Pasta z fasoli do smarowania pieczywa

Pasta z fasoli do smarowania pieczywa, w kręgach wege znana jako smalec z fasoli. Przywiozła ją Marysia na sabatowe spotkanie, razem z pastą ze słonecznika i chlebem z ziaren. Zajadałyśmy aż nam się uszy trzęsły, choć żadna z nas wegetarianką nie jest.
A Ewcia, moja druga siostra przysięga, że kiedy jej wege kolega wyciąga w pracy kanapkę, zapach dookoła mówi – jem domowy smalec ze skwarkami. Wegetariański smalec:)
Pasta z fasoli do smarowania pieczywa jest bardzo smacznym, kolacyjno – śniadaniowo urozmaiceniem. Smakuje naprawdę wyśmienicie, jak wszystko z dodatkiem podsmażonej cebulki. A z plasterkami kiszonego ogórka – cud- miód.
Do jej przygotowania nada się zwykła ugotowana sucha fasola w ziarnach a także gotowa fasola z puszki.
Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem suszonych pomidorów lub kawałeczkami suszonej śliwki czy żurawiny. Najlepiej przy podaniu posypać z wierzchu podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika
i świeżą natką zielonej pietruszki.

wegańska pasta z fasoli

składniki: 

– puszka białej fasoli lub 1 i 1/2 szklanki zwykłej ugotowanej fasoli dowolnej wielkości
– 2 cebule
– 3 listki laurowe
– 2 kulki ziela angielskiego
– 2 kulki jałowca
– 1/2 łyżeczki majeranku
– łyżka sosu sojowego
– pieprz i sól
– olej do smażenia

Fasolę odsączyć z zalewy,  jeśli używamy zwykłej – zalać ziarna zimną wodą i zostawić do namoczenia na noc. Wodę odlać, nalać świeżej i ugotować fasolę do miękkości, odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej razem z przyprawami – zielem liśćmi laurowymi i jałowcem.. Smażyć do zrumienienia. Wyjąć przyprawy.
Połowę cebuli zblendować z fasolą, drugą połowę dorzucić bez blendowania, w całości, wymieszać.
Przyprawić wszystko solą sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem.

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Zyta
    14 sierpnia, 2017, 9:16 am

    to musi byc dobre

  2. Natalie
    14 sierpnia, 2017, 10:36 am

    Uwielbiam takie pasty! Do wafli ryżowych idealne 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com

  3. Pela
    14 sierpnia, 2017, 5:03 pm

    super

  4. Lena
    14 sierpnia, 2017, 7:48 pm

    Bardzo fajna?

  5. Angie
    14 sierpnia, 2017, 9:50 pm

    Zabieram na śniadanie!

  6. Oksa
    15 sierpnia, 2017, 10:49 am

    świetna sprawa taka pasta

  7. Dariusz
    30 października, 2019, 6:43 pm

    Mam pytanie.Czy ten paszcztecik mozna pasteryzowac?

    1. Beata Królikiewicz
      4 listopada, 2019, 9:15 am

      Nie mam z nim doświadczenia, na pewno trzeba by wkładać do słoików do 2/3 wysokości by 1/3 została na ewentualne puszczanie gazów. Z soczewicą i cieciorką się da, sprawdzałam, to i tu jest szansa.

  8. Magda
    17 maja, 2020, 4:15 pm

    Bardzo pyszny! Niestety nie miałam jałowca, więc dodałam łyżeczkę tymianku i wyszło bardzo pyszne ? dodatkowo dodałam odrobinkę octu, pół łyżeczki. Genialny wege smalec.. a jestem totalnym mięsożercą 😀

  9. Agnieszka
    22 maja, 2020, 6:56 am

    Czy taką pastę można zapasteryzować, czy jest to raczej produkt do spożycia od razu?

    1. Beata Królikiewicz
      24 maja, 2020, 4:21 pm

      Raczej do spożycia od razu. Ale nie próbowałam, wiem, że niektórym udaje się z pasteryzowaniem fasolki po bretońsku więc może?

  10. Kinga
    9 września, 2020, 8:09 am

    Ile można taką pastę przechowywać?

    1. Beata Królikiewicz
      9 września, 2020, 4:41 pm

      2-3 dni w lodówce. Sprawdzaj zapach i smak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)