najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami

Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami

Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami, a właściwie szybko robionymi powidłami śliwkowymi. Zamiast nich można użyć innego, gotowego gęstego, dżemu czy konfitury. Istnieje bardzo duża szansa, że przepis stanie się Waszym ulubionym, i do innych sposobów na drożdżówkę już nie wrócicie. Jeśli ideałem jest dla Was bardzo wilgotny i puszysty drożdżowiec, miękki, z ciągnącymi się włókienkami – to jest ten. Można z niego robić małe drożdżówki z serem, owocami, czy masą makową albo wykorzystać do przygotowania makowca. Ciasto dłużej niż inne podobnego rodzaju zachowuje świeżość.

Duże znaczenie dla uzyskania specyficznej wilgoci i odpowiedniej faktury ma forma, w której piecze się ciasto. Idealne wychodzi ze średniej wielkości tortownic. Spróbujcie sami, wyższe ciasto z okrągłej formy ma lepszy miękisz niż to upieczone w niższych i szerszych formach prostokątnych. Kiedy korzystam z podwójnej porcji, pieczonej w dużej, prostokątnej blaszce, środek ciasta częściej się zapada niż w tym samym cieście upieczonym w dużej tortownicy. Namawiam do spróbowania.  Znaczenie ma też formowanie ciasta, tu tworzy się smarowany powidłami rulon, przecina, skręca jak sznurek i zwija w okrąg już w formie. Nie ma wielkiego znaczenia idealny jego wygląd, zupełnie nie. I tak wyrośnie do kształtu formy. Ale zwijanie pomaga równo rozprowadzić w cieście owoce z dżemu i ma wpływ na tę charakterystyczną, włóknistą  fakturę.  Jeśli użyjemy miękkiej marmolady czy powideł o intensywnym kolorze, w cieście będą widoczne dekoracyjne prążki.
Śliwki pozbawione pestek świetnie się mrożą, przygotujcie sobie pewien zapasik do ciasta czy owsianki, za dwa miesiące, kiedy znikną ze sklepów, będą rarytasem nad rarytasy:)

Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami – składniki (na tortownicę 20 – 22cm)

  • 600 g śliwek
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu (można też użyć gotowych  powideł śliwkowych ok. 250 ml lub innego dżemu czy konfitury)
  • 2 jajka
  • 120 g cukru (nieco więcej niż pół szklanki)
  • 125 g sera mascarpone
  • 125 ml mleka
  • wnętrze wyskrobane z przeciętej laski wanilii, kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 100 g rozpuszczonego, niegorącego masła
  • 7 g drożdży instant lub 30 g świeżych
  • 2,5 łyżki cukru, najlepiej grubej rafinady (zwykły też się nada, choć tak nie chrupie) do posypania

Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami – przepis

Śliwki pozbawić pestek, wrzucić do rondla i zasypać 2 łyżkami  cukru lub ksylitolu. Mieszać podgrzewając na średnim ogniu aż zmiękną i nieco się  rozpadną. Odstawić.
Jeśli używamy świeżych drożdży zrobić zaczyn – wkruszyć drożdże do dużego kubka, dodać 2 łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki, zalać połową ciepłego, niegorącego mleka, dobrze wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 – 30 minut, zaczekać aż nieco podrosną. Jeśli nie wyrosły – trzeba kupić nowe.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Ser mascarpone rozetrzeć/zmiksować z mlekiem.
Do dużej miski wsiać przez sito mąkę. Dodać suche drożdże lub wyrośnięty zaczyn, ubite jajka, ser z mlekiem i wanilię. Wyrabiać ręką lub mikserem z końcówką hak przez kilkanaście minut. Dodać stopione masło i ponownie ugniatać aż masło się wchłonie. Nie dodawać więcej mąki, nawet jeśli ciasto będzie wydawać się zbyt luźne i kleiste.
Uformować kulę i włożyć do lekko natłuszczonej olejem miski. Przykryć miskę folią lub ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (np. przy kaloryferze lub w ustawionym na 30 stopni piekarniku) na ok. godzinę.
Formę wysmarować masłem.
Blat posypać solidnie mąką. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, posmarowanymi olejem dłońmi uformować prostokąt ok. 30×40 cm.

Posmarować przesmażonymi śliwkami lub powidłami. Zwinąć ciasto jak roladę i rozciąć wzdłuż na dwie długie części. Przepleść jak sznur czy warkocz.

najlepsze ciasto drożdżowe   najlepsze ciasto drożdżowe   najlepsze ciasto drożdżowe

Jak widać, zwijanie rolady w ładny sposób nie jest ważne:)

Włożyć do formy, zwijając  z ciasta okrąg lub spiralę, lekko wyrównać dłonią. Pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia przez 30 minut.
Oprószyć wierzch cukrem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, na środkową półkę, funkcja góra – dół. Piec ok. 30 – 40 minut, ciasto powinno być lekko zrumienione a patyczek wyjęty z ciasta nieoklejony. Można też wstawić ciasto bez wyrastania w formie do zimnego piekarnika. Wtedy należy je piec 45-50 minut.  Gdyby mocno zrumieniło się z wierzchu można wyłączyć górną grzałkę lub okryć ciasto folią aluminiową. Pozostawić do lekkiego ostudzenia w nieco uchylonym piekarniku. Kroić po wystudzeniu, krojone gorące może stać się zakalcem.

bardzo dobre ciasto drożdżowe ze śliwkami

bardzo dobre ciasto drożdżowe ze śliwkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Kinga
    28 września, 2018, 2:15 pm

    A co myslisz o dżemie z zielonych pomidorów za miast powideł??

    1. Beata Królikiewicz
      28 września, 2018, 4:56 pm

      Pewnie, byle nie bardzo rzadki.

  2. Ula B.
    30 września, 2019, 7:01 pm

    Wygląda po prostu cudnie. Podziwiam Twój blog. Jest to jeden z tych blogów, gdzie czuje się takiego domowego ducha, pozdrawiam serdecznie :).

    1. Beata Królikiewicz
      30 września, 2019, 7:45 pm

      Bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie:)

  3. Iwa
    22 lutego, 2020, 6:51 pm

    To ciasto jest rewelacyjne! Wyszło dokladnie takie jak na zdjeciu! Dziekuje za super przepis 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)