Jak wykorzystac resztki jedzenia po świętach? Dobre i łatwe przepisy
Jak wykorzystać resztki jedzenia po świętach – pomysły na całkiem dobre jedzenie, które zostaje po biesiadach przy świątecznym stole, po przyjęciach, grillach są w cenie.
Co zrobić z całymi talerzami zeschniętych ciast?
Nie lubię kiedy żywność się marnuje i bardzo rzadko umiem precyzyjnie określić ile czego zostanie zjedzone. Trudno przewidzieć przecież wszystkie okoliczności. A my Polacy lubimy nadmiar i staropolską gościnność. W mojej rodzinie działa opowieść o dziadku Józefie, który nie częstował się kotletem jeśli ich ilość była równa ilości biesiadników. Bo być może ktoś nie najadłby się jedną sztuką i miał ochotę na więcej. Mam to po nim 🙂 Zatem i w naszym domu po spotkaniach z jedzeniem pozostaje pewien nadmiar i trzeba główkować nad jego zagospodarowaniem. Wiele rzeczy daje się zamrozić, wędliny, ciasta bez kremów, drożdżowe, mięso bez sosów ze śmietaną, bigos (ten może też dość długo stać w lodówce). Część potraw da się zapakować w słoiki, zawekować i przetrwają do kiedy chcemy ( jak zrobić weki z mięsa – przepis).
Z resztek ciast, właściwie każdych, oprócz tych z galaretką, można zrobić bajaderki ; ciasta zblendować z dodatkiem dżemu lub powideł i na przykład sera czy kaszy jaglanej, utoczyć zgrabne kulki, opanierować wiórkami kokosowymi czy siekanymi orzechami i ciasto dostaje drugie, pyszne życie:)
A na obiady po świętach dobrze sprawdzą się przepisy na zapiekanki z makaronu, ryżu czy kaszy jaglanej, tarty, makarony z kawałkami pieczeni, quiche, a najlepsza do kanapek będzie jajcocha (przepis). Pieczone mięso można zmielić i przerobić na paszteciki do czerwonego barszczu czy naleśniki.
Przepisy na zagospodarowanie jedzenia po przyjęciach podrzucam zatem do wykorzystania.
łatwa zapiekanka z makaronu i mięsa ze szpinakiem
ugotowany makaron, resztki pieczeni lub wędlin, szpinak, mogą być też pomidory z puszki albo pieczarki i dowolny ser. Wszystko zasypać można wiórkami sera, większość dzieci lubi takie połączenia:)
krokiety z mięsem
można zmielić do nich wszystkie mięsa, warzywa, dodać pieczarki czy nawet resztkę bigosu. Każdy je lubi.
babka ziemniaczana , kugiel, rejbak
Kiełbasa, szynka, pieczony kurczak, boczek – wrzucone do tartych ziemniaków i zapieczone. Pychota.
fritatta z mięsem i warzywami
przyrodnia siostra “jajcochy”- przepis.
Warzywa i mięso zalane jajeczną
masą. Da się kroić w kostki i jak tort.
arancini –
kulki z ryżu z mięsnym lub warzywnym wypełnieniem, super przekąska na obiad, kolację czy towarzyskie spotkanie. Pasują tu wszystkie pieczone i duszone pozostałości, wystarczy je bardzo drobno pokroić lub zmielić.
przekąska lub kolacja – muffiny ze szpinakiem
Ser feta lub mozzarella, szpinak, groszek, warzywa, kurczak, kiełbasa pokrojona w drobną kostkę –
na wytrawne muffiny będą w sam raz.
przepis na pieczarki faszerowane
podobna zasada – wszystko posiekane w kostkę da się zapakować do pozbawionej środka pieczarki.
ryż z kurczakiem
albo z innym, pieczonym czy smażonym mięsem.
papryka faszerowana
jest z nią podobnie jak z pieczarkami – zniesie każdy, dobrze przyprawiony farsz
przepis na najlepszy bigos
tradycyjne,proste, sprawdzające się w każdych okolicznościach danie. Kto nie robił
na święta, teraz ma okazję. Bigos bardzo dobrze pakuje się w słoiki,
zagotowuje i po zawekowaniu mogą stać miesiąc. Można go też z
powodzeniem mrozić.
bajaderki
Wszystkie rodzaje ciasta, również te z zakalcem da się pokruszyć i zblendować. Po dodaniu mielonego sera albo mascarpone, powideł lub dżemu i dowolnych bakalii powstaje moje najukochańsze ciastko.
Ciasta bez kremu można zamrozić i bajaderki przygotować w dowolnym czasie. Zbyt rzadką masę podtrzyma w ryzach zwykła tarta bułka lub pokruszone herbatniki.
fajny zbiór 🙂 U mnie została cała kaczka, surowa. Jakoś nikt nie miał ochoty, starczył bigos 😉
Może została dlatego , że surowa:)
U nas też perliczki nie wyjechały nawet z zamrażarki:)
Też nie cierpię marnować jedzenia. Bardzo podobają mi się twoje pomysły, część znam i wykorzystuję w swojej kuchni.
Super pomysły,u mnie nadmiar ciasta,jakos co roku boje sie by go nie zabrakło.
Bajaderki.mniam ,mniam
Ja nadmiar ciasta zawsze mrożę:)Świetne pomysły!
Część przepisów na pewno wykorzystam, są na prawdę super 🙂 Ja często wykorzystuję makaron, zawsze z jakiś resztek fajne makaronowe danie jest, albo zapiekanka, albo makaron z jakimś sosem. U mnie makaron musi być dobrej jakości, np. włoski i tu primo gusto ma bardzo dobry. U mnie dzieci uwielbiają makaron pod każdą postacią.
Jedyny bigos jaki jadłam w tym miesiącu był to przepis od dobrowolskich ale twój też na pewno spróbuje!
🙂 Dawaj przepis:)