Pasta z soczewicy z suszonym pomidorami. Pomidorowa pasta na kanapki

Zajadał się nią nawet Tomek, który nie lubi wynalazków, a zwłaszcza tych bez mięsa. Na spotkanie z przyjaciółmi przygotowałam hummus i tę pastę. Hummus grał trzecie skrzypce a pasta z soczewicy z pomidorami miała branie! Najlepsza z domowymi suszonymi pomidorami (kto nie robił, w przyszłym roku zachęcam do wpisania na listę), ale ostatecznie sklepowe – niech będą:) Bardzo dobra, pomidorowa pasta na kanapki, zamiennik sklepowych wędlin, zdrowe i baaaardzo dobre urozmaicenie domowej lodówki. W towarzystwie innych past, do menu na prywatkę i sylwestra – super:)

pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami

 

poasta z soczewicy

składniki:

– 400 g czerwonej soczewicy
– ok. 8-10 suszonych pomidorów
– 3-4 łyżki oleju z pomidorów
– ząbek czosnku
– 3-4 łyżki soku pomidorowego lub łyżka przecieru albo trzy, cztery rozgniecione widelcem pomidory z puszki
– sól, pieprz, łyżeczka oregano, duża szczypta bazylii
– ew. łyżeczka, dwie soku z cytryny

Soczewicę gotować aż będzie miękka (zwykle ok. 20 minut), uwaga – osolić ok. łyżeczką soli dopiero pod koniec gotowania, inaczej ziarenka mogą pozostać twarde. Odcedzić z wody, pozostawiając na później ok. 1/2 szklanki płynu. Dodać olej z suszonych pomidorów i zblendować na puree. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać w większym naczyniu. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodać trochę wody z gotowania soczewicy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Gdyby pomidory były mało kwaśne, dodać sok z cytryny. Gdyby pasta była sucha – nieco więcej oleju lub więcej soku pomidorowego czy pomidorów z puszki.

pomidorowa pasta na kanapki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    4 grudnia, 2015, 9:09 am

    Hmm, pyszna do śniadaniowej kanapki:)

  2. Comniecieszy co
    4 grudnia, 2015, 11:15 am

    Lecę szukać składników w spiżarni . Oj będzie pysznie :)))

  3. Anonimowy
    4 grudnia, 2015, 1:54 pm

    A czy olej z pomidorow mozna czyms innym zastapic? Wyglada smakowicie!/ Kaja

    1. opalanka
      4 grudnia, 2015, 2:30 pm

      Masłem, mascarpone, albo można pominąć i dodać więcej soku z pomidorów. Tłuszcze są dobrymi przekaźnikami smaku i choć w minimalnej ilości – użyłabym.

  4. Łukasz Toborek
    5 grudnia, 2015, 10:43 pm

    Super pomysł, muszę wypróbować

  5. Poproszę Dokładkę
    6 grudnia, 2015, 7:39 pm

    pycha, pasty na bazie soczewicy jeszcze nie robiłam 🙂

  6. Piotr Stanek
    7 czerwca, 2016, 10:25 am

    Opalanko
    pasta jest pyszna 🙂
    Zrobiłem drugi raz, z niewielkimi modyfikacjami.
    Proszę o więcej dobrych past i dziękuję za te dotychczasowe jak i cały blog:)

  7. Lorrelaine
    11 września, 2016, 2:20 pm

    Ja zrobiłam na próbę prostą pastę z czterech składników: soczewicy, suszonych pomidorów, pieprzu i prażonych pestek dyni. Pycha. Mam pytanie, czy taką pastę można zawekować w słoiczki?

    1. opalanka
      11 września, 2016, 5:35 pm

      Tak, można.

  8. Anonimowy
    30 października, 2016, 10:57 am

    Chcialam zapytac ile ta pasta moze stać w lodówce bo wyszlo mi sporo a chyba z calej rodzinki jem tylko ja

  9. Anonimowy
    30 października, 2016, 11:00 am

    Chyba popzedni konentarz sie nie dodal a chcialm zpaytac ile paste mozna trzymac w lodowce i w jaki sposób?

    1. opalanka
      30 października, 2016, 3:07 pm

      Pod przykryciem z folii. A ile – nie wiem. Kilka dni na pewno, trzeba wąchać i próbować. Jak za dużo, słoiczek dać w prezencie komuś fajnemu:)

  10. Bolesław Śmiały
    23 września, 2017, 11:32 am

    No i za chwilę znowu ją zrobię! Jest najlepsza!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)