Pasta z kurczakiem

Pasta z kurczakiem dla wielbicieli lekko śródziemnomorskich smaków, zniknęła jako pierwsza z trzech podanych równocześnie, zupełnie różnych od siebie. W środku oliwki, suszone pomidory, korniszony, czosnek no i kawałki smażonego kurczaka. Bazą smarowidła może śmietankowy twarożek, dowolny ulubiony, a ostatecznie nawet gęsty, przeznaczony do serników. Pasta z kurczakiem do grzanek lekko podpieczonych z czosnkiem w piekarniku, do kruchych babeczek, placków ziemniaczanych pieczonych w muffinkach, do grubej pajdy świeżego chleba albo łódeczek z lodowej sałaty.
Pasta z kurczakiem
Pasta z kurczakiem

Pasta z kurczakiem – składniki: 

– 30 dkg smarownego twarożku śniadaniowego (można zblendować twaróg z dwiema łyżkami śmietany)
– łyżka pasty pomidorowej
– usmażona pierś z kurczaka lub kawałki pieczonego np. z obiadu
– 2-3 ząbki czosnku
– kilka oliwek
– 3-4 suszone pomidory w oleju
– kilka korniszonów lub 2-3 ogórki konserwowe
– dwie łyżki posiekanego koperku
– sól, pieprz, nieco chilli, łyżeczka suszonego oregano i suszonej lub posiekanej,świeżej bazylii

Pasta z kurczakiem – przepis

Kurczaka, oliwki, pomidory i ogórki drobno pokroić, wymieszać z twarożkiem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i koperkiem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Ola
    26 lutego, 2014, 7:30 am

    robiłam już wiele past ale z kurczakiem nigdy 😉

  2. agnieszka
    26 lutego, 2014, 12:23 pm

    Ja kiedyś robiłam z kurczaka, ale nie do końca mi smakowała. Może dlatego, że był gotowany 😉 Chętnie wypróbuję Twój przepis 😉

  3. Aguś kulinarnie
    26 lutego, 2014, 1:43 pm

    To coś dla mnie-do zrobienia:)

  4. Salvador Dali
    26 lutego, 2014, 6:50 pm

    nie spotkałam się jeszcze z tą pastą, ale zaciekawiłaś mnie 🙂
    Jeśli tylko nie zapomnę, wypróbuję!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie