Pasta po żydowsku. Dobra pasta do pieczywa

Pasta po żydowsku. Zdaje mi się, że przysmak ten pochodzi z kuchni żydowskiej, w każdym razie tak uważało się w mojej rodzinie. Niewykluczone, że dla fantazji i dodania jej splendoru. Specjalistą od nadawania wymyślnych nazw był mój ojciec, robił to ochoczo, by wywrzeć odpowiednio zachęcające do jedzenia wrażenie na wnukach. Gdyby pojawił się czytający ten wpis jakiś ortodoksyjny specjalista – proszę o sprostowanie. Choć nie wiem, czy dla zasady zmienię nazwę, dla mnie pasta  jest „po żydowsku” i koniec pieśni. Wątróbkę albo się bardzo lubi albo zupełnie nie. Ale można też do jej polubienia dorosnąć, jak ja na przykład. No i wątróbka bez smażonej cebulki się nie liczy. Przynajmniej jeszcze dziś, jutro, kto wie. Pasta po żydowsku-  pyszna.

Pasta po żydowsku

 

Pasta po żydowsku

Pasta po żydowsku – składniki: 

– pół kg wątróbki (drobiowej lub wieprzowej)
– trzy szklanki mleka
– trzy duże cebule
– dwie – trzy łyżki oliwy
– duży pęczek posiekanej pietruszki
– ew. kieliszek winiaku (niekoniecznie)
– sól, pieprz, łyżeczka majeranku
– 2 łyżki oleju do smażenia cebuli

Dodałam jeszcze 250 g sera mascarpone, dla lepszej smarowności, ale nie jest to konieczne, moja mama np. nie dodawała.

Pasta po żydowsku – przepis

Wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, zalać mlekiem i gotować ok. 10 – 15 minut. Zmielić lub zblendować.
Cebulę pokroić w grubą kostkę, osolić, dodać szczyptę cukru, podsmażyć mieszając, aż będzie złota i miękka. Dodać do mięsnej masy, zostawiając łyżkę do dekoracji. Osolić, dodać pozostałe przyprawy, dobrze wymieszać.

Pasta po żydowsku

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    22 lutego, 2014, 9:02 am

    Ale smaki…mmm!!!

  2. Marcela
    22 lutego, 2014, 9:20 am

    Mniam! Muszę wypróbować, bo jedzenie kupnych pasztetów nie wchodzi w grę!

  3. takie tam
    22 lutego, 2014, 5:50 pm

    Zachęciłam się i ja 🙂

  4. Monika Kwiatkowska
    22 lutego, 2014, 8:27 pm

    Uwielbiam wątróbkę,szczególnie drobiową lub cielęcą…oj chętnie zjadłabym teraz kanapeczkę z tą pastą 🙂

  5. Ania
    14 kwietnia, 2017, 6:02 am

    Zblendować z mlekiem w którym sie gotowała ? ��

    1. opalanka
      14 kwietnia, 2017, 3:30 pm

      Nie. Gdyby była bardzo sucha dać trochę rosołu lub odrobinę wody, ew. oliwy.

  6. Didi
    9 lipca, 2018, 7:25 am

    Wieprzowa wątróbka? To napewno nie jest „pasta po żydowsku” ?‍♀️ Żydzi nie jedzą wieprzowiny ?

    1. Beata Królikiewicz
      10 lipca, 2018, 2:57 pm

      Jasna rzecz:)

  7. Ula
    22 grudnia, 2018, 1:58 pm

    I nie mieszają mleka z mięsem :), ale przepis wydaje się bardzo ciekawy 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      23 grudnia, 2018, 6:39 pm

      Jasna rzecz. Dwie osoby dopiero zauważyły. Albo dwie dały znak, że wiedzą:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)