Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem, a dla ścisłości krokiety z mięsem i warzywami smakują mi najlepiej z czerwonym, dobrze doprawionym barszczem. A właściwie barszczykiem. U nas w domu, o czerwonym barszczu z buraków mówiło się, nie wiedzieć czemu – “barszczyk” (przepis tu). Kiedyś zupełnie, ale to całkowicie nie lubiłam. A teraz miewam gwałtowną potrzebę zjedzenia porządnie doprawionego barszczyku z krokietem. To dobre danie “resztkowe”, wykorzystujące mięso na którym gotował się rosół albo resztki pieczeni z obiadu. Na wypadek, gdyby ktoś nie wiedział jak zrobić, przepis podaję.
Pamiętam harcerską wigilię i podobne krokiety na słodko z białym serem, które moja mama usmażyła szybko, bo było łatwo i tanio. Takiego wzięcia nie widziałam później już nigdy u żadnej najwykwintniejszej potrawy. Nigdy. Tak jakoś mi się przypomniało…:)
Zobacz jeszcze przepis na krokiety z kapustą i grzybami, naleśniki i naleśniki z kaszy jaglanej.
krokiety z mięsem składniki:
naleśniki – z tego przepisu są dość elastyczne i nie pękają przy zwijaniu, ale może to być dowolne, inne naleśnikowe ciasto
– 250g mąki pszennej
– 250 ml gazowanej wody mineralnej
– 250 ml mleka
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki soli
– szczypta cukru
– szczypta sody
Składniki zmiksować. Patelnię dobrze rozgrzać z kilkoma kroplami oleju. Najczęściej naleśniki nie udają się z powodu zbyt słabo rozgrzanej patelni. Wlewać porcję ciasta, poruszając patelnią, by rozpłynęło się na boki, pokrywając ją cienką warstwą. Smażyć chwilę, aż zmieni kolor na całej powierzchni, podważyć szeroką łopatką i przewrócić na drugą stronę, smażyć ok. minuty. Usmażone przekładać na talerz.
farsz:
– ok. 300 – 400 g ugotowanego/uduszonego/upieczonego mięsa dowolnego gatunku
– dwie cebule
– ewentualnie marchewka czy inne części włoszczyzny z zupy
– duża szczypta pieprzu, chilli, soli, majeranku
do panierowania:
– 2 jajka
– tarta bułka
do smażenia
– olej z dodatkiem łyżeczki masła
Mięso zmielić przez maszynkę (z ewentualną włoszczyzną z zupy), cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na patelni. Dodać do mięsa razem z tłuszczem na którym się smażyła. Wszystko wymieszać. Nakładać na każdy naleśnik po ok. dwie łyżki farszu, rozsmarować równą warstwą. Boki naleśników składać do środka i zwijać niezbyt ciasno w rulon by nie popękały.
Panierować w roztrzepanych lekko widelcem jajkach a następnie w tartej bułce. Smażyć z każdej strony na oleju z dodatkiem masła, na średnim ogniu, do zrumienienia. Podawać solo z surówką lub jako dodatek do czystych zup, np. czerwonego barszczu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Uwielbiam, taki chrupiący, pełny nadzienia 😉
To nadzienie krokietów wygląda super, a jakie smakowite te krokiety.
A mi krokiety bardzo smakuja takie z ketchupem 🙂 i moze wam sie wydawać to dziwne i glupie ale mnie tak nauczono i dla mnie to najlepsze jedzenie na swiećie:)pozdrawiam
A kto nie lubi : )
Te z białym serkiem też musiały być pyszne! 🙂
Jak ja kiedyś nie lubiłam barszczu, a krokiety jadłam bo jadłam. A teraz? Pycha!
Pyszne:)
A ja najbardziej lubię z kapustą i grzybami, choć w tą Wigilię, kiedy mama zrobiła krokiety to smakowały mi nawet te z mięsem- domowe to jednak domowe; ))
smak dzieciństwa, krokiety :-)))
mmm
A jak robisz nalesniki, żeby nie pękały przy zawijaniu??? Moje się, niestety często rozpadają i nieciekawie to wygląda.
Pozdrawiam. Mariola
do ciasta dodaj więcej niż 2 łyżki oleju , a naleśniki układaj jeden na drugim ,po usmażeniu wszystkich obróć całą partię do "góry nogami" i w ten sposób zawijasz jako pierwszy ten ostatni . Naleśniki wtedy. nigdy nie pękają
Świeże naleśniki nigdy nie pękają jakkolwiek by nie były składane lub zwijane itp. Jednak gdy są np. wczorajsze wystarczy podgrzać każdy osobno w mikrofalówce i już możesz zwijać jak chcesz.
Przepraszam, ale właśnie doczytałam. Na usprawiedliwienie dodam,że dopiero wczoraj odkryłam Twojego bloga i nie przejrzałam wszystkich przepisów 🙂 Mariola
Właśnie drukuje. Jutro będę robić 🙂
Właśnie takiego przepisu szukałam. Dzięki wielkie!
Jak ktoś nie ma maszynkę do mięsa?
W takim razie co można zastąpić?
Jak masz blender, można drobno pokroić i zblendować.
Można użyć blendera.
Hej
a ile mniej więcej naleśników wychodzi z tego przepisu?
To zależy od grubości ciasta, ale zdaje się, że ok. 10.