Jak wykorzystac resztki jedzenia po świętach? Dobre i łatwe przepisy

Jak wykorzystać resztki jedzenia po świętach – pomysły na całkiem dobre jedzenie, które zostaje po biesiadach przy świątecznym stole, po przyjęciach, grillach są w cenie.

Co zrobić z całymi talerzami zeschniętych ciast?

Nie lubię kiedy żywność się marnuje i bardzo rzadko umiem precyzyjnie określić ile czego zostanie zjedzone. Trudno przewidzieć przecież wszystkie okoliczności. A my Polacy lubimy nadmiar i staropolską gościnność. W mojej rodzinie działa opowieść o dziadku Józefie, który nie częstował się kotletem jeśli ich ilość była równa ilości biesiadników. Bo być może ktoś nie najadłby się jedną sztuką i miał ochotę na więcej. Mam to po nim 🙂 Zatem i w naszym domu po spotkaniach z jedzeniem pozostaje pewien nadmiar i trzeba główkować nad jego zagospodarowaniem. Wiele rzeczy daje się zamrozić, wędliny, ciasta bez kremów, drożdżowe, mięso bez sosów ze śmietaną, bigos (ten może też dość długo stać w lodówce). Część potraw da się zapakować w słoiki, zawekować i przetrwają do kiedy chcemy ( jak zrobić weki z mięsa – przepis).

Z resztek ciast, właściwie każdych, oprócz tych z galaretką, można zrobić bajaderki ; ciasta zblendować z dodatkiem dżemu lub powideł i na przykład sera czy kaszy jaglanej, utoczyć zgrabne kulki, opanierować wiórkami kokosowymi czy siekanymi orzechami i ciasto dostaje drugie, pyszne życie:)
A na obiady po świętach dobrze sprawdzą się przepisy na zapiekanki z makaronu, ryżu czy kaszy jaglanej, tarty, makarony z kawałkami pieczeni, quiche, a najlepsza do kanapek będzie jajcocha (przepis). Pieczone mięso można zmielić i przerobić na paszteciki do czerwonego barszczu czy naleśniki.
Przepisy na zagospodarowanie jedzenia po przyjęciach podrzucam zatem do wykorzystania.

łatwa zapiekanka z makaronu i mięsa ze szpinakiem 

ugotowany makaron, resztki pieczeni lub wędlin, szpinak, mogą być też pomidory z puszki albo pieczarki i dowolny ser.  Wszystko zasypać można wiórkami sera, większość dzieci lubi takie połączenia:)

krokiety z mięsem

można zmielić do nich wszystkie mięsa, warzywa, dodać pieczarki czy nawet resztkę bigosu. Każdy je lubi.

babka ziemniaczana , kugiel, rejbak

Kiełbasa, szynka, pieczony kurczak, boczek – wrzucone do tartych ziemniaków i zapieczone. Pychota.

 

 

fritatta z mięsem i warzywami

przyrodnia siostra “jajcochy”-  przepis.
Warzywa i mięso zalane jajeczną
masą. Da się kroić w kostki i jak tort.

arancini

kulki z ryżu z mięsnym lub warzywnym wypełnieniem, super przekąska na obiad, kolację czy towarzyskie spotkanie. Pasują tu wszystkie pieczone i duszone pozostałości, wystarczy je bardzo drobno pokroić lub zmielić.

 

przekąska lub kolacja – muffiny ze szpinakiem

Ser feta lub mozzarella, szpinak, groszek, warzywa, kurczak, kiełbasa pokrojona w drobną kostkę –
na wytrawne muffiny będą w sam raz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

przepis na pieczarki faszerowane 

podobna zasada – wszystko posiekane w kostkę da się zapakować do pozbawionej środka pieczarki.

 

ryż z kurczakiem

albo z innym, pieczonym czy smażonym mięsem.

 

papryka faszerowana

jest z nią podobnie jak z pieczarkami – zniesie każdy, dobrze przyprawiony farsz

 

przepis na najlepszy bigos

tradycyjne,proste, sprawdzające się w każdych okolicznościach danie. Kto nie robił
na święta, teraz ma okazję. Bigos bardzo dobrze pakuje się w słoiki,
zagotowuje i po zawekowaniu mogą stać miesiąc. Można go też z
powodzeniem mrozić.

bajaderki 

Wszystkie rodzaje ciasta, również te z zakalcem da się pokruszyć i  zblendować. Po dodaniu mielonego sera albo mascarpone, powideł lub dżemu i dowolnych bakalii powstaje moje najukochańsze ciastko.
Ciasta bez kremu można zamrozić i bajaderki przygotować w dowolnym czasie. Zbyt rzadką masę podtrzyma w ryzach zwykła tarta bułka lub pokruszone herbatniki.

 

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    18 kwietnia, 2017, 6:47 am

    fajny zbiór 🙂 U mnie została cała kaczka, surowa. Jakoś nikt nie miał ochoty, starczył bigos 😉

    1. opalanka
      18 kwietnia, 2017, 10:03 am

      Może została dlatego , że surowa:)
      U nas też perliczki nie wyjechały nawet z zamrażarki:)

  2. strasznie smaczne
    18 kwietnia, 2017, 11:50 am

    Też nie cierpię marnować jedzenia. Bardzo podobają mi się twoje pomysły, część znam i wykorzystuję w swojej kuchni.

  3. Kaj07
    18 kwietnia, 2017, 6:43 pm

    Super pomysły,u mnie nadmiar ciasta,jakos co roku boje sie by go nie zabrakło.
    Bajaderki.mniam ,mniam

  4. Helen G.
    18 kwietnia, 2017, 8:33 pm

    Ja nadmiar ciasta zawsze mrożę:)Świetne pomysły!

  5. kala
    8 maja, 2017, 1:55 pm

    Część przepisów na pewno wykorzystam, są na prawdę super 🙂 Ja często wykorzystuję makaron, zawsze z jakiś resztek fajne makaronowe danie jest, albo zapiekanka, albo makaron z jakimś sosem. U mnie makaron musi być dobrej jakości, np. włoski i tu primo gusto ma bardzo dobry. U mnie dzieci uwielbiają makaron pod każdą postacią.

  6. Majka
    16 sierpnia, 2018, 11:58 am

    Jedyny bigos jaki jadłam w tym miesiącu był to przepis od dobrowolskich ale twój też na pewno spróbuje!

    1. Beata Królikiewicz
      16 sierpnia, 2018, 8:05 pm

      🙂 Dawaj przepis:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie