkiem, fasolką i cebulą.
Składniki sosu wymieszać. Zalać nimi sałatkę. Dobrze by postała w lodówce godzinę lub dwie, ale jak nie może, co poradzić:) Udekorować gałązkami koperku.
wpis przygotowany przy współpracy z partnerem bloga
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