Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym, i innych, rozmaitych odsłonach to najszybszy i bezwysiłkowy sposób na zwiększenie ilości potraw wigilijnych. Nawet jeśli ktoś o kuchni i gotowaniu nie ma zielonego pojęcia, takimi śledziami może zaskoczyć rodzinę. W prostocie siła:) W okolicach listopada ochota na nie wzrasta wprost proporcjonalnie do zbliżających się świąt. Śledzie w sosie musztardowym baaaardzo dobrze smakują, łatwo i błyskawicznie się robią. Kilka odmian tej świątecznej rybki zawsze znika szybko ze stołu.
Śledzie w sosie tatarskim – składniki:
– 40 dkg śledzi (z beczki lub filetów)
– mała cebula
– 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki musztardy francuskiej
– 2 łyżeczki zwykłej musztardy
– łyżeczka curry
Obrane i wyfiletowane śledzie namoczyć w lodowatej wodzie, ok. 1 – 3 godziny. W trakcie moczenia wodę wymienić. Po godzinie spróbować czy straciły ostro słony smak i ewentualnie, gdyby jeszcze smakowały zbyt słono, ponownie wymienić wodę i moczyć dalej. Rybę pokroić w 2-3 cm kawałki i ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać wrzątkiem na sicie by straciła ostrość. Śmietanę, majonez, musztardy, pokrojoną cebulę i curry wymieszać. Powstałym sosem zalać śledzie i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
bardzo lubię musztardowy sos:) do mięs grillowanych też fajnie pasuje:)
Śledzie uwielbiam w każdej postaci 🙂
Nieco zmodyfikowałem przepis dodając 2 łyżeczki tartego chrzanu. Rewelacja 🙂
dobry pomysł:)
Zrobiłem ten błąd i nie opłukałem śledzi, dlatego też wyszły stasznie słone. Poprawiłem nieco sytuację jabłkiem.
Ile mogą wytrzymać takie śledzie w lodówce?
3-5 dni.
Jakiej najlepiej użyć śmietany? Jaka to jest gęsta kwaśna? 🙂 Dziękuję za odpowiedź.
taka, która się nie leje 😉 18 % i wzwyż. Śmietana, nie śmietanka do deserów.
Wow
Ale pycha, śmietana 18% gęsta z mlekowity, przepis wielokrotnie wypróbowany, zawsze pyszne !!!
Super przepis, wypróbowany – proporcje trochę według swojego smaku ale pomysł autora. Dziękuję
Dzięki za przepis dziś robię 🙂
Już parę razy korzystałam z Twoich przepisów, zawsze wszystko wyszło rewelacyjnie 😉 śledzie zrobię na wigilijny stół 😉
Bez szału
Przepis super!!! Ja dałam śledzie marynowane,nie solone (takie akurat miałam) i wyszło rewelacyjnie,a smak…mmm…niczym nie odbiega od sledzikow znanej firmy,sprzedawanych w korytkach,które zawsze za szybko się kończą ?
Bardzo się cieszę. Te w korytkach mają jeszcze nieco chemicznych darów w sobie:)
uwielbiam ten przepis 🙂 robiłam wielokrotnie i zawsze wracam – czasami zamiast śmietany dodaję gęsty jogurt naturalny 🙂
Robilam juz sledziki i te w sosie musztardowym sa rewelacyjne dobrze ze znalazlam ten przepis smak lepszy jak znanej marki ktora oferuje sledzie w sosie musztardowym Dziekuje ze moglam skorzystac z tak wysmienitego przepisu
Polecam się 🙂