Pasta z buraków i sera feta
Pasta z buraków i sera feta – świetna ze świeżym pieczywem i do nabierania przy pomocy kawałków pokrojonych w słupki warzyw, np. papryki, selera naciowego czy marchewki. Idealna na domowe przyjęcia w gronie przyjaciół czy rodziny i na zwykłą kolację. Trzy rodzaje pasty do kanapek, świeży chleb czy bagietki i sprawę menu mamy z głowy. Zwykle na taką okoliczność przygotowuję również zamiennie hummus , pastę z soczewicy z suszonymi pomidorami, pastę z wątróbki z cebulą , pastę z kurczaka z oliwkami i korniszonem, pastę z fasoli czy pastę z makreli . Teraz trzeba tylko znaleźć ładne salaterki albo ciekawe słoiki, ubrać pasty siekanym szczypiorkiem, kolendrą, natką pietruszki lub koperku by wyglądały apetycznie. Jeśli mam więcej czasu od razu smaruję nimi małe kawałki pieczywa i na stół wjeżdżają małe kanapeczki.
Pasta z buraków i sera feta nada się również do okrycia wymoczonych wcześniej, pokrojonych filetów śledziowych. Jeśli ktoś chciałby zaskoczyć domowników nowym smakiem podczas świąt – będzie jak znalazł.
By smak pasty był naprawdę dobry, lepiej poszukać w sklepach prawdziwego, greckiego sera, w sprzedaży jest sporo tańszych zamienników, warto dopłacić parę złotych za oryginał, różnica jest znaczna.
pasta z buraków i sera feta – składniki ( dla 4-6 osób)
- 4 duże buraki ( lub 6 mniejszych)
- ok. 150 g sera feta
- 6 łyżek słonecznika
- 1,5 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz ( wg. uznania)
- siekana kolendra, natka pietruszki, ew. szczypiorek
pasta z buraków i sera feta – przepis
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Buraki umyć, większe pokroić na połówki lub ćwiartki (nie obierać ze skórki), włożyć do żaroodpornego naczynia bez przykrycia lub zawinąć w folię aluminiową.
Piec do miękkości sprawdzając ją patyczkiem do szaszłyków (zwykle ok. 20- 30 minut). Kiedy patyczek łatwo wchodzi – gotowe.
W czasie kiedy pieką się buraki na suchej, gorącej patelni przez kilka chwil podprażyć ziarna słonecznika. Niezbyt długo, lubią się przypalać. Od razu po podprażeniu wysypać z patelni na talerz.
Z buraków zdjąć skórkę, po upieczeniu łatwo schodzi. Pokroić na mniejsze części, dodać pokruszony ser feta (kilka jej okruchów zostawić do dekoracji), 5 łyżek słonecznika, oliwę, ocet i przyprawy. Zblendować na pastę. Uwaga, nie należy blendować bardzo długo, tylko do ładnego rozdrobnienia warzyw, chcemy pasty, nie przecieru dla niemowląt 🙂
Przełożyć do salaterki, posypać dla dekoracji słonecznikiem i okruchami sera, udekorować siekaną zieleniną.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Znakomicie wygląda, lubię pasty na kanapki, chętnie wypróbuję.
Uwielbiam buraki, a połączenia z serem feta nigdy nie próbowałam więc na pewno wypróbuje tym bardziej, że u mnie kanapki wpadają 2 razy dziennie więc nada się idealnie:)