Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami – idealnie puszyste, lekkie, wilgotne i jeszcze do tego z truskawkami i kruszonką. Ma wszystko co trzeba. Niespecjalnie długo wyrabiane, ze zwykłego lenistwa. Porcja niezbyt duża, upiekłam je w tortownicy 24 cm.  Nie należy ciasta trzymać długo w piekarniku, wysycha i traci konsystencję. Zatem zaraz po lekkim zrumienieniu, dobrze wyjąć ciasto z pieca. Składników na kruszonkę nie odmierzałam zbyt skrupulatnie, bo wszystkiego ma być mniej więcej tyle samo – cukru, mąki i masła. Do drożdżówki lubimy kubek mleka z lodówki. Albo kawę zbożową z mlekiem. Albo kawę zwykłą po prostu. Długo świeże, jeśli pamięta się o przykrywaniu go szklanym kloszem lub wilgotną ściereczką.

 

Ciasto drożdżowe z truskawkami

składniki: 

na ciasto

– 500g mąki
– nieco więcej niż pół szklanki cukru  (ok. 120 g)
– 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) lub 9 g suszonych
– 3/4 szklanki mleka (200 ml)
– 2 jajka
– pół kostki stopionego masła (100g)
– szczypta soli

na wierzch : 

– ok. 300 g truskawek

kruszonka 

–  pół kostki masła (100g)
– mniej więcej tyle samo ile zajmuje miejsca masło – mąki i cukru

Mleko lekko podgrzać, ma być ciepłe, nie gorące. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, zaczekać kilkanaście minut aż lekko ” ruszą”. Mąkę wsypać do miski, dodać mleko z drożdżami, jajka, cukier i sól, zagnieść ciasto. Dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze chwilę. Będzie dość rzadkie ale nie należy podsypywać go bardziej mąką, może pozostać lepkie.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, pod przykryciem, na godzinę – dwie, powinno podwoić objętość.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, zagnieść w nierówne kawałeczki ciasta.
Truskawki pokroić, jeśli duże, na połówki lub ćwiartki, małe zostawić w całości. Wyrośnięte ciasto nacisnąć ręką by je odgazować.
Tortownicę wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać kawałkami kruszonki. Włożyć na środkowa półkę do zimnego piekarnika ustawionego na 180 st. Piec ok. 25 – 30 minut z funkcją góra/dół lub odrobinę dłużej, aż wyrośnie i się lekko zrumieni.
Nie należy kroić ciepłego ciasta, często powstaje wtedy zakalec.

Ciasto drożdżowe z truskawkami

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. ulubioneprzepisy
    13 czerwca, 2013, 11:18 am

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂 Uwielbiam ciasta drożdżowe i truskawki, więc notuję do wypróbowania 🙂

  2. Jola8000
    13 czerwca, 2013, 11:20 am

    Pięknie wyrosło, musi być pyszne

  3. Dorota Szczepaniak
    19 czerwca, 2013, 10:34 am

    A ile jajek? 🙂

  4. opalanka
    19 czerwca, 2013, 1:19 pm

    Dwa – dzięki:)

    1. Anna
      14 czerwca, 2020, 1:15 pm

      Wyszło puszyste i pyszniutkie

  5. Urszula – Proste potrawy
    21 lipca, 2013, 10:16 am

    drożdżowe nie jest łatwe, ale warto pokusić się dla takiego efektu 🙂

  6. zozolkaa
    4 czerwca, 2014, 3:34 pm

    Ja mam gazowy piekarnik. Do zimnego wstawić? Trochę trwa zanim się rozgrzeje. Tak ma być?

  7. opalanka
    4 czerwca, 2014, 4:40 pm

    Tak, choć piekłam w elektrycznym. W gazowym wydaje mi się, powinno być podobnie.

  8. zozolkaa
    5 czerwca, 2014, 1:31 pm

    Kochana! Twój przepis jest Najlepszy!!!!! A wypróbowałam wiele! Ciasto wyszło PYSZNE!!! Mięciutkie,wyrośnięte,wilgotne! Identyczne jak na zdjęciu! 🙂 Jestem Ci wdzięczna za tak smakowity przepis! Od dziś Mój Ulubiony. Polecę go innym. Dziekuję i pozdrawiam. Baśka 🙂

    1. opalanka
      5 czerwca, 2014, 1:36 pm

      O. Bardzo się cieszę! Pozdrawiam również:)

    2. Małgorzata
      2 października, 2021, 8:13 am

      Zgadzam się :*

  9. zozolkaa
    11 czerwca, 2014, 8:55 am

    Witaj. Dziś znów się popiszę swoim ciastem korzystając z Twojego przepisu. Już przebieram nogami ;)))

  10. Magdalena Sokołowska
    5 lipca, 2014, 5:19 pm
    1. opalanka
      6 lipca, 2014, 7:50 am

      🙂 Cieszę się, że smakowała:)

  11. Anonimowy
    30 października, 2014, 4:49 pm

    Witam, 1/4 kostki drozdzy, czyli ile gr? Tak okolo?

    1. babcia
      3 stycznia, 2015, 1:13 pm

      kostka drożdży zawsze ma 100 gram

  12. Anonimowy
    24 marca, 2015, 12:38 pm

    witam serdecznie, dzisiaj skusiłam się na tą drożdżówkę, oglądając filmiki o wyrabianiu ciasta i różne sugestie czekałam na moment kiedy ciasto zacznie odklejać się od rąk i będzie plastyczne, niestety w tym wypadku to nie nastąpiło, czy zrobiłam coś źle? czy to było prawidłowe zachowanie się ciasta? w końcu posmarowałam sobie ręce olejem, uformowałam kulę i odłożyłam do miski do wyrośnięcia, mam nadzieję, że wyrośnie, teraz czekam. Proszę o odpowiedź czy ciasto cały czas się tak ma kleić? dziękuję, pozdrawiam

    1. opalanka
      24 marca, 2015, 2:51 pm

      Bardzo dobrze zrobiłaś. Ustawiam minutnik i zagniatam ciasto maksymalnie 15 minut , to baaardzo dużo i ręce mdleją:) Kusi dosypywanie mąki, ale im jej więcej, tym mniej puszyście po upieczeniu. Zatem nawet jak nie zacznie odchodzić od ręki po tych piętnastu minutach – zostawiam. Jak się dało zrobić kulę – wyjdzie dobrze. Pewnie pięć minut dłużej zagniatania i odkleiłoby się od rąk. Pozdrawiam.

