Pasta z soczewicy z suszonym pomidorami. Pomidorowa pasta na kanapki

Zajadał się nią nawet Tomek, który nie lubi wynalazków, a zwłaszcza tych bez mięsa. Na spotkanie z przyjaciółmi przygotowałam hummus i tę pastę. Hummus grał trzecie skrzypce a pasta z soczewicy z pomidorami miała branie! Najlepsza z domowymi suszonymi pomidorami (kto nie robił, w przyszłym roku zachęcam do wpisania na listę), ale ostatecznie sklepowe – niech będą:) Bardzo dobra, pomidorowa pasta na kanapki, zamiennik sklepowych wędlin, zdrowe i baaaardzo dobre urozmaicenie domowej lodówki. W towarzystwie innych past, do menu na prywatkę i sylwestra – super:)

pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami

 

poasta z soczewicy

składniki:

– 400 g czerwonej soczewicy
– ok. 8-10 suszonych pomidorów
– 3-4 łyżki oleju z pomidorów
– ząbek czosnku
– 3-4 łyżki soku pomidorowego lub łyżka przecieru albo trzy, cztery rozgniecione widelcem pomidory z puszki
– sól, pieprz, łyżeczka oregano, duża szczypta bazylii
– ew. łyżeczka, dwie soku z cytryny

Soczewicę gotować aż będzie miękka (zwykle ok. 20 minut), uwaga – osolić ok. łyżeczką soli dopiero pod koniec gotowania, inaczej ziarenka mogą pozostać twarde. Odcedzić z wody, pozostawiając na później ok. 1/2 szklanki płynu. Dodać olej z suszonych pomidorów i zblendować na puree. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać w większym naczyniu. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodać trochę wody z gotowania soczewicy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Gdyby pomidory były mało kwaśne, dodać sok z cytryny. Gdyby pasta była sucha – nieco więcej oleju lub więcej soku pomidorowego czy pomidorów z puszki.

pomidorowa pasta na kanapki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    4 grudnia, 2015, 9:09 am

    Hmm, pyszna do śniadaniowej kanapki:)

  2. Comniecieszy co
    4 grudnia, 2015, 11:15 am

    Lecę szukać składników w spiżarni . Oj będzie pysznie :)))

  3. Anonimowy
    4 grudnia, 2015, 1:54 pm

    A czy olej z pomidorow mozna czyms innym zastapic? Wyglada smakowicie!/ Kaja

    1. opalanka
      4 grudnia, 2015, 2:30 pm

      Masłem, mascarpone, albo można pominąć i dodać więcej soku z pomidorów. Tłuszcze są dobrymi przekaźnikami smaku i choć w minimalnej ilości – użyłabym.

  4. Łukasz Toborek
    5 grudnia, 2015, 10:43 pm

    Super pomysł, muszę wypróbować

  5. Poproszę Dokładkę
    6 grudnia, 2015, 7:39 pm

    pycha, pasty na bazie soczewicy jeszcze nie robiłam 🙂

  6. Piotr Stanek
    7 czerwca, 2016, 10:25 am

    Opalanko
    pasta jest pyszna 🙂
    Zrobiłem drugi raz, z niewielkimi modyfikacjami.
    Proszę o więcej dobrych past i dziękuję za te dotychczasowe jak i cały blog:)

  7. Lorrelaine
    11 września, 2016, 2:20 pm

    Ja zrobiłam na próbę prostą pastę z czterech składników: soczewicy, suszonych pomidorów, pieprzu i prażonych pestek dyni. Pycha. Mam pytanie, czy taką pastę można zawekować w słoiczki?

    1. opalanka
      11 września, 2016, 5:35 pm

      Tak, można.

  8. Anonimowy
    30 października, 2016, 10:57 am

    Chcialam zapytac ile ta pasta moze stać w lodówce bo wyszlo mi sporo a chyba z calej rodzinki jem tylko ja

  9. Anonimowy
    30 października, 2016, 11:00 am

    Chyba popzedni konentarz sie nie dodal a chcialm zpaytac ile paste mozna trzymac w lodowce i w jaki sposób?

    1. opalanka
      30 października, 2016, 3:07 pm

      Pod przykryciem z folii. A ile – nie wiem. Kilka dni na pewno, trzeba wąchać i próbować. Jak za dużo, słoiczek dać w prezencie komuś fajnemu:)

  10. Bolesław Śmiały
    23 września, 2017, 11:32 am

    No i za chwilę znowu ją zrobię! Jest najlepsza!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)