Przepisy na śledzie. Śledzie na czerwonej kapuście

Śledzie na czerwonej kapuście – dobrze smakują i cieszą oko kolorowym akcentem. Można iść na skróty. Kupić śledzie a la matias w oleju, wtedy nie trzeba ich moczyć. Może nie jest to najlepsze ze wszystkich wyjście, ale kto nie może inaczej – trudno. Podobnie sprawa ma się z kapustą. Jeśli mamy sprawdzonego producenta czerwonej kapusty w słoiku, który nie doprawia jej żadnym E -konserwującym – można korzystać, czemu nie. Wtedy właściwie wystarczy doprawić kapustę do smaku, pokroić rybę, ułożyć ją malowniczo na różowych gniazdkach, dać trochę sparzonej cebuli i oprószyć wszystko świeżo zmielonym pieprzem. A jeśli kupujemy solone płaty śledziowe, ich przygotowanie również nie jest szczególnie skomplikowane. Chyba, że mamy pysznego śledzia z beczki, wtedy filetowanie i całonocne moczenie nieco wydłuży czas szykowania. Śledzie na wigilię, sylwestra, przyjęcia i zwykłe kolacje. Kiedyś nie lubiłam, jak to możliwe? 🙂 Pycha.

Zobacz także –  śledzie w oleju, sałatka śledziowa z fasolą, śledzie w sosie musztardowym, śledzie w sosie tatarskim, śledzie marynowane, śledzie w śmietanie , śledzie po kaszubsku

śledzie na czerwonej kapuście

składniki: 

– 4 solone płaty śledziowe
– olej np. rzepakowy
– cebula
– ew. pół małego, twardego jabłko
– ok. 1/4 małej główki czerwonej kapusty
– sól, cukier, świeżo mielony pieprz, łyżka, dwie octu winnego lub jabłkowego)

Śledzie solone ( tych kupionych w oleju nie moczymy) zalać mocno zimną wodą. Moczyć dwie godziny, w trakcie zmienić wodę. Pokroić w dwucentymetrowe kawałki, zalać olejem do pokrycia płatów, dodać trzy kulki ziela i liść laurowy i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Kapustę posztakować ( nożem, stalową mandoliną, malakserem) na możliwie cienkie wiórki. Zalać wrzątkiem w rondelku, tylko do pokrycia kapusty, lekko osolić, dodać łyżeczkę cukru, gotować ok. 2-3 minuty po czym dodać ocet. Sprawdzić czy nie trzeba dodać soli , cukru lub octu. Kapusta ma mieć dobrze wyczuwalny słodko-kwaśny smak. Odcedzić, całkowicie ostudzić. 

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, sparzyć wrzątkiem na sicie (straci na ostrości), odczekać dwie, trzy minuty, przelać bardzo zimną wodą. Jabłko pokroić w drobną kosteczkę. Kapustę układać na półmisku w niewielkie gniazdka, na każdym dać po dwa, trzy kawałki śledzia, nieco cebuli i jabłka. Całość oprószyć przed podaniem świeżo zmielonym pieprzem.     

przepisy na śledzie

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    18 grudnia, 2015, 8:17 am

    Śledzia z kapustą jeszcze nie jadłam:)

  2. Amber
    18 grudnia, 2015, 8:26 am

    Ten przepis to dla mnie intrygujące wydarzenie kulinarne!
    Koniecznie muszę spróbować.

  3. Moje Bistro
    18 grudnia, 2015, 11:04 pm

    Myślałam, że to buraczki, a tu zaskoczenie. Fajny przepis!

  4. Jadwiga
    20 grudnia, 2015, 1:31 pm

    U mnie śledzie zawsze podawane są w bardzo tradycyjny sposób (w oleju lub śmietanie). Może wreszcie czas to zmienić 🙂

  5. Programista w kuchni
    22 grudnia, 2015, 10:13 am

    Jestem ze Śląska więc "modro" kapusta kojarzy mi się głównie jako dodatek do rolady 🙂 Ale chętnie bym się skusił na takiego śledzika 🙂 Rewelacja!

  6. Milena Skowron
    12 grudnia, 2016, 11:22 pm

    Witaj, zrobiłam śledzie według Twojego przepisu i wyszły przepyszne. Polecam spróbować Ci również śledzi z cynamonem i olejem rzepakowym. Tutaj znajdziesz przepis http://green-spoon.com/przepisy/sledz-w-oleju-rzepakowym-pod-cynamonem/

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)