    2. Anonimowy
      24 marca, 2015, 5:11 pm

      wyszła piękna i przepyszna – mniam pycha 🙂

    3. opalanka
      24 marca, 2015, 8:48 pm

      No to się bardzo cieszę:)

  13. Anonimowy
    27 maja, 2015, 9:38 am

    najlepszy placek drożdżowy na świecie, pycha 🙂 Tylko w jednym miejscu zrobił się zakalec od spodu, jaka może być przyczyna?

    1. opalanka
      27 maja, 2015, 9:44 am

      Bardzo się cieszę. Może truskawka puściła za dużo soku, albo za ciasno była w jednym miejscu ułożona kruszonka i truskawki.Tu jest artykuł o zakalcach, może Ci coś przyjdzie do głowy http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html . Pozdrowionka:)

  14. Anonimowy
    6 czerwca, 2015, 3:05 pm

    Placek wyszedl mi jak na obrazku, pulchny, wilgotny, poprostu przepyszny !

  15. Katarzyna Wachel
    14 czerwca, 2015, 9:34 am

    A ja z moją standardową bolączką – pieczemy z termoobiegiem? Ciasto już sobie wyrasta, mam nadzieję, że wyjdzie choć w połowie tak ładne jak na zdjęciu 🙂

    1. Katarzyna Wachel
      14 czerwca, 2015, 1:48 pm

      Dałam na termoobieg – wyszło wspaniale. Rodzina zachwycona! Dziękuję za kolejną inspirację.

    2. opalanka
      14 czerwca, 2015, 1:56 pm

      Bardzo się cieszę, miłego pałaszowania:)

  16. Anonimowy
    15 czerwca, 2015, 9:03 am

    Mam ważne pytanie.W przepisie na ciasto drożdżowe z truskawkami a także na rabarbarowe jest napisane że wyrośnięte wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 180C.Natomiast w tym poradniku jak zrobic udane ciasto drozdzowe jest wskazówka by wstawiać już do nagrzanego piekarnika…….Ja pierwszy raz chcę odważyć się i upiec drożzowe z truskawkami i mam dylemat …..Piekarnik ma być nagrzany do 180C czy zimny?

    1. opalanka
      15 czerwca, 2015, 11:31 am

      W tym przepisie – zimny. Najczęściej – rozgrzany. Tu zimny piekarnik sprawdza się idealnie.

  17. Anonimowy
    15 czerwca, 2015, 2:27 pm

    Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedż.Biorę się do dzieła……

  18. opalanka
    15 czerwca, 2015, 2:42 pm

    Daj znac jak poszło:)

  19. Anonimowy
    15 czerwca, 2015, 5:43 pm

    Przepyszne i najprostrze ciasto drożdżowe-robiłam pierwszy raz w życiu, wyszło perfekcyjnie- niebo w gębie-jeszcze było letnie jak jadłam prawie z palcami-polecam ,polecam,polecam-pychota!!!

    1. opalanka
      15 czerwca, 2015, 6:09 pm

      ooo, jak fajnie , że wyszło:)

  20. Anonimowy
    19 czerwca, 2015, 9:41 am

    Pychaaaa 😉 wczoraj zrobiony, dziś już nie ma….;)

  21. Anonimowy
    22 czerwca, 2015, 4:25 pm

    A jakie proporcje na dużą blachę??

    1. opalanka
      22 czerwca, 2015, 7:26 pm

      A jaką dużą?

  22. Anonimowy
    24 czerwca, 2015, 5:29 pm

    Ciasto powinno mieć w nazwie "znikające" ;))) Wyszło pyszne… bardzo dziękuję za przepis :))

  23. Anonimowy
    28 czerwca, 2015, 8:42 pm

    Chciałam upiec ciasto drożdżowe z truskawkami i przypadkiem szukając przepisu weszłam na ten blog!!!Tak pysznego ciasta dawno nie jadłam:)Już przeglądałam inne równie ciekawe propozycje kulinarne i wrócę tu nie raz z wielką przyjemnością!Bez dwóch zdań- niebo w gębie:))

    1. opalanka
      28 czerwca, 2015, 8:53 pm

      zapraszamy:)

  24. Anonimowy
    1 lipca, 2015, 3:16 pm

    wczoraj upiekłam, bałam się, że wyjdzie zakalec a urosło pięknie i jest przepyszne, wszyscy zachwyceni, znajomi czekali do 22-ej aż wyjmę z pieca 🙂 dziś prawie już nic nie zostało…
    dziękuję ślicznie za wspaniały przepis 🙂
    pozdrawiam
    eva

    1. opalanka
      2 lipca, 2015, 6:26 am

      🙂 pozdrowionka:)

  25. Anonimowy
    5 lipca, 2015, 3:19 pm

    Przepis znalazłam tydzień temu i piekłam już siedem razy,nigdy nie zdążyło wystygnąć:-)

  26. Anonimowy
    7 lipca, 2015, 7:10 am

    Witam,
    wczoraj upiekłam ciasto wg Pani przepisu i … jestem niesamowicie zadowolona :)! Ciasto wyszło puszyste, wilgotne, pięknie wyrosło. Naprawdę drogie Panie, ciasto włożyłam do zimnego piekarnika (mam roczny piekarnik Siem***) na 170 st. z termoobiegiem na 25 min., później zwiększyłam do 180 st. jeszcze na 7 min. Postępowałam wg przepisu (dałam nieco mniej cukru do ciasta, tj. mniej niż pół szklanki) i ciasto wyszło PRZEPYSZNE!
    Polecam w 100% i pozdrawiam!

