Pasta z fasoli do smarowania pieczywa
Pasta z fasoli do smarowania pieczywa, w kręgach wege znana jako smalec z fasoli. Przywiozła ją Marysia na sabatowe spotkanie, razem z pastą ze słonecznika i chlebem z ziaren. Zajadałyśmy aż nam się uszy trzęsły, choć żadna z nas wegetarianką nie jest.
A Ewcia, moja druga siostra przysięga, że kiedy jej wege kolega wyciąga w pracy kanapkę, zapach dookoła mówi – jem domowy smalec ze skwarkami. Wegetariański smalec:)
Pasta z fasoli do smarowania pieczywa jest bardzo smacznym, kolacyjno – śniadaniowo urozmaiceniem. Smakuje naprawdę wyśmienicie, jak wszystko z dodatkiem podsmażonej cebulki. A z plasterkami kiszonego ogórka – cud- miód.
Do jej przygotowania nada się zwykła ugotowana sucha fasola w ziarnach a także gotowa fasola z puszki.
Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem suszonych pomidorów lub kawałeczkami suszonej śliwki czy żurawiny. Najlepiej przy podaniu posypać z wierzchu podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika
i świeżą natką zielonej pietruszki.
składniki:
– puszka białej fasoli lub 1 i 1/2 szklanki zwykłej ugotowanej fasoli dowolnej wielkości
– 2 cebule
– 3 listki laurowe
– 2 kulki ziela angielskiego
– 2 kulki jałowca
– 1/2 łyżeczki majeranku
– łyżka sosu sojowego
– pieprz i sól
– olej do smażenia
Fasolę odsączyć z zalewy, jeśli używamy zwykłej – zalać ziarna zimną wodą i zostawić do namoczenia na noc. Wodę odlać, nalać świeżej i ugotować fasolę do miękkości, odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej razem z przyprawami – zielem liśćmi laurowymi i jałowcem.. Smażyć do zrumienienia. Wyjąć przyprawy.
Połowę cebuli zblendować z fasolą, drugą połowę dorzucić bez blendowania, w całości, wymieszać.
Przyprawić wszystko solą sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
to musi byc dobre
Uwielbiam takie pasty! Do wafli ryżowych idealne 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com
super
Bardzo fajna?
Zabieram na śniadanie!
świetna sprawa taka pasta
Mam pytanie.Czy ten paszcztecik mozna pasteryzowac?
Nie mam z nim doświadczenia, na pewno trzeba by wkładać do słoików do 2/3 wysokości by 1/3 została na ewentualne puszczanie gazów. Z soczewicą i cieciorką się da, sprawdzałam, to i tu jest szansa.
Bardzo pyszny! Niestety nie miałam jałowca, więc dodałam łyżeczkę tymianku i wyszło bardzo pyszne ? dodatkowo dodałam odrobinkę octu, pół łyżeczki. Genialny wege smalec.. a jestem totalnym mięsożercą 😀
Czy taką pastę można zapasteryzować, czy jest to raczej produkt do spożycia od razu?
Raczej do spożycia od razu. Ale nie próbowałam, wiem, że niektórym udaje się z pasteryzowaniem fasolki po bretońsku więc może?
Ile można taką pastę przechowywać?
2-3 dni w lodówce. Sprawdzaj zapach i smak.