Przepisy na śledzie. Śledzie na czerwonej kapuście
Śledzie na czerwonej kapuście – dobrze smakują i cieszą oko kolorowym akcentem. Można iść na skróty. Kupić śledzie a la matias w oleju, wtedy nie trzeba ich moczyć. Może nie jest to najlepsze ze wszystkich wyjście, ale kto nie może inaczej – trudno. Podobnie sprawa ma się z kapustą. Jeśli mamy sprawdzonego producenta czerwonej kapusty w słoiku, który nie doprawia jej żadnym E -konserwującym – można korzystać, czemu nie. Wtedy właściwie wystarczy doprawić kapustę do smaku, pokroić rybę, ułożyć ją malowniczo na różowych gniazdkach, dać trochę sparzonej cebuli i oprószyć wszystko świeżo zmielonym pieprzem. A jeśli kupujemy solone płaty śledziowe, ich przygotowanie również nie jest szczególnie skomplikowane. Chyba, że mamy pysznego śledzia z beczki, wtedy filetowanie i całonocne moczenie nieco wydłuży czas szykowania. Śledzie na wigilię, sylwestra, przyjęcia i zwykłe kolacje. Kiedyś nie lubiłam, jak to możliwe? 🙂 Pycha.
Zobacz także – śledzie w oleju, sałatka śledziowa z fasolą, śledzie w sosie musztardowym, śledzie w sosie tatarskim, śledzie marynowane, śledzie w śmietanie , śledzie po kaszubsku
składniki:
– 4 solone płaty śledziowe
– olej np. rzepakowy
– cebula
– ew. pół małego, twardego jabłko
– ok. 1/4 małej główki czerwonej kapusty
– sól, cukier, świeżo mielony pieprz, łyżka, dwie octu winnego lub jabłkowego)
Śledzie solone ( tych kupionych w oleju nie moczymy) zalać mocno zimną wodą. Moczyć dwie godziny, w trakcie zmienić wodę. Pokroić w dwucentymetrowe kawałki, zalać olejem do pokrycia płatów, dodać trzy kulki ziela i liść laurowy i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Kapustę posztakować ( nożem, stalową mandoliną, malakserem) na możliwie cienkie wiórki. Zalać wrzątkiem w rondelku, tylko do pokrycia kapusty, lekko osolić, dodać łyżeczkę cukru, gotować ok. 2-3 minuty po czym dodać ocet. Sprawdzić czy nie trzeba dodać soli , cukru lub octu. Kapusta ma mieć dobrze wyczuwalny słodko-kwaśny smak. Odcedzić, całkowicie ostudzić.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, sparzyć wrzątkiem na sicie (straci na ostrości), odczekać dwie, trzy minuty, przelać bardzo zimną wodą. Jabłko pokroić w drobną kosteczkę. Kapustę układać na półmisku w niewielkie gniazdka, na każdym dać po dwa, trzy kawałki śledzia, nieco cebuli i jabłka. Całość oprószyć przed podaniem świeżo zmielonym pieprzem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Śledzia z kapustą jeszcze nie jadłam:)
Ten przepis to dla mnie intrygujące wydarzenie kulinarne!
Koniecznie muszę spróbować.
Myślałam, że to buraczki, a tu zaskoczenie. Fajny przepis!
U mnie śledzie zawsze podawane są w bardzo tradycyjny sposób (w oleju lub śmietanie). Może wreszcie czas to zmienić 🙂
Jestem ze Śląska więc "modro" kapusta kojarzy mi się głównie jako dodatek do rolady 🙂 Ale chętnie bym się skusił na takiego śledzika 🙂 Rewelacja!
Witaj, zrobiłam śledzie według Twojego przepisu i wyszły przepyszne. Polecam spróbować Ci również śledzi z cynamonem i olejem rzepakowym. Tutaj znajdziesz przepis http://green-spoon.com/przepisy/sledz-w-oleju-rzepakowym-pod-cynamonem/