    1. opalanka
      7 lipca, 2015, 10:27 am

      pozdrawiam również:)

  27. Anonimowy
    10 lipca, 2015, 9:59 am

    Witam,chodzi mi o kruszonkę, mąki i cukru tyle co zajmuje masło.Jak mam to rozumieć, np.masło zajmuje 1/4
    szklanki to cukru i mąki ma być po 1/4, czy cukier i mąka razem 1/4 szklanki.Chyba jestem trochę tępa,ale nie rozumię tego.Nie chciałabym zepsuć przepisu

    1. opalanka
      3 maja, 2016, 8:35 am

      każdego składnika po 1/4 szklanki.

  28. Anonimowy
    16 lipca, 2015, 1:44 pm

    Witam chciałam zrobić to ciacho na blachę 36×26 jakie byłyby proporcje?? Pozdrawiam

    1. opalanka
      16 lipca, 2015, 6:29 pm

      Podwoiłabym ilość składników.

  29. Anonimowy
    17 lipca, 2015, 6:04 pm

    ciasto jest genialne, pieklam wiele razy drozdzowca, moja tesciowa tez, ale obie stwierdzilysmy, ze od tej pory tylko ten bede piekla bo jest pyszny i wilgotny nawet za dwa dni. Upieklam dwa razy, z poltorej porcji na standardowa prostokatna blaszke, wyszedl wysoki i wspanialy 🙂 dziekuje

    1. opalanka
      18 lipca, 2015, 7:08 am

      Baaaardzo się cieszę:)

  30. Anonimowy
    25 lipca, 2015, 10:23 am

    rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!

  31. Halina Wojciechowska
    26 lipca, 2015, 9:03 pm

    Wspaniały przepis ,polecam w100%,nie opada ,lekkie ,puszyste , zaskakująca metoda pieczenia ale daje daje cudny efekt końcowy. Blog obserwuję od dawna ,dziś postanowiłam zostawic komentarz ,życzę dalszych wspanialych przepisów ??????

    1. opalanka
      27 lipca, 2015, 7:17 am

      Życzenia biorę z wdzięcznością:)

  32. Andrzej Juchniewicz
    20 sierpnia, 2015, 10:19 pm

    Dlaczego przy wyrabianiu w cieście bylo mnóstwo grudek, a zyby dojsc do kuli musialbym to jeszcze kolejne 40 minut wyrabiać. Co zrobilem nie tak?

    1. opalanka
      21 sierpnia, 2015, 9:23 am

      Jakiej mąki użyłeś? Ciasto może mieć grudki na początku, po dłuższej chwili gluten łączy składniki, i tworzy się jednolita masa. Nie potrzeba 40 minut.

  33. Anonimowy
    21 sierpnia, 2015, 8:12 pm

    Witam! Robiłam już 2 razy z tego przepisu, z truskawkami i raz z borówkami…wyszły bardzo dobre i puszyste… rodzina i znajomi zachwyceni… super, pozdrawiam!!!

  34. Anonimowy
    10 listopada, 2015, 8:49 pm

    A mogą być mrożone truskawki?

    1. opalanka
      11 listopada, 2015, 10:27 am

      Mogą, trzeba dać zamrożone, na samym końcu, rzecz jasna.

  35. Anonimowy
    1 lutego, 2016, 8:05 pm

    Cześć ja dodałam na samym końcu wyrabiania ciasta- rodzynki, mam nadzieję, że będzie ok:) Moja mama dodawała jeszcze kilka kropli soku z cytryny do drożdżowego…

  36. gienia
    9 marca, 2016, 6:37 pm

    Pyszne!!!
    Zrobilam z mrozonymi truskawkami ( ktore odmrozilam wczsniej i mocno odcedzilam)
    i wyszlo cudne!!! Cudne i pyszne!!! Dziekuje Opalanko!
    Podwoilam skladniki, i tak wiec w lodowce siedzi druga polowa surowego ciasta drozdzowego. Jak dlugo mozna je trzymac w ludowce ( wydaje mi sie,ze caly czas rosnie…)i czy nadaje sie ono na rogaliki z pawidlami?

    1. opalanka
      9 marca, 2016, 9:01 pm

      Bardzo się cieszę. Owoców nie ma potrzeby rozmrażać. Zwykle robiłam coś z ciastem na drugi dzień, zatem czy wytrzyma dłużej pojęcia nie mam. A na rogaliki nada się. Gdyby było zbyt luźne, trzeba dać jeszcze nieco mąki.

  37. Lidia
    3 maja, 2016, 8:02 am

    Witam, zrobiłam Twoje bułeczki, które były pyszne a teraz kusi mnie mnie ta drożdżówka.Wszyscy piszą, że jest puszysta i wilgotna, taką własnie poszukuje, by na drugi dzień równie była pyszna a nie sucha.Przy drożdżowych ciastach często tak jest prawda?Co zrobić, a raczej czego dodać,żeby była wilgotna i dłużej trzymała świeżość???Czytałam że olej, jogurt,prawda???

    1. opalanka
      3 maja, 2016, 8:31 am

      Masło,jest w przepisie. Trzeba cieszyć się chwilą z drożdżówką w danym dniu i uznać, że tak musi być;) Dla przedłużenie świeżości dodaje się też dwie, trzy łyżki dobrze utłuczonych ziemniaków. Albo robi japońskim sposobem, opisałam kiedyś tu – http://niebonatalerzu.blogspot.com/2016/01/ciasto-drozdzowe-z-masa-orzechowa.html. Oczywiście orzechy można wymienić na owoce na wierzchu ciasta.

    2. Lidia
      3 maja, 2016, 9:15 am

      Śliczne dzięki za odpowiedź, jeszcze o jedno zapytam i już nie przeszkadzam,jeśli dodać te ziemniaki to czy jakiś produkt odejmujesz?np. mąkę?

