Sałatka śledziowa

Niezbyt skomplikowana, z dominującym smakiem głównego składnika, odpowiednia na imprezową przekąskę, singlową lub rodzinną kolację.

Sałatka śledziowa

składniki:

– 40 dag płatów śledziowych
– dwa duże ogórki konserwowe
– pół puszki czerwonej fasoli
– pół cebuli
– pół puszki kukurydzy
– pół małego, kwaśnego jabłka
– trzy łyżki gęstego jogurtu naturalnego
– dwie łyżki majonezu
– biały i czarny mielony pieprz

Sposób wykonania :

Umyj, a potem namocz płaty śledziowe w zimnej wodzie przez ok. dwie godziny. Długość moczenia zależna jest od stężenia solanki, najlepiej spróbować kawałeczek ryby po godzinie i ocenić, czy jest zbyt słona czy nie. Płaty pokrój na ok. centymetrowe kawałki. Ogórki posiekaj w drobną kostkę, podobnie jak obrane jabłko i cebulę (dla osób nie lubiących ostrego smaku surowej, polecam sparzenie jej na sicie), dorzuć kukurydzę i przepłukaną z zalewy fasolę. Wymieszaj majonez z jogurtem i przyprawami.
Zalej składniki sałatki i odstaw na przynajmniej godzinę, dwie do lodówki.

Mówię Wam – niebo na talerzu!



  1. Zielaczek
    4 marca, 2013, 2:52 pm

    Pycha! Uwielbiam sałatki śledziowe 🙂

  2. Anonimowy
    20 grudnia, 2015, 5:21 pm

    Jak długo może stać w lodówce,bo do świąt zostało aż trzy dni.Czy nie skwaśnieje?

  3. opalanka
    20 grudnia, 2015, 5:43 pm

    Najlepiej zrobić rano w wigilię.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie