sałatka śledziowa z groszkiem

Sałatka śledziowa z groszkiem, selerem naciowym i czerwoną fasolą

Sałatka śledziowa z groszkiem, selerem naciowym i czerwoną fasolą bardzo dobrze sprawdzi się na każdym domowym przyjęciu. A i na zwykłej kolacji, zapytajcie męża/tatę/chłopaka czy odmówi? Wiecie jak to jest ze śledziami, nie ma półśrodków – albo się przepada albo zupełnie nie. I ręką do góry ten, kto w dzieciństwie kochał śledzie. Ze wszystkich mi znanych okolicznych dzieci, większość zaczęła je tolerować w wieku późnolicealnym. Wniosek z tego nasuwa się taki, że do śledzia potrzebna jest pewna dojrzałość. Choć znam chlubne wyjątki i chłopca, który oprócz śledzia zajada się nawet marynowanym imbirem do sushi , a gulasz jada tylko na ostro. To podobno kwestia wczesnego podawania rozmaitości bez szufladki typu” jedzenie dla dorosłych”. Nie każdy rodzic ma otwartość i świadomość własnych ograniczeń, które serwuje dzieciom.

Tak czy owak, dla odmiany od kolacyjnych kanapek i rutynowych przekąsek dobra i w dodatku łatwa w przygotowaniu jest sałatka śledziowa z groszkiem. Nie zostawiajmy śledzia tylko na świąteczny czas, zwłaszcza, że te poławiane od października podobno są najchudsze. Ich mięso zawiera kwas omega 3 zatem poprawia przemianę materii i ma mało kalorii (tylko ok. 160 /100g). Dobrze wpływa też na nastrój (jesień przyszła), wzmacnia pamięć i koncentrację. Kto nabrał ochoty? 🙂
Sos do sałatki śledziowej przygotowałam dressing na bazie jogurtu, majonezu, musztardy, i dla zaostrzenia smaku- gotowego Sosu Kieleckiego curry. Można tu eksperymentować z różnymi rodzajami sosów i musztard, wybór jest baaaaardzo szeroki.

sałatka śledziowa z groszkiem – składniki (na 3-5 porcji) :

  • 300 g filetów śledziowych lub solonych śledzi “z beczki”
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 4 łyżki zielonego groszku konserwowego lub świeżego czy z mrożonki – ugotowanego
  • 2 łyżki czerwonej fasolki konserwowej
  • pół małej, czerwonej cebuli lub cebula szalotki

sos – dressing

  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki Sosu Kieleckiego curry
  • 1 łyżka Musztardy Kieleckiej np. rosyjskiej lub starofrancuskiej
  • koperek do dekoracji

sałatka śledziowa z groszkiem – przepis

Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok. 2-3 godziny, najlepiej dwukrotnie zmieniając wodę na świeżą. Śledzie “z beczki” moczyć całą noc i wyfiletować. Pokroić w ok. dwucentymetrowe kawałki.
Seler pokroić w drobne krążki, cebulę w cienkie piórka (półkrążki) .
W salaterce układać kawałki śledzia naprzemiennie z selerem, groszkiem, fasolką i cebulą.
Składniki sosu wymieszać.  Zalać nimi sałatkę. Dobrze by postała w lodówce godzinę lub dwie, ale jak nie może, co poradzić:)  Udekorować gałązkami koperku.

sałatka śledziowa z groszkiem i selerem naciowym

sałatka śledziowa z groszkiem

wpis przygotowany przy współpracy z partnerem bloga

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)