Pasta z fasoli do smarowania pieczywa

Pasta z fasoli do smarowania pieczywa, w kręgach wege znana jako smalec z fasoli. Przywiozła ją Marysia na sabatowe spotkanie, razem z pastą ze słonecznika i chlebem z ziaren. Zajadałyśmy aż nam się uszy trzęsły, choć żadna z nas wegetarianką nie jest.
A Ewcia, moja druga siostra przysięga, że kiedy jej wege kolega wyciąga w pracy kanapkę, zapach dookoła mówi – jem domowy smalec ze skwarkami. Wegetariański smalec:)
Pasta z fasoli do smarowania pieczywa jest bardzo smacznym, kolacyjno – śniadaniowo urozmaiceniem. Smakuje naprawdę wyśmienicie, jak wszystko z dodatkiem podsmażonej cebulki. A z plasterkami kiszonego ogórka – cud- miód.
Do jej przygotowania nada się zwykła ugotowana sucha fasola w ziarnach a także gotowa fasola z puszki.
Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem suszonych pomidorów lub kawałeczkami suszonej śliwki czy żurawiny. Najlepiej przy podaniu posypać z wierzchu podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika
i świeżą natką zielonej pietruszki.

wegańska pasta z fasoli

składniki: 

– puszka białej fasoli lub 1 i 1/2 szklanki zwykłej ugotowanej fasoli dowolnej wielkości
– 2 cebule
– 3 listki laurowe
– 2 kulki ziela angielskiego
– 2 kulki jałowca
– 1/2 łyżeczki majeranku
– łyżka sosu sojowego
– pieprz i sól
– olej do smażenia

Fasolę odsączyć z zalewy,  jeśli używamy zwykłej – zalać ziarna zimną wodą i zostawić do namoczenia na noc. Wodę odlać, nalać świeżej i ugotować fasolę do miękkości, odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej razem z przyprawami – zielem liśćmi laurowymi i jałowcem.. Smażyć do zrumienienia. Wyjąć przyprawy.
Połowę cebuli zblendować z fasolą, drugą połowę dorzucić bez blendowania, w całości, wymieszać.
Przyprawić wszystko solą sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Zyta
    14 sierpnia, 2017, 9:16 am

    to musi byc dobre

  2. Natalie
    14 sierpnia, 2017, 10:36 am

    Uwielbiam takie pasty! Do wafli ryżowych idealne 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com

  3. Pela
    14 sierpnia, 2017, 5:03 pm

    super

  4. Lena
    14 sierpnia, 2017, 7:48 pm

    Bardzo fajna?

  5. Angie
    14 sierpnia, 2017, 9:50 pm

    Zabieram na śniadanie!

  6. Oksa
    15 sierpnia, 2017, 10:49 am

    świetna sprawa taka pasta

  7. Dariusz
    30 października, 2019, 6:43 pm

    Mam pytanie.Czy ten paszcztecik mozna pasteryzowac?

    1. Beata Królikiewicz
      4 listopada, 2019, 9:15 am

      Nie mam z nim doświadczenia, na pewno trzeba by wkładać do słoików do 2/3 wysokości by 1/3 została na ewentualne puszczanie gazów. Z soczewicą i cieciorką się da, sprawdzałam, to i tu jest szansa.

  8. Magda
    17 maja, 2020, 4:15 pm

    Bardzo pyszny! Niestety nie miałam jałowca, więc dodałam łyżeczkę tymianku i wyszło bardzo pyszne ? dodatkowo dodałam odrobinkę octu, pół łyżeczki. Genialny wege smalec.. a jestem totalnym mięsożercą 😀

  9. Agnieszka
    22 maja, 2020, 6:56 am

    Czy taką pastę można zapasteryzować, czy jest to raczej produkt do spożycia od razu?

    1. Beata Królikiewicz
      24 maja, 2020, 4:21 pm

      Raczej do spożycia od razu. Ale nie próbowałam, wiem, że niektórym udaje się z pasteryzowaniem fasolki po bretońsku więc może?

  10. Kinga
    9 września, 2020, 8:09 am

    Ile można taką pastę przechowywać?

    1. Beata Królikiewicz
      9 września, 2020, 4:41 pm

      2-3 dni w lodówce. Sprawdzaj zapach i smak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)