Pasta z soczewicy z suszonym pomidorami. Pomidorowa pasta na kanapki
Zajadał się nią nawet Tomek, który nie lubi wynalazków, a zwłaszcza tych bez mięsa. Na spotkanie z przyjaciółmi przygotowałam hummus i tę pastę. Hummus grał trzecie skrzypce a pasta z soczewicy z pomidorami miała branie! Najlepsza z domowymi suszonymi pomidorami (kto nie robił, w przyszłym roku zachęcam do wpisania na listę), ale ostatecznie sklepowe – niech będą:) Bardzo dobra, pomidorowa pasta na kanapki, zamiennik sklepowych wędlin, zdrowe i baaaardzo dobre urozmaicenie domowej lodówki. W towarzystwie innych past, do menu na prywatkę i sylwestra – super:)
składniki:
– 400 g czerwonej soczewicy
– ok. 8-10 suszonych pomidorów
– 3-4 łyżki oleju z pomidorów
– ząbek czosnku
– 3-4 łyżki soku pomidorowego lub łyżka przecieru albo trzy, cztery rozgniecione widelcem pomidory z puszki
– sól, pieprz, łyżeczka oregano, duża szczypta bazylii
– ew. łyżeczka, dwie soku z cytryny
Soczewicę gotować aż będzie miękka (zwykle ok. 20 minut), uwaga – osolić ok. łyżeczką soli dopiero pod koniec gotowania, inaczej ziarenka mogą pozostać twarde. Odcedzić z wody, pozostawiając na później ok. 1/2 szklanki płynu. Dodać olej z suszonych pomidorów i zblendować na puree. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać w większym naczyniu. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodać trochę wody z gotowania soczewicy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Gdyby pomidory były mało kwaśne, dodać sok z cytryny. Gdyby pasta była sucha – nieco więcej oleju lub więcej soku pomidorowego czy pomidorów z puszki.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Hmm, pyszna do śniadaniowej kanapki:)
Lecę szukać składników w spiżarni . Oj będzie pysznie :)))
A czy olej z pomidorow mozna czyms innym zastapic? Wyglada smakowicie!/ Kaja
Masłem, mascarpone, albo można pominąć i dodać więcej soku z pomidorów. Tłuszcze są dobrymi przekaźnikami smaku i choć w minimalnej ilości – użyłabym.
Super pomysł, muszę wypróbować
pycha, pasty na bazie soczewicy jeszcze nie robiłam 🙂
Opalanko
pasta jest pyszna 🙂
Zrobiłem drugi raz, z niewielkimi modyfikacjami.
Proszę o więcej dobrych past i dziękuję za te dotychczasowe jak i cały blog:)
Ja zrobiłam na próbę prostą pastę z czterech składników: soczewicy, suszonych pomidorów, pieprzu i prażonych pestek dyni. Pycha. Mam pytanie, czy taką pastę można zawekować w słoiczki?
Tak, można.
Chcialam zapytac ile ta pasta moze stać w lodówce bo wyszlo mi sporo a chyba z calej rodzinki jem tylko ja
Chyba popzedni konentarz sie nie dodal a chcialm zpaytac ile paste mozna trzymac w lodowce i w jaki sposób?
Pod przykryciem z folii. A ile – nie wiem. Kilka dni na pewno, trzeba wąchać i próbować. Jak za dużo, słoiczek dać w prezencie komuś fajnemu:)
No i za chwilę znowu ją zrobię! Jest najlepsza!