    3. Lidia
      3 maja, 2016, 9:20 am

      Masz swój ulubiony przepis na drożdżówkę????

    4. opalanka
      3 maja, 2016, 10:23 am

      Ten przepis jest moim ulubionym. Nie, nie odejmuję innych składników.

    5. Lidia
      3 maja, 2016, 4:05 pm

      Teraz będzie moim ulubionym:) pyszna drożdżówka, dziękuje.

  38. Anonimowy
    10 maja, 2016, 12:15 pm

    Czy jest możliwość zrobienia tego cuda z drożdżami w proszku ? I ew jaka ilość ? Pozdrawiam

    1. opalanka
      10 maja, 2016, 12:35 pm

      Dałabym 10 g.

  39. Unknown
    13 maja, 2016, 1:31 pm

    Ciasto powinno być w piekarniku 25 minut czy te 25 minut liczyć od momentu aż piekarnik się rozgrzeje??

  40. Unknown
    20 maja, 2016, 2:37 pm

    najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam! wspaniały przepis 🙂 piekłam 35 minut od momentu włożenia do zimnego piekarnika 🙂

  41. Unknown
    22 maja, 2016, 9:11 am

    A co jesli użyję jabłek??? Czy ciasto jest uniwersalne?

    1. opalanka
      22 maja, 2016, 12:32 pm

      Tak, można użyć jabłek i innych owoców.

  42. Joanna
    1 czerwca, 2016, 10:06 pm

    Chyba pierwszy raz w życiu zostawiam komentarz na blogu kulinarnym 🙂
    Zrobiłam to ciasto z podwojoną ilością wszystkich składników, gdyż miałam dużą blachę ok. 36 cm/26 cm (tylko cukru nie dałam dokładnie x2), do tego zamiast masła użyłam oleju kokosowego, mąki dałam większość pszennej typu 450, ale dosypałam też trochę żytniej pełnoziarnistej, cukier dałam brązowy.
    Ciasto wyszło, mówią, że bardzo dobre 🙂
    Wprawdzie jest trochę za wysokie (urosło jak szalone na 1/2 kostce drożdży), ale też mąki było x2, więc chciałam dać mu szansę 🙂
    No i mama była ze mnie dumna i powiedziała, że chce przepis, a że nie korzysta z internetu, to chyba jej go wydrukuję i wyślę pocztą 🙂

    1. opalanka
      2 czerwca, 2016, 11:20 am

      Bardzo się cieszę, lubimy komentarze, bo to odezwa czytelnicza , że się przepis przydał:) Latem można tych drożdży dawać nieco mniej, zwłaszcza jak jest upalnie,pozdrowionka! 🙂

  43. Lidia
    4 czerwca, 2016, 4:47 pm

    Tym razem robiłam ciacho z truskawkami i mam pytanie dlaczego owoc po upieczeniu ciągle jest na wierzchu ciasta???Miałam nadzieję,że może trochę będzie w cieście, czyżby truskawka była za lekka???starałam się ją docisnąć,ale nici z tego.Może ciasto powinno byc bardziej lejące????Proszę o pomoc

    1. opalanka
      4 czerwca, 2016, 5:06 pm

      Ciasto drożdżowe, by było lekkie i puszyste musi napełnić się gazami, które to wydzielają przy rozmnażaniu drożdże. Duża ilość tego powietrza wypycha ku górze wszystko, nawet owoce. Zatem w środku ciasta czasem się jakiś owoc znajdzie (widać na zdjęciu), reszta wyleci ku górze. Niestety, nie poradzisz nic:)Nawet jeśli je będziesz zalewać warstwowo, zwiększysz tylko ryzyko powstania zakalca, drożdżowe i nie tylko, każde inne też, nie lubi dużej ilości kwaśnego soku. Można ukroić pajdę i posmarować dżemem truskawkowym. Tylko to zostaje:)

    2. Lidia
      4 czerwca, 2016, 6:21 pm

      Dziękuje za odpowiedź i tak drożdżówka pozostaje pyszna choć mogłaby być bardziej wilgotna.

    3. opalanka
      5 czerwca, 2016, 9:18 am

      Jak na drożdżowe to jest, spróbuj skrócić odrobinę czas pieczenia. Pozdrowionka:)

    4. Lidia
      14 czerwca, 2016, 2:27 pm

      Witam, jeśli skórce czas pieczenia to wpłynie to na wilgotność ciasta???A tak na marginesie to ja lubię jasne,blade ciasta, pieczywa, nie lubię mocno wypieczonych.Domyślam,się,że pieczona dłużej się wysusza, tak???

    5. opalanka
      14 czerwca, 2016, 4:28 pm

      Każdy piekarnik jest inny, trzeba metodą prób i błędów sprawdzać. Należy piec je możliwie krótko, ale też tak, by ciasto się upiekło:) Długie pieczenie wysusza. Przy mocniej działającej grzałce dla niektórych, czas pieczenia podany w przepisie może być nieco za długi.

  44. asia
    8 czerwca, 2016, 4:19 pm

    Rośnie jak oszalałe. Nie za słodkie, ale też nie bez smaku. Cudownie żółte i puszyste. Zamiast masła dałam margarynę, bo akurat to miałam w domu i wyszło pycha. Dzięki!

    1. opalanka
      9 czerwca, 2016, 7:39 am

      Bardzo się cieszę. Następnym razem zrób z masłem, pięknie pachnie, lepiej smakuje i jest dużo zdrowiej:)

  45. Unknown
    13 czerwca, 2016, 8:23 pm

    generalnie nie jestem dobra w pieczeniu, ale to ciasto wyszło mi przepyszne:)
    Bardzo dziękuję i polecam przepis.

  46. Aneta
    14 czerwca, 2016, 11:26 am

    Ciasto jest przepyszne! Mam pytanie : czy do wyrastania mogę zostawić ciasto na noc w lodowce?

    1. opalanka
      14 czerwca, 2016, 1:06 pm

      Tak, choć w zalezności od aktywności drożdży wyrośnie albo nie:) jeśli nie, trzeba je pozostawić na blacie w kuchni i powinno być ok.

