Bułeczki zawijane z truskawkami i kruszonką
Bułeczki zawijane z truskawkami i kruszonką do pysznego zajadania o każdej porze dnia.
Z ciastem drożdżowym nie ma pośpiechu. Najważniejsze jest długie wyrabianie. Jeśli ktoś wytrzyma 10-15 minut – świetnie. Bułeczki będą bardziej puszyste i delikatne. To dobre ćwiczenie na mięśnie rąk, im więcej ciasta, tym jędrniejsze i bardziej kształtne ramiona. Posiadacze maszyn i cudownych mikserów – mamy nad Wami przewagę mięśniową:) Bułeczki różnią się od innych sposobem formowania ciasta. Toczymy wałeczek i naoliwionymi rękami zwijamy go w miarę kształtny ślimak. Inne drożdżowe wypieki z truskawkami można znaleźć tu: ciasto drożdżowe z truskawkami, drożdżówki z truskawkami , bułeczki z truskawkami.
Bułeczki zawijane z truskawkami i kruszonką – składniki:
– 350 g mąki pszennej
– 7 g suchych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
– 2 jajka
– 150 ml ciepłego, niegorącego mleka
– 60 g roztopionego, wystudzonego masła
– 3 łyżki cukru
– szczypta soli
– ok. 25 dkg truskawek
– ewentualnie trochę płatków owsianych do podsypania bułek
na kruszonkę:
– 2 łyżki cukru
– łyżka masła
– 2 łyżki mąki
Bułeczki zawijane z truskawkami i kruszonką – przepis
Świeże drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru i mąki, dobrze wymieszać, zaczekać ok. 15 minut aż “ruszą”. Suche drożdże wystarczy dosypać do mąki, bez wyrastania. Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, wlać drożdże z mlekiem, dodać jajka, cukier i sól. Wyrabiać ok.10 minut. Dodać masło i wyrabiać jeszcze trochę, aż tłuszcz zostanie pochłonięty przez ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok.godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Utoczyć wałek, podzielić na 9 części. Dużą, płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z każdej części ciasta, naoliwionymi rękami formować wałeczek i zwijać go spiralnie na kształt muszli ślimaka. wykładać na podsypanym płatkami owsianymi papierze do pieczenia. Na wierzchu poukładać pokrojone truskawki. Składniki kruszonki zagnieść palcami an okruchy, posypać bułeczki. Teraz powinny ponownie podrosnąć na blaszce przez ok. 20 minut. W tym czasie piekarnik ustawić na 180 stopni. Piec bułki w całkowicie rozgrzanym, ok. 20 minut, do zrumienienia ciasta.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Jakie pyszne!!! poczęstuję się,dobrze? 🙂
Ależ proszsz:)
Wszystko co zawiera truskawki uwielbiam, więc szykuj się, bo mimo deszczu się do Ciebie wybieram, poczęstować się tymi pysznymi drożdżówkami 🙂
proszszsz. Burza, nie burza, pieczemy:)
A ile jajek? w przepisie są, a na liście składników – nie…
2. Już wpisałam:)