Jak się robi hummus? Pasta do pieczywa i warzyw

Co to jest hummus – niektórzy nie wiedzą. Niektórzy próbowali, a inni mieli chrapkę, widzieli w delikatesach ale… Tylko dwoje z moich przyjaciół lubi i je regularnie. Najczęściej kupuje go w sklepie.
Pasta z ciecierzycy i mielonego z oliwą sezamu pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu. Najlepsza to ta na cieciorce zwyczajnie gotowanej – suchej, nie zapuszkowanej. Puszkę bierze ten, kto zapracowany albo trudno…a niech tam:) Suchą ciecierzycę, podobnie jak groch, trzeba namoczyć najlepiej przez całą noc, potem gotować ok. 40 minut a czasem nawet więcej. Pasta jest dość papkowata w konsystencji i najlepsza ta ani za twarda, ani za miękka. Nie powinna stawiać oporu pod naciskiem ani spływać po paluchach.

Hummus jest baaaardzo zdrowy

zawiera dużo białka i caaaałe bogactwo minerałów i witamin, dlatego szczególnie cenią go wegetarianie. Ale i zwykli zjadacze mięsa powinni skorzystać na zawartych w nim dobrach.
Podobno jedzenie hummusu sztućcami to faux pas, najlepiej nabierać go kawałkami warzyw albo pieczywa. Tak piszę tylko, bo niespecjalnie często przestrzegam etykiety, jednakowoż na wypadek, gdyby ktoś miał się źle poczuć w naszym towarzystwie – informuję.
Tahini, czyli dodatek w postaci pasty z mielonego sezamu można kupić gotowy w sklepach z orientalną żywnością ale zrobienie jej domowym sposobem, dla posiadaczy blenderów jest bardzo szybkie, łatwe i znacznie tańsze.
Dla większej miękkości ugotowanych ziaren, do wody dodaje się łyżeczkę sody.

hummus

składniki: 

– 300 g ciecierzycy
– 2 łyżeczki sody
– 10 czubatych łyżek sezamu
– 2 łyżki oliwy extra vergin
– 2 łyżki oleju sezamowego
– zimna woda mineralna – ok. 1/4 szklanki
– 3 łyżki soku z cytryny
– 3-4 ząbki czosnku
– szczypta zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)

dodatki – oliwa, siekana natka pietruszki, orzeszki piniowe, kilka niezblendowanych ziaren soczewicy

Cieciorkę moczyć kilka godzin w zimnej wodzie z łyżeczką sody, najlepiej całą noc. Wodę wymienić nalać świeżej, dodać łyżeczkę sody i ok. łyżeczkę soli, zagotować. Trzymać na małym ogniu, pod uchyloną pokrywką ok. 40 minut lub więcej – do całkowitej miękkości ziaren. Muszą się z łatwością dać rozetrzeć w palcach.

Tahini  

Ziarenka sezamu uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, aż będą lekko złote. Nawet odrobinę przypalony sezam jest gorzki i nadaje się do wyrzucenia, zatem trzeba uważać. Uprażony przełożyć natychmiast na talerz i ostudzić, bo

hummus

pozostawiony na patelni, nawet z wyłączonym ogniem może się przypalić od temperatury naczynia.
Ziarna sezamu zblendować na gładką pastę stopniowo dodając oliwę i olej i wodę, o ile będzie potrzebna. Pasta powinna być gęsta ale lekko spływająca z łyżki.

Ugotowaną cieciorkę odcedzić, opłukać, łyżkę ziaren zostawić do dekoracji.
Dodać tahini, czosnek, cytrynę, kumin i zblendować wszystko na bardzo  gładką pastę. Dodać kilka łyżek zimnej wody. Blendować aż wszystkie składniki połączą się na jasny krem.  Spróbować i w razie potrzeby dosolić.
Podawać skropioną oliwą, posypaną ziarenkami cieciorki albo siekanymi orzeszkami piniowymi czy natką pietruszki.
Przechowywać w lodówce do kilku dni.

 

hummus


Mówię Wam – Niebo Na Talerzu 😉

Zapisz



  1. Lena
    24 maja, 2016, 8:06 am

    często robię hummus, bo moja siostra go kocha:)

  2. Ewa
    25 maja, 2016, 12:50 pm

    Pychotka, pierwszy raz robiłam 🙂

  3. Bolesław Śmiały
    27 maja, 2016, 3:47 pm

    Ha! Kiedyś szukałem przepisu na hummus i przez przypadek trafiłem na Twojego bloga, bo google mi podsunęło, że mogę zrobić pastę z soczewicy zamiast z cieciorki. Zrobiłem:) No i Twój blog zagościł u mnie w domu. Można więc powiedzieć, że przez hummus, którego kiedyś nie było tutaj, zacząłem Cię czytać. Twój blog i przaśno mięsny kanał na YT Kuchnia Kwasiora to moje ulubione blogi kulinarne. Prowadzone przez pasjonatów. A hummus właśnie zrobiłem. Ale ja jeszcze dodaję ostry sos chili i pieprz. Wtedy mam piekielne niebo na talerzu 😉 Pozdrawiam

    1. opalanka
      27 maja, 2016, 4:35 pm

      O, jakże mi miło:)
      Zapraszam jak najczęściej, pozdrawiam:)

  4. Monika – Twoja Asystentka
    28 maja, 2016, 11:04 am

    Podobno taki prawdziwy hummus robi się z moczonej cieciorki. Ja z wygodnictwa i lenistwa robię z puszkowanej ciecierzycy. Traktuję hummus jako zamiennik pasty fasolowej, którą robię dość często. Sama tahini nigdy nie robiłam, ale jak widać to żadna filozofia. Może kiedyś się skuszę. Często robię też nie hummus, tylko zwykłą pastę z cieciorki – bez tahini i z różnymi dodatkami (suszone pomidory, z natką pietruszki).

  5. Agata
    10 października, 2020, 7:20 pm

    Uwielbiam humus zwłaszcza z suszonymi pomidorami, doskonała alternatywa za wędliny. Pozdrawiam Agata .-

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)