    2. Anonimowy
      14 czerwca, 2016, 4:53 pm

      upiekłam pyszota un i właśnie pałaszujemy , może na jutro do kawy starczy.

  47. Anonimowy
    16 czerwca, 2016, 6:55 am

    Chciałam zapytać czy mogłabym to cisto "wyrastac" 3 razy? Będę miała specyficznego gościa który lubi tylko ciepła drozdzowke, do jego przyjścia jeszcze cały dzien a ja już wyrastam ciasto po raz pierwszy 🙁 myślałam że dłużej to potrwa. Czy wpłynie to na jakośc ciasta?

    1. opalanka
      16 czerwca, 2016, 11:42 am

      Myślę, że nic się nie stanie, jak się ciasto zagniecie ponownie i odstawi do wyrastania.

    2. opalanka
      16 czerwca, 2016, 11:43 am

      Nawet trzy razy.

  48. Anonimowy
    18 czerwca, 2016, 4:00 pm

    pytanie szybkie 🙂 do zimnego piekarnika wsadzic i czas mierzyć od momentu uzyskania temperatury? czyli 25-30min?

    1. opalanka
      18 czerwca, 2016, 4:03 pm

      Od momentu odpalenia piekarnika. Chyba, że będzie po 30 minutach bardzo blade. Wtedy do zrumienienia.

  49. Anonimowy
    21 czerwca, 2016, 7:09 am

    dziękuje 🙂 wczoraj pierwszy raz się odważyłam i o dziwo wyszło!!!!! nie mogłam ze szczęścia zasnąć bo wszystkie ciasta mi po prostu do tej pory nie wychodziły. przepis doskonale podany dla mnie:) wszystkie porady trafiają do mnie w samo sedno ponieważ niedoświadczona jestem, w ciemno zawsze robię i zawsze płaczę a wczoraj cudo i na dodatek pychotka 🙂 pozdrawiam i od dzisiaj piekę z Panią :* Magda.

    1. opalanka
      21 czerwca, 2016, 8:16 am

      O jak się cieszę! Zapraszam! 🙂

  50. Leszek Roziewski
    21 czerwca, 2016, 8:16 pm

    Jako że jestem facetem lubie sobie upraszczać robotę i ciasto drożdżowe wyrabiam mikserem, ot może lenistwo ale zawsze się udaje:) zaczyn wykonuje jak w przepisie, jajka ucieram z cukrem i margaryną bądź masłem bez rozpuszczania, wrzucam potem wszystko do jednej miski, dodaję sypkie produkty i mieszam widełkami świderkami, mąki dodaję na oko aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski i wszystko na blachę do wyrośnięcia. Mam też swoją wersję z gruszkami/jabłkami posypanymi grubo cukrem i cynamonem, wychodzi z niego karmelowa skorupka świetnie komponująca się z owocami. Jeśli nie lubicie brudzić sobie rąk, polecam użycie miksera do drożdżowego, na pewno się uda:) pozdrawiam serdecznie autorkę

  51. Anonimowy
    22 czerwca, 2016, 12:41 pm

    kocham to ciasto 🙂

  52. monika
    26 czerwca, 2016, 11:16 pm

    Witam. Przepis znalazłam szukając miękkiego ciasta drożdżowego. Wyszła rewelacja. Zrobiłam je z trzema małymi zmianami: użyłam suchych drożdży, wyrastało w ciepłym piekarniku bo bardzo zimno dziś było i piekło się godzinę. Po 40 min kleiło sie ciasto dalej do patyczka, bałam się ze zakalec wyszedł ale na szczęście po kolejnych 20 min było wszystko tak jak powinno. Ciasto po wystygnięciu samo odeszło od tortownicy. Na pewno pozostanę wierna temu przepisowi. Do tej pory robiłam ciasto z książki kucharskiej mojej mamy ale zawsze wychodziło mi za suche i niskie. Pozdrawiam Monika

    1. opalanka
      27 czerwca, 2016, 6:53 am

      No to się bardzo cieszę:)

  53. Anonimowy
    9 lipca, 2016, 10:01 am

    Witam. Jaki jest rozmiar tortownicy?

    1. opalanka
      10 lipca, 2016, 6:44 pm

      24 cm.

    2. Anonimowy
      17 lipca, 2016, 3:00 pm

      rewelacyjne ciasto,pół blachy poszło jeszcze na gorąco:)rewelacja.dziekuje za przepis

  54. Anonimowy
    21 września, 2016, 10:40 am

    Upiekłam wczoraj z jagodami zamiast truskawek, według Pani przepisu, jest rewelacyjne! Dziękuję serdecznie i pozdrawiam, MagdA

  55. opalanka
    21 września, 2016, 8:19 pm

    Pozdrawiam również:)

  56. Anonimowy
    12 listopada, 2016, 7:47 pm

    Robię już chyba piąty raz i za każdym razem żona mi mówi że coraz lepsze,super przepis

    1. opalanka
      12 listopada, 2016, 11:42 pm

      Miód na serce me:)

  57. Anonimowy
    23 marca, 2017, 4:29 pm

    niestety, ciasto mi nie wyszło mimo zgodności z przepisem – zakalec; dodanie masła powoduje, że ciasto jest ciężkie i nie rośnie, po godzinie czekania "aż wyrośnie" – wiedziałam, ze nic z tego nie będzie, piekarnik potwierdził …

    1. opalanka
      23 marca, 2017, 7:15 pm

      Poczytaj komentarze powyżej. Masło to najlepsza rzecz do drożdżowego. Nie rośnie, jeśli kolejność składników jest zamieniona albo drożdże nieaktywne.
      Albo temperatura otoczenia za niska. A zakalec – najpierw ciasto musi wyrosnąc. Być może dałaś mu za mało czasu, zimno teraz. A zakalec często robi się od nadmiernej ilości owoców.

