Frittata z zielonymi warzywami i dodatkiem salami

Czyli chlorofil  kontra cholesterol. Z zamrażarki wyciągnęłam tym razem “zielone warzywa na patelnię”. Zjadłam na kolację, śniadanie i dzisiejszy obiad. W sumie pięć jajek z sześciu, bo kawałek oddałam na spróbowanie.

Frittata

składniki ( na małą patelnię) : 

– mieszanka “zielone warzywa na patelnię” lub pół brokuła, dwie łyżki groszku ,dwie kukurydzy i garść zielonej fasolki
– 6 jajek
– trzy plasterki salami
– łyżka startego parmezanu
– łyżka posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz, tabasco
– łyżeczka masła

Warzywa z mrożonki podsmażyłam krótko na maśle (ok.4-5min). Świeże wymagają osobnego ugotowania na “półtwardo”. Jajka wymieszałam w kubku, dodałam  przyprawy i pokrojone w kostkę salami. Wylałam  na warzywa. Posypałam parmezanem i wstawiłam do rozgrzanego do 200 st. piekarnika. Poruszałam co kilka minut patelnią sprawdzając, czy jajka się ścięły. Zajęło to ok, 15 min. Frittata dała się ładnie pokroić, kiedy odwróciłam  patelnię  i wyjęłam ją na talerz. Bardzo dobra była też następnego dnia na zimno.

Frittata
Mówię Wam – Niebo Na Talerzu 🙂

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie