Śledzie w occie marynowane
Tak. W prawdziwym occie. Rozcieńczonym, ale zwykłym, nie jabłkowym, winnym czy balsamico. Można jeść albo psioczyć że niezdrowe. Nie namawiam. Choć delikatny bardzo jest i w sam raz kwaśny. Wybór każdy przecież ma. Kiedyś byłam na pewnej rocznicy ślubu. Moja siostra popatrzyła na stół, a tam jak raz stał słoik ze śledziami. “- Czy widzisz, że ten śledź wyraźnie do mnie mówi? Muszę go zjeść” – powiedziała. Może to i po occie było, nie pamiętam. Dla tych co śledzie w nim lubią – podaję przepis.
śledzie w occie składniki:
– 0,5 kg filetów ze śledzi
– 3 łyżki cukru
– liść laurowy
– 8 ziaren ziela angielskiego
– nieduża marchew
– jedna biała lub żółta cebula ( ja użyłam szalotki jest delikatniejsza)
– 100 ml octu spirytusowego 10%
Filety osącz z solanki, zalej bardzo zimną wodą, dobrze wypłucz, aż woda będzie przeźroczysta. Wymocz przez ok. 3 godziny. Wodę zagotuj z cukrem, liściem laurowym i kulkami ziela angielskiego. Zdejmij z ognia i
dodaj pokrojoną w plasterki marchew oraz cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Warzywa dodaj do gorącej zalewy i odstaw do całkowitego ostudzenia. Jest to ważne dla zachowania jędrności śledzia. Do zimnej zalewy dodaj ocet i wymieszaj. Śledzie wyjmij z wody i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kawałki “na kęs”. Włóż do słoika, zalej zalewą i marynuj w niej przez dobę. Może długo stać, nie trzeba go zjeść od razu po zrobieniu:)
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Bardzo apetyczny przepis 🙂 Uwielbiam śledzie i jak widzę te ze zdjęcia, to aż mam ochotę wgryźć się w monitor 🙂
czarodziejkasmakow.blogspot.com
Przepis prosty ale dobry. Można też dodać po pół łyżeczki Kolendry, Gorczycy, kilka goździków, z 10 ziarenek pieprzu. Ale po co tyle cukru???
No właśnie z tą ilością cukru to lekka przesada. Zamiast 180 g dałam 18 g i wyszły extra. Dałam też troszeczkę mniej octu bo nie lubię zbyt kwaśnych śledzi.
Faktycznie. Zmniejszam.
Opalanka, a jak długo takie śledzie mogą stać? Czy już można je przygotować na Boże Narodzenie, by później odciążyć się z ilością pracy?
Tak. Można już teraz.
Ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź 🙂