Bułeczki zawijane z truskawkami i kruszonką

Bułeczki zawijane z truskawkami i kruszonką do pysznego zajadania o każdej porze dnia.

Z ciastem drożdżowym nie ma pośpiechu. Najważniejsze jest długie wyrabianie. Jeśli ktoś wytrzyma 10-15 minut – świetnie. Bułeczki będą bardziej puszyste i delikatne. To dobre ćwiczenie na mięśnie rąk, im więcej ciasta, tym jędrniejsze i bardziej kształtne ramiona. Posiadacze maszyn i cudownych mikserów – mamy nad Wami przewagę mięśniową:) Bułeczki różnią się od innych sposobem formowania ciasta. Toczymy wałeczek i naoliwionymi rękami zwijamy go w miarę kształtny ślimak. Inne drożdżowe wypieki z truskawkami można znaleźć tu: ciasto drożdżowe z truskawkami, drożdżówki z truskawkamibułeczki z truskawkami.

Bułeczki zawijane z truskawkami i kruszonką

 

Bułeczki zawijane z truskawkami i kruszonką

Bułeczki zawijane z truskawkami i kruszonką – składniki: 

– 350 g mąki pszennej
– 7 g suchych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
– 2 jajka
– 150 ml ciepłego, niegorącego mleka
– 60 g roztopionego, wystudzonego masła
– 3 łyżki cukru
– szczypta soli
– ok. 25 dkg truskawek
– ewentualnie trochę płatków owsianych do podsypania bułek

na kruszonkę: 

– 2 łyżki cukru
– łyżka masła
– 2 łyżki mąki

Bułeczki zawijane z truskawkami i kruszonką – przepis

Świeże drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru i mąki, dobrze wymieszać, zaczekać ok. 15 minut aż „ruszą”. Suche drożdże wystarczy dosypać do mąki, bez wyrastania. Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, wlać drożdże z mlekiem, dodać jajka, cukier i sól. Wyrabiać ok.10 minut. Dodać masło i wyrabiać jeszcze trochę, aż tłuszcz zostanie pochłonięty przez ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok.godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Utoczyć wałek, podzielić na 9 części. Dużą, płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z każdej części ciasta, naoliwionymi rękami formować wałeczek i zwijać go spiralnie na kształt muszli ślimaka. wykładać na podsypanym płatkami owsianymi papierze do pieczenia. Na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Składniki kruszonki zagnieść palcami an okruchy, posypać bułeczki. Teraz powinny ponownie podrosnąć na blaszce przez ok. 20 minut. W tym czasie piekarnik ustawić na 180 stopni. Piec bułki w całkowicie rozgrzanym, ok. 20 minut, do zrumienienia ciasta.

Bułeczki zawijane z truskawkami i kruszonką

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    27 maja, 2014, 2:07 pm

    Jakie pyszne!!! poczęstuję się,dobrze? 🙂

  2. opalanka
    27 maja, 2014, 2:26 pm

    Ależ proszsz:)

  3. skoraq cooks
    27 maja, 2014, 7:03 pm

    Wszystko co zawiera truskawki uwielbiam, więc szykuj się, bo mimo deszczu się do Ciebie wybieram, poczęstować się tymi pysznymi drożdżówkami 🙂

  4. opalanka
    27 maja, 2014, 7:14 pm

    proszszsz. Burza, nie burza, pieczemy:)

  5. Joanna Kurek
    29 maja, 2014, 7:10 am

    A ile jajek? w przepisie są, a na liście składników – nie…

  6. opalanka
    29 maja, 2014, 8:28 am

    2. Już wpisałam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)