Jak wykorzystac resztki jedzenia po świętach? Dobre i łatwe przepisy

Jak wykorzystać resztki jedzenia po świętach – pomysły na całkiem dobre jedzenie, które zostaje po biesiadach przy świątecznym stole, po przyjęciach, grillach są w cenie.

Co zrobić z całymi talerzami zeschniętych ciast?

Nie lubię kiedy żywność się marnuje i bardzo rzadko umiem precyzyjnie określić ile czego zostanie zjedzone. Trudno przewidzieć przecież wszystkie okoliczności. A my Polacy lubimy nadmiar i staropolską gościnność. W mojej rodzinie działa opowieść o dziadku Józefie, który nie częstował się kotletem jeśli ich ilość była równa ilości biesiadników. Bo być może ktoś nie najadłby się jedną sztuką i miał ochotę na więcej. Mam to po nim 🙂 Zatem i w naszym domu po spotkaniach z jedzeniem pozostaje pewien nadmiar i trzeba główkować nad jego zagospodarowaniem. Wiele rzeczy daje się zamrozić, wędliny, ciasta bez kremów, drożdżowe, mięso bez sosów ze śmietaną, bigos (ten może też dość długo stać w lodówce). Część potraw da się zapakować w słoiki, zawekować i przetrwają do kiedy chcemy ( jak zrobić weki z mięsa – przepis).

Z resztek ciast, właściwie każdych, oprócz tych z galaretką, można zrobić bajaderki ; ciasta zblendować z dodatkiem dżemu lub powideł i na przykład sera czy kaszy jaglanej, utoczyć zgrabne kulki, opanierować wiórkami kokosowymi czy siekanymi orzechami i ciasto dostaje drugie, pyszne życie:)
A na obiady po świętach dobrze sprawdzą się przepisy na zapiekanki z makaronu, ryżu czy kaszy jaglanej, tarty, makarony z kawałkami pieczeni, quiche, a najlepsza do kanapek będzie jajcocha (przepis). Pieczone mięso można zmielić i przerobić na paszteciki do czerwonego barszczu czy naleśniki.
Przepisy na zagospodarowanie jedzenia po przyjęciach podrzucam zatem do wykorzystania.

łatwa zapiekanka z makaronu i mięsa ze szpinakiem 

ugotowany makaron, resztki pieczeni lub wędlin, szpinak, mogą być też pomidory z puszki albo pieczarki i dowolny ser.  Wszystko zasypać można wiórkami sera, większość dzieci lubi takie połączenia:)

krokiety z mięsem

można zmielić do nich wszystkie mięsa, warzywa, dodać pieczarki czy nawet resztkę bigosu. Każdy je lubi.

babka ziemniaczana , kugiel, rejbak

Kiełbasa, szynka, pieczony kurczak, boczek – wrzucone do tartych ziemniaków i zapieczone. Pychota.

 

 

fritatta z mięsem i warzywami

przyrodnia siostra „jajcochy”-  przepis.
Warzywa i mięso zalane jajeczną
masą. Da się kroić w kostki i jak tort.

arancini

kulki z ryżu z mięsnym lub warzywnym wypełnieniem, super przekąska na obiad, kolację czy towarzyskie spotkanie. Pasują tu wszystkie pieczone i duszone pozostałości, wystarczy je bardzo drobno pokroić lub zmielić.

 

przekąska lub kolacja – muffiny ze szpinakiem

Ser feta lub mozzarella, szpinak, groszek, warzywa, kurczak, kiełbasa pokrojona w drobną kostkę –
na wytrawne muffiny będą w sam raz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

przepis na pieczarki faszerowane 

podobna zasada – wszystko posiekane w kostkę da się zapakować do pozbawionej środka pieczarki.

 

ryż z kurczakiem

albo z innym, pieczonym czy smażonym mięsem.

 

papryka faszerowana

jest z nią podobnie jak z pieczarkami – zniesie każdy, dobrze przyprawiony farsz

 

przepis na najlepszy bigos

tradycyjne,proste, sprawdzające się w każdych okolicznościach danie. Kto nie robił
na święta, teraz ma okazję. Bigos bardzo dobrze pakuje się w słoiki,
zagotowuje i po zawekowaniu mogą stać miesiąc. Można go też z
powodzeniem mrozić.

bajaderki 

Wszystkie rodzaje ciasta, również te z zakalcem da się pokruszyć i  zblendować. Po dodaniu mielonego sera albo mascarpone, powideł lub dżemu i dowolnych bakalii powstaje moje najukochańsze ciastko.
Ciasta bez kremu można zamrozić i bajaderki przygotować w dowolnym czasie. Zbyt rzadką masę podtrzyma w ryzach zwykła tarta bułka lub pokruszone herbatniki.

 

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    18 kwietnia, 2017, 6:47 am

    fajny zbiór 🙂 U mnie została cała kaczka, surowa. Jakoś nikt nie miał ochoty, starczył bigos 😉

    1. opalanka
      18 kwietnia, 2017, 10:03 am

      Może została dlatego , że surowa:)
      U nas też perliczki nie wyjechały nawet z zamrażarki:)

  2. strasznie smaczne
    18 kwietnia, 2017, 11:50 am

    Też nie cierpię marnować jedzenia. Bardzo podobają mi się twoje pomysły, część znam i wykorzystuję w swojej kuchni.

  3. Kaj07
    18 kwietnia, 2017, 6:43 pm

    Super pomysły,u mnie nadmiar ciasta,jakos co roku boje sie by go nie zabrakło.
    Bajaderki.mniam ,mniam

  4. Helen G.
    18 kwietnia, 2017, 8:33 pm

    Ja nadmiar ciasta zawsze mrożę:)Świetne pomysły!

  5. kala
    8 maja, 2017, 1:55 pm

    Część przepisów na pewno wykorzystam, są na prawdę super 🙂 Ja często wykorzystuję makaron, zawsze z jakiś resztek fajne makaronowe danie jest, albo zapiekanka, albo makaron z jakimś sosem. U mnie makaron musi być dobrej jakości, np. włoski i tu primo gusto ma bardzo dobry. U mnie dzieci uwielbiają makaron pod każdą postacią.

  6. Majka
    16 sierpnia, 2018, 11:58 am

    Jedyny bigos jaki jadłam w tym miesiącu był to przepis od dobrowolskich ale twój też na pewno spróbuje!

    1. Beata Królikiewicz
      16 sierpnia, 2018, 8:05 pm

      🙂 Dawaj przepis:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)