  58. Yeallem
    11 maja, 2017, 6:09 pm

    Najlepszy przepis z którego drożdżowe ciasto piekę już 2 lata 🙂

  59. Unknown
    30 maja, 2017, 8:47 pm

    A czy ktoś próbował robić z dwóch porcji??? Będzie ok?

  60. Basia
    30 maja, 2017, 8:49 pm

    A czy ktoś próbował robić z dwóch porcji??? Będzie ok?

    1. opalanka
      31 maja, 2017, 8:28 pm

      Będzie, tylko trzeba dłużej piec. Pewnie 50 min , godzinę. Do suchego patyczka.

  61. Anonimowy
    8 lipca, 2017, 8:28 am

    Ciekawe czy wyszłoby na mące bezglutenowej…

    1. opalanka
      8 lipca, 2017, 12:11 pm

      Takie puszyste na pewno nie. To gluten tworzy te specyficzne, pyszne, ciągnące włókienka które kochamy w drożdżówkach. Wyjdzie inaczej, rady nie ma.

  62. Unknown
    10 lipca, 2017, 1:13 pm

    Pycha, szególnie na ciepło.
    Zawsze się udaje.

  63. Anonimowy
    13 lipca, 2017, 7:49 pm

    wie Pani jak dlugo rozgrzewasie Pani piekarnik do temp 180 bo u mnie ciasto po 35 minutach nadal surowe na srodku potrzymam dluzej to góra bedzie spalona..wydaje mi sie ze to kwestia tego ze moj piekarnik zbyt dlugo sie nagrzewa(elektryczny)bez termoobiegu

    1. Anonimowy
      13 lipca, 2017, 8:09 pm

      Wszystko wyszło ciasto puszyste jak chmurka..ale pieczone 50 min..pod koniec okryłam górę folia aluminiowa…mysle ze moj piekarnik bez termoobiegu wolno sie nagrzewa…bo proporcje byly jak w przepisie a i doświadczenie mam z drozdzowym ciastem wiec wyrobione bylo ok i pieknie rosło…szkoda ze fotki nie moge dołączyc bo wyszło mi równie pienke jak Pani hehe dziękuje za przepis

    2. opalanka
      13 lipca, 2017, 8:11 pm

      Jeśli ciasto przypieka się mocno z wierzchu, można je luźno przykryć arkuszem folii aluminiowej. Nie wiem ile czasu się rozgrzewa mój piekarnik, podaję czas orientacyjnie, w przybliżeniu, różnice między kuchenkami są znaczne. Ważne, by ciasta nie przetrzymać w piecu zbyt długo, tylko tyle by straciło surowość.

    3. opalanka
      14 lipca, 2017, 7:59 pm

      🙂 no to świetnie!

  64. Anonimowy
    17 lipca, 2017, 4:37 pm

    Pyszna ;-)))))) bardzo smaczna. Upiekłam z owocami z ogródka czyli porzeczka, rabarbar i maliny 🙂

  65. Agnieszka
    27 stycznia, 2018, 5:19 pm

    zrobiłam pierwszy raz w życiu drożdzowe ciasto….,, niby ,, wyszło…coś długo dochodził srodek na górze ciasta…lekko się przypaliła kruszonka ale jak na moje umiejętności jestem z siebie zadowolona. DZIĘKUJE ZA PRZEPIS.

    1. Beata Królikiewicz
      27 stycznia, 2018, 9:32 pm

      Trzeba wyczuć piekarnik. Przy następnym obserwuj ciasto, jak zacznie się mocno rumienić okryj z wierzchu alu folia lub papierem do pieczenia.

      1. Agnieszka
        28 stycznia, 2018, 9:58 am

        ja zaczęłą..m z nim ,,biegać,,po poziomach w piekarniku….ciasto było zarumienione ale na górzr środek wyrażnie luzniejszy był jeszcze…..ale tak czy siak ciasto pyszne …właśnie jestem po kawce i ciasteczku …Ja zrobiłam z mrożonymi malinami ( nie rozmrażałam ich ) Następnym razem zastosuję folie…..DZIĘKUJE.

        1. Beata Królikiewicz
          29 stycznia, 2018, 6:36 pm

          Ciasto lepiej zostawić w spokoju, latanie po poziomach może spowodować opadnięcie:) pozdrowionka:)

  66. Magda
    18 marca, 2018, 5:29 pm

    Najlepszy przepis na drożdżowe w całym necie!! Robiłam już kilka razy, za każdym wychodzi bezbłędnie ?

    1. Beata Królikiewicz
      18 marca, 2018, 5:31 pm

      🙂 też uważam, że jest super:)

  67. Julia
    13 kwietnia, 2018, 8:33 pm

    Bardzo dobre ciasto. Mam pytanko bo już robiłam to ciasto 2 razy i za każdym razem środek ciasta mi opada. Jaki może być tego powód? Pozdrawiam 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      14 kwietnia, 2018, 7:21 pm

      Możliwe że trochę za długo rosło. Można skrócić czas wyrastania przy tym samym gatunku mąki.

  68. Jola
    19 maja, 2018, 7:51 pm

    Jest przepyszny! Najsmaczniejszy drozdzowy jaki piekłam. Łatwo, szybko i pysznie! Dodalam do truskawek borowki a kruszonke zrobilam z brązowym cukrem. Wpisuje za raz do ksiazki z przepisami by nie zniknął;))) dziękuję!

  69. Alexandra
    28 maja, 2018, 12:04 pm

    Robiłam już jakis czas temu po raz pierwszy drożdżówke i wyszła pyszna! Dzisiaj też zamierzam ją zrobić ?

    1. Alexandra
      28 maja, 2018, 12:06 pm

      Oto zdjęcie ?

  70. Sylwia
    29 maja, 2018, 3:44 pm

    Jeszcze jest gorace, ledwo z piekarnika wyjete, stygnie(troszeczke oklaplo), ale efekt przeszedl moje najsmielsze oczekiwania 🙂 Pierwszy raz tak pieknie mi wyroslo slodkie ciasto drozdzowe. Troszke zabawy z wyrabianiem bylo , ale nie duzo i zmienilam truskawki na rabarbar. Mysle ze tez swietnie smakuje 🙂 Dziekuje 🙂 Pozdrawiam 🙂
    Bardzo chcialam wstawic zdjecie, ale niestety wszystkie pliki mam za duze

    1. Beata Królikiewicz
      31 maja, 2018, 7:10 am

      Nie da się zmniejszyć? Bardzo się cieszę, że się udało!

  71. Justyna
    8 czerwca, 2018, 12:00 pm

    To było moje 2 zetknięcie z plackiem drożdżowym. Jest super ! Pięknie wyrósł, dałam dużo truskawek, było dużo soku na wierzchu. Mimo tego nie ma zakalca. Piekłam go 40 min od chwili wstawienia do zimnego piekarnika. Smak i zapach boski 🙂 Dzięki 🙂

  72. Agnieszka
    6 lipca, 2018, 4:24 pm

    A ja zrobiłam z czarną porzeczką… Pycha!! ?

  73. Renata
    12 września, 2018, 4:15 pm

    Ciasto drożdżowe wyrabiam raz, potem stoi aby wyrosło. Przekładam do brytfanki i odstawiam aby ponownie wyrosło. Wstawiam do nagrzanego piecyka bez na oko, bo kuchenka jest stara. Ciasto pięknie wyrasta, a następnie opada w czasie pieczenia. Moje ciasto nie jest puszyste. Raczej twarde zakalcowate. Co robię źle?

    1. Beata Królikiewicz
      13 września, 2018, 8:49 am

      Robisz z tego przepisu czy z innych proporcji? Zajrzyj do tego linka https://niebonatalerzu.pl/poradniki/niektorzy-uwazaja-ze-ciasto-drozdzowe.
      Najczęściej, jeśli nie jest puszyste, ma za dużo mąki. Lepiej by było bardzo miękkie, rzadsze podczas wyrabiania, nawet jeśli się klei i trudno sobie z nim poradzić. Nie musi odchodzić od ręki. Wyrabiaj 10 – 15 minut. Piekarnik może być nieszczelny, zobacz czy ma uszczelkę i w jakim jest stanie.

  74. kasia
    14 stycznia, 2019, 5:08 pm

    ciasto bardzo dobre,za każdym razem wychodzi trochę inne,wiec chce tylko dopytać-czy pieczemy w termoobiegu,czy grzałka góra ,czy dol,czy góra-dół-pozdrawiam

  75. Katarzyna
    5 marca, 2019, 4:08 pm

    Ciasto za każdym razem wychodzi super. Ten przepis jest dla mnie idealny a sposób pieczenia czyli zaczynanie od zimnego piekarnika jest dla mnie rewelacyjny. Ciasto wtedy ładnie rośnie powoli i jest PYSZNE

    1. Beata Królikiewicz
      6 marca, 2019, 2:37 pm

      Bardzo się cieszę:)

  76. Ewa
    5 maja, 2019, 5:22 pm

    Moim zdaniem najlepszy przepis na drożdżowe… uzywam do wszystkiego… nawet baba wielkanocna była z tego przepisu… nie lubie jak w ciescie jest za dużo drożdży, a to jest idealne -delikatne i puszyste. Tylko, ze ja nie wkładam już go do zinego piekarnika (zle się piekło i trzeba było przykrywac)… tylko pozwalam mu przed włozeniem trochę podrosnąć na wieszchu a potem piekę w 170 a stopniach własnie te 25 min i jest idealne… robiłam juz ten przepis ze 20 razy 🙂 wlasnie ma powstac z nieg strucla..

  77. Gosia
    30 sierpnia, 2019, 8:56 am

    Zrobilam Twoje niebo na talerzu i faktycznie bylo niebo na talerzu
    Wszystkim smakowalo a nsjbardziej mężowi no i mnie hehec
    Wspaniale i nie trudne do zrobienia
    Dziekuje

    1. Beata Królikiewicz
      30 sierpnia, 2019, 12:19 pm

      Bardzo się cieszę:)

  78. Daria
    6 października, 2019, 8:27 pm

    A co z rodzynkami? Czy mają jakiś wpływ na ciasto? Moja babcia zawsze dawała rodzynki 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      7 października, 2019, 3:27 pm

      Można dać, oprószone mąką.

  79. Yola
    1 kwietnia, 2020, 9:22 am

    Jestem na kwarantannie i znalazlam przepis. Teraz atakuje Pani przepis po przeczytaniu komentarzy.

  80. Klaudia
    1 kwietnia, 2020, 1:07 pm

    Dzień dobry, robiłam już ciasto i potwierdzam, że jest świetne! Teraz mam problem z dostaniem świeżych drożdży, czy mogę użyć suchych i w jakiej ilości jeżeli jest taka możliwość?

    1. Beata Królikiewicz
      2 kwietnia, 2020, 7:14 am

      najlepiej 10 g lub min.7, pozdrawiam:)

  81. Karolina
    9 kwietnia, 2020, 9:03 pm

    Pierwsze ciasto drożdżowe w życiu. Trochę oklapło, zobaczę co będzie w środku po przekrojeniu. Mam nadzieję, że będzie tak piękne jak na wierzchu.
    Również pierwsza w życiu kruszonka, nie żałowałam 😀

  82. zadowolona
    10 kwietnia, 2020, 2:00 pm

    Witam, chcemy w tym roku zrobić po raz pierwszy ciasto drożdżowe. Zamarzyło mi się takie, jakie dawno, dawno temu robił mój dziadek. Pamiętam, że długo wyrabiał, (uderzał nim itp) tak jak Pani napisała we wskazówkach. A potem przez długi czas zachowywało świeżość. Które z Pani przepisów wybrać? Wszystkie są super i wszystkie są zachwalane, ale trochę się różnią Myślałam właśnie o tym z truskawkami, tylko bez truskawek?. Czy jakieś inne byłoby lepsze? Żeby przez dłuższy czas było świeże:)! Bardzo dziękuję!

