proste ciasto marchewkowe z bananami

Proste ciasto marchewkowe z bananami

Proste ciasto marchewkowe z bananami, pachnące, puszyste, wilgotne i bardzo smaczne. Najlepiej, by banany użyte do jego przygotowania miały poczerniałą skórkę, były bardzo dojrzałe i mięciuśkie. W warzywniaku specjalnie wybieram  takie okazy, najbardziej je lubię. Pani sprzedawczyni myśli pewnie, że jestem bardzo oszczędna. A tu niestety – nie:) Rzecz jasna – takie banany są od razu do wykorzystania albo zamrożenia. Bo obrane bez skórki i zamrożone wystarczy potem lekko rozmrozić, tylko troszkę, i po zmiksowaniu powstają cudnie kremowe lody, wiedzieliście? Do blendera z owocami dorzućcie trochę śmietanki kokosowej, jogurtu, truskawki albo nieco masy krówkowej z puszki, wariantów jest wiele. I nic więcej nie trzeba. Pyszne są!
Proste ciasto marchewkowe z przepisu poniżej to porcja na niedużą keksówkę. Na wierzchu można ułożyć przekrojonego wzdłuż długości na pół banana. Miałam tylko dwa, w sam raz do ciasta, na wierzch zabrakło. Te ze zdjęcia dokupiłam zaraz po upieczeniu i wrzucę do zamrażarki. Będzie koktajl – shake z mrożonych bananów i truskawek na gorące dni.
Jeśli upiecze się to ciasto w małej tortownicy, porządnie wystudzi i przekroi na warstwy – może być podstawą do tortu z dowolnym kremem.

W zdrowszej wersji mąkę pszenną można zamienić na mąkę owsianą, czyli drobno zmielone płatki owsiane.
Jeśli macie formę innej wielkości, skorzystajcie z przeliczarki form w prawej kolumnie głównej strony bloga.

Zobacz też ciasto marchewkowe z pomarańczą 

najlepsze ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe i sernik gotowany

ciasto marchewkowe bez glutenu

Proste ciasto marchewkowe z bananami – składniki (na keksówkę ok. 12×28 cm lub tortownicę 20 cm):

  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • 1/2 szklanki cukru (110g)
  • łyżka ciemnego cukru muskovado (jeśli nie ma w kuchennych szafkach – dać zwykły lub trzcinowy)
  • 150 ml oleju
  • 1 i 2/3 szklanki mąki (230g)
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • 2 duże, mocno dojrzałe banany + jeden do ułożenia na wierzchu
  • 1 i 1/3 szklanki drobno startej marchewki (130g)
  • ew. pół szklanki grubo posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów) i garść rodzynek
  • ciasto można przyprawić łyżką cynamonu wymieszanego z 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej – do wyboru
  • cukier puder do posypania ciasta lub dowolny lukier czy polewa

Proste ciasto marchewkowe z bananami – przepis:

Papier do pieczenia zgnieść w kulę i opryskać wodą spod kranu. Lekko mokrym, rozłożonym arkuszem wyłożyć formę do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 180 stopni, funkcja góra – dół.

Jajka wybić do dużej miski, dodać cukier i cukier muscovado i ubijać mikserem ok. 7 – 10 minut na puszystą masę.
Pod ubijające łopatki miksera cienką strużką wlać olej.
Mąkę wymieszać porządnie w osobnym naczyniu z solą i proszkiem do pieczenia.
Wsiewać ją porcjami przez sitko, prosto do miski z ubitymi jajkami, wolno mieszając wszystko przy pomocy łopatki lub dużej łyżki.
Banany rozgnieść w miseczce. Wymieszać ze startą marchewką, ew. bakaliami i przyprawami.
Mieszankę po łyżce, dwie dodawać do masy z mąki i jajek, po każdej porcji przemieszać ciasto.
Od razu przelać do formy. Ułożyć na wierzchu przekrojone wzdłuż na pół części banana.
Wstawić ciasto na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 45 – 50 minut. Patyczek wyjęty z ciasta nie powinien się lepić.
Pozostawić do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Oprószyć ciasto przez sitko cukrem pudrem lub polać polewą.
proste ciasto marchewkowe z bananami

 

proste ciasto marchewkowe z bananami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie