Ciasto marchewkowe z bananami. Marchewkowe ciasto bez glutenu

Bardzo wilgotne ciasto marchewkowe o kremowej, nietypowej strukturze, konsystencją przypomina… sernik:) Serio!
Wypiek nie zawiera pszennej mąki, zastąpiłam ją migdałową, czyli zmielonymi migdałami.
Jeśli zamienimy je na mąkę pszenną i dodamy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, powstanie ciasto podobne do tradycyjnego marchewkowego, znanego wypieku (przepis na ciasto marchewkowe,  przepis na ciasto marchewkowe z pomarańczą).
Przepis na to bezglutenowe ciasto marchewkowe zawiera niewielką ilość cukru, można go zastąpić przez ksylitol. Słodyczy dostarczają tu mocno dojrzałe banany, marchewka i rodzynki. Jest to wystarczająca dawka nawet dla takich słodyczolubów jak ja.
Ciasto nie rośnie wysokie i nie jest puszyste, co w niczym nie przeszkadza, jest bardzo dobre.

 

ciasto marchewkowe

 

ciasto marchewkowe – składniki ( na tortownicę 21 cm lub małą, prostokątną blaszkę ok. 20x20cm) : 

– pół szklanki rodzynek
– 4 jajka
– 2 łyżki cukru
– sok z połowy cytryny
– 80 g rozpuszczonego, wystudzonego masła lub oleju kokosowego czy rzepakowego
– skórka otarta z połowy cytryny
– 200 g mąki migdałowej
– 3 mocno dojrzałe, niezbyt duże banany
– 2 nieduże marchewki
– ew. płatki migdałów do posypania

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na czas przygotowania ciasta. Można namoczyć je też wcześniej np. w rumie.
Całe jajka ubić kilka minut z cukrem na jasną, pienistą masę. Kiedy będzie puszysta, cienką strużką, pod łopatki miksera wlać sok z cytryny a następnie rozpuszczone masło lub olej.
Marchewkę utrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
2 banany niezbyt porządnie rozgnieść widelcem.
Piekarnik ustawić na 170 st.
Bez użycia miksera, partiami, po łyżce dodawać mąkę migdałową. Następnie podzielone na porcje banany a potem marchewkę i rodzynki odciśnięte z nadmiaru płynu. Każdą część wmieszać delikatnie i dopiero dodawać następną. Chodzi o to, by usunąć jak najmniej wtłoczonego przez ubijanie do jajek powietrza.
Masę przelać do formy. Na wierzchu ułożyć plasterki pokrojonego banana.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 45 minut. Patyczek wyjęty z ciasta musi być nieoklejony.
Wyjąć z pieca i odstawić do ostudzenia.
Zdjąć papier.  Kroić po całkowitym wystudzeniu.

 

ciasto marchewkowe

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    8 maja, 2016, 9:21 am

    wspaniała i jaka zdrowa wersja ciasta marchewkowego;)

  2. Olga Pi
    8 maja, 2016, 1:26 pm

    Ciekawi mnie ta konsystencja:)

  3. opalanka
    8 maja, 2016, 7:03 pm

    Trochę jak pasztet:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)