    1. Beata Królikiewicz
      10 kwietnia, 2020, 3:35 pm

      To wychodzi super. Proszę trzymać się wskazówek i działać śmiało. I dawać znaki jak poszło:)

  83. Magdalena knefel
    8 maja, 2020, 11:37 am

    Najlepsze, zawsze wychodzi zawsze piekę od paru lat! I z różnymi owocami. Dziś rabarbar ?

  84. Anna
    4 czerwca, 2020, 12:03 pm

    Prawdziwe niebo na talerzu. Pychota.

  85. Halina
    10 czerwca, 2020, 12:48 pm

    Witam, upiekłam to ciasto, jest naprawdę najlepsze jakie jadłam. Pulchne, wilgotne no i pyszne. Dałam poziomki bo mam ich pół ogródka. Wyrabiałam w maszynie do chleba. Pozdrawiam Halina

  86. Monika
    18 lipca, 2020, 3:54 pm

    Właśnie wypróbowałam z truskawkami i malinami. Faktycznie “niebo na talerzu”, pod każdym względem. Wspaniałe, pulchne jak chmurka, wilgotne, wyrośnięte, przepyszne. Ten przepis zostanie ze mną na stałe. Dziękuję i pozdrawiam.?

  87. Gosia
    31 sierpnia, 2020, 7:32 pm

    Witaj Beatko! 🙂

    zrobiłam dzisiaj drożdżówkę po raz pierwszy – wszystko zgodnie z przepisem (bez wymądrzania się :). Po 30 minutach była upieczona. Pięknie wyrosła i wspaniale smakuje. Jestem zachwycona. Bardzo dziękuję za perfekcyjny przepis i serdecznie pozdrawiam,
    Gosia
    PS. oczywiście ta drożdżówka, wg Twojego przepisu zagości w moim domu na stałe. Następnym razem spróbuję ze śliwkami i może z kruszonką – tym razem nie dałam kruszonki, aby było bardziej dietetycznie, tylko posypałam odrobiną cukru pudru z cynamonem, aby podnieść walory estetyczne wypieku.

    1. Beata Królikiewicz
      1 września, 2020, 10:02 am

      Bardzo się cieszę:) Nie przesadź z ilością śliwek, mają dużo soku i może pójść w zakalec. Z rozwagą:)

  88. Karolina
    5 września, 2020, 1:15 pm

    Dziękuję Ci Beatko za ten przepis.

  89. Beata
    19 września, 2020, 2:16 pm

    Proszę o podanie infirmacji czy piecze je Pani z funkcją góra- dól czy z termoobiegiem. Przy ciescie drozdzowym taka informacja jest ważna. Dziękuję

    1. Beata Królikiewicz
      21 września, 2020, 8:21 am

      Góra dół.

  90. Domi
    10 października, 2020, 12:28 pm

    Idealne.. Dziękuję za przepis..mi mieszala maszyna do chleba i w niej rosło.. przepis fantastyczny ❤ szkoda że plik za duży i nie mogę zdjęcia wstawić..

  91. NATI
    13 października, 2020, 4:50 pm

    Ciasto już rośnie? , a teraz pytanie.. mam śliwki chciałabym ich użyć czy muszę je jakoś szczególnie przygotować ? Czymś obsypać tak jak np. Rodzynki mąką ? Pozdrawiam❤

    1. Beata Królikiewicz
      13 października, 2020, 8:46 pm

      można ułożyć na wierzchu, skórką do dołu. Nie za dużo, bo obfita ilość soku może spowodować zakalec. Trzeba zachować odstępy. Można oprószyć pokrojone na połówki – mąką. zobacz też ten przepis – https://niebonatalerzu.pl/2018/09/najlepsze-ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami.html.

      1. NATI
        13 października, 2020, 9:09 pm

        Nie doczekałam odpowiedzi ? ułożyłam je po prostu nie zbyt gęsto na wierzchu i…. wyszło idealnie ? Marzyło mi się ??takie wilgotne pyszne drożdżowe ! Dziękuję za spełnienie moich marzeń!

        1. Beata Królikiewicz
          13 października, 2020, 9:15 pm

          ależ się cieszę!

  92. Hana
    5 grudnia, 2020, 1:52 pm

    Najwspanialszy przepis na drożdżowe! Zrobiłam z mrożonymi truskawkami, piekło się troszkę dłużej niż podajesz, ale to pewnie sprawa piekarnika (mój się długo nagrzewa). Udało się cudnie;)
    Ciasto jest tak pyszne i aromatyczne że z trudem powstrzymaliśmy się żeby nie kroić ciepłego, NIEBO! Nie tylko na talerzu…

    1. Beata Królikiewicz
      5 grudnia, 2020, 8:10 pm

      Baaaardzo się cieszę!

  93. Dominika
    30 marca, 2021, 6:30 pm

    Właśnie zrobiłam, wygląda pysznie! Czekam aż wystygnie żeby skosztować

    1. Beata Królikiewicz
      30 marca, 2021, 7:32 pm

      Tylko nie krój na ciepło, bo zakalec gotowy:)

  94. Karolina
    25 czerwca, 2021, 2:05 pm

    Super przepis. Polecane serdecznie! Dałam radę a to dopiero drugie drożdżowe które piekłam ?

    1. Beata Królikiewicz
      25 czerwca, 2021, 8:21 pm

      Brawo!

  95. Gosia
    28 sierpnia, 2021, 10:40 am

    Ciasto robiłam kilka razy i zawsze to samo. Przypieczony spód, a góra blada. Zmieniałam półkę w piekarniku na wyższą i spod w dalszym ciągu spieczony. Co mogę jeszcze zrobić ?

    1. Beata Królikiewicz
      28 sierpnia, 2021, 7:44 pm

      Podłóż pod ciasto może drugą blaszkę. Górna grzałka musi być słaba, może już się zużyła i da się wymienić na nową?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie