Ciasto marchewkowe z bananami. Marchewkowe ciasto bez glutenu
Bardzo wilgotne ciasto marchewkowe o kremowej, nietypowej strukturze, konsystencją przypomina… sernik:) Serio!
Wypiek nie zawiera pszennej mąki, zastąpiłam ją migdałową, czyli zmielonymi migdałami.
Jeśli zamienimy je na mąkę pszenną i dodamy półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, powstanie ciasto podobne do tradycyjnego marchewkowego, znanego wypieku (przepis na ciasto marchewkowe, przepis na ciasto marchewkowe z pomarańczą).
Przepis na to bezglutenowe ciasto marchewkowe zawiera niewielką ilość cukru, można go zastąpić przez ksylitol. Słodyczy dostarczają tu mocno dojrzałe banany, marchewka i rodzynki. Jest to wystarczająca dawka nawet dla takich słodyczolubów jak ja.
Ciasto nie rośnie wysokie i nie jest puszyste, co w niczym nie przeszkadza, jest bardzo dobre.
ciasto marchewkowe – składniki ( na tortownicę 21 cm lub małą, prostokątną blaszkę ok. 20x20cm) :
– pół szklanki rodzynek
– 4 jajka
– 2 łyżki cukru
– sok z połowy cytryny
– 80 g rozpuszczonego, wystudzonego masła lub oleju kokosowego czy rzepakowego
– skórka otarta z połowy cytryny
– 200 g mąki migdałowej
– 3 mocno dojrzałe, niezbyt duże banany
– 2 nieduże marchewki
– ew. płatki migdałów do posypania
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na czas przygotowania ciasta. Można namoczyć je też wcześniej np. w rumie.
Całe jajka ubić kilka minut z cukrem na jasną, pienistą masę. Kiedy będzie puszysta, cienką strużką, pod łopatki miksera wlać sok z cytryny a następnie rozpuszczone masło lub olej.
Marchewkę utrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
2 banany niezbyt porządnie rozgnieść widelcem.
Piekarnik ustawić na 170 st.
Bez użycia miksera, partiami, po łyżce dodawać mąkę migdałową. Następnie podzielone na porcje banany a potem marchewkę i rodzynki odciśnięte z nadmiaru płynu. Każdą część wmieszać delikatnie i dopiero dodawać następną. Chodzi o to, by usunąć jak najmniej wtłoczonego przez ubijanie do jajek powietrza.
Masę przelać do formy. Na wierzchu ułożyć plasterki pokrojonego banana.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 45 minut. Patyczek wyjęty z ciasta musi być nieoklejony.
Wyjąć z pieca i odstawić do ostudzenia.
Zdjąć papier. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
wspaniała i jaka zdrowa wersja ciasta marchewkowego;)
Ciekawi mnie ta konsystencja:)
Trochę jak pasztet:)
ciasto przepyszne, faktycznie przypomnina smakiem serniczek, dla mnie i mojej rodziny bomba:)))