Pasta z kurczakiem
Pasta z kurczakiem dla wielbicieli lekko śródziemnomorskich smaków, zniknęła jako pierwsza z trzech podanych równocześnie, zupełnie różnych od siebie. W środku oliwki, suszone pomidory, korniszony, czosnek no i kawałki smażonego kurczaka. Bazą smarowidła może śmietankowy twarożek, dowolny ulubiony, a ostatecznie nawet gęsty, przeznaczony do serników. Pasta z kurczakiem do grzanek lekko podpieczonych z czosnkiem w piekarniku, do kruchych babeczek, placków ziemniaczanych pieczonych w muffinkach, do grubej pajdy świeżego chleba albo łódeczek z lodowej sałaty.
Pasta z kurczakiem – składniki:
– 30 dkg smarownego twarożku śniadaniowego (można zblendować twaróg z dwiema łyżkami śmietany)
– łyżka pasty pomidorowej
– usmażona pierś z kurczaka lub kawałki pieczonego np. z obiadu
– 2-3 ząbki czosnku
– kilka oliwek
– 3-4 suszone pomidory w oleju
– kilka korniszonów lub 2-3 ogórki konserwowe
– dwie łyżki posiekanego koperku
– sól, pieprz, nieco chilli, łyżeczka suszonego oregano i suszonej lub posiekanej,świeżej bazylii
Pasta z kurczakiem – przepis
Kurczaka, oliwki, pomidory i ogórki drobno pokroić, wymieszać z twarożkiem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i koperkiem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
drukuj przepis
drukuj przepis bez zdjęć
robiłam już wiele past ale z kurczakiem nigdy 😉
Ja kiedyś robiłam z kurczaka, ale nie do końca mi smakowała. Może dlatego, że był gotowany 😉 Chętnie wypróbuję Twój przepis 😉
To coś dla mnie-do zrobienia:)
nie spotkałam się jeszcze z tą pastą, ale zaciekawiłaś mnie 🙂
Jeśli tylko nie zapomnę, wypróbuję!