najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami

Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami

Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami, a właściwie szybko robionymi powidłami śliwkowymi. Zamiast nich można użyć innego, gotowego gęstego, dżemu czy konfitury. Istnieje bardzo duża szansa, że przepis stanie się Waszym ulubionym, i do innych sposobów na drożdżówkę już nie wrócicie. Jeśli ideałem jest dla Was bardzo wilgotny i puszysty drożdżowiec, miękki, z ciągnącymi się włókienkami – to jest ten. Można z niego robić małe drożdżówki z serem, owocami, czy masą makową albo wykorzystać do przygotowania makowca. Ciasto dłużej niż inne podobnego rodzaju zachowuje świeżość.

Duże znaczenie dla uzyskania specyficznej wilgoci i odpowiedniej faktury ma forma, w której piecze się ciasto. Idealne wychodzi ze średniej wielkości tortownic. Spróbujcie sami, wyższe ciasto z okrągłej formy ma lepszy miękisz niż to upieczone w niższych i szerszych formach prostokątnych. Kiedy korzystam z podwójnej porcji, pieczonej w dużej, prostokątnej blaszce, środek ciasta częściej się zapada niż w tym samym cieście upieczonym w dużej tortownicy. Namawiam do spróbowania.  Znaczenie ma też formowanie ciasta, tu tworzy się smarowany powidłami rulon, przecina, skręca jak sznurek i zwija w okrąg już w formie. Nie ma wielkiego znaczenia idealny jego wygląd, zupełnie nie. I tak wyrośnie do kształtu formy. Ale zwijanie pomaga równo rozprowadzić w cieście owoce z dżemu i ma wpływ na tę charakterystyczną, włóknistą  fakturę.  Jeśli użyjemy miękkiej marmolady czy powideł o intensywnym kolorze, w cieście będą widoczne dekoracyjne prążki.
Śliwki pozbawione pestek świetnie się mrożą, przygotujcie sobie pewien zapasik do ciasta czy owsianki, za dwa miesiące, kiedy znikną ze sklepów, będą rarytasem nad rarytasy:)

Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami – składniki (na tortownicę 20 – 22cm)

  • 600 g śliwek
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu (można też użyć gotowych  powideł śliwkowych ok. 250 ml lub innego dżemu czy konfitury)
  • 2 jajka
  • 120 g cukru (nieco więcej niż pół szklanki)
  • 125 g sera mascarpone
  • 125 ml mleka
  • wnętrze wyskrobane z przeciętej laski wanilii, kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 100 g rozpuszczonego, niegorącego masła
  • 7 g drożdży instant lub 30 g świeżych
  • 2,5 łyżki cukru, najlepiej grubej rafinady (zwykły też się nada, choć tak nie chrupie) do posypania

Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami – przepis

Śliwki pozbawić pestek, wrzucić do rondla i zasypać 2 łyżkami  cukru lub ksylitolu. Mieszać podgrzewając na średnim ogniu aż zmiękną i nieco się  rozpadną. Odstawić.
Jeśli używamy świeżych drożdży zrobić zaczyn – wkruszyć drożdże do dużego kubka, dodać 2 łyżeczki cukru i łyżeczkę mąki, zalać połową ciepłego, niegorącego mleka, dobrze wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 – 30 minut, zaczekać aż nieco podrosną. Jeśli nie wyrosły – trzeba kupić nowe.

Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Ser mascarpone rozetrzeć/zmiksować z mlekiem.
Do dużej miski wsiać przez sito mąkę. Dodać suche drożdże lub wyrośnięty zaczyn, ubite jajka, ser z mlekiem i wanilię. Wyrabiać ręką lub mikserem z końcówką hak przez kilkanaście minut. Dodać stopione masło i ponownie ugniatać aż masło się wchłonie. Nie dodawać więcej mąki, nawet jeśli ciasto będzie wydawać się zbyt luźne i kleiste.
Uformować kulę i włożyć do lekko natłuszczonej olejem miski. Przykryć miskę folią lub ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu (np. przy kaloryferze lub w ustawionym na 30 stopni piekarniku) na ok. godzinę.
Formę wysmarować masłem.
Blat posypać solidnie mąką. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, posmarowanymi olejem dłońmi uformować prostokąt ok. 30×40 cm.

Posmarować przesmażonymi śliwkami lub powidłami. Zwinąć ciasto jak roladę i rozciąć wzdłuż na dwie długie części. Przepleść jak sznur czy warkocz.

najlepsze ciasto drożdżowe   najlepsze ciasto drożdżowe   najlepsze ciasto drożdżowe

Jak widać, zwijanie rolady w ładny sposób nie jest ważne:)

Włożyć do formy, zwijając  z ciasta okrąg lub spiralę, lekko wyrównać dłonią. Pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia przez 30 minut.
Oprószyć wierzch cukrem. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, na środkową półkę, funkcja góra – dół. Piec ok. 30 – 40 minut, ciasto powinno być lekko zrumienione a patyczek wyjęty z ciasta nieoklejony. Można też wstawić ciasto bez wyrastania w formie do zimnego piekarnika. Wtedy należy je piec 45-50 minut.  Gdyby mocno zrumieniło się z wierzchu można wyłączyć górną grzałkę lub okryć ciasto folią aluminiową. Pozostawić do lekkiego ostudzenia w nieco uchylonym piekarniku. Kroić po wystudzeniu, krojone gorące może stać się zakalcem.

bardzo dobre ciasto drożdżowe ze śliwkami

bardzo dobre ciasto drożdżowe ze śliwkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Kinga
    28 września, 2018, 2:15 pm

    A co myslisz o dżemie z zielonych pomidorów za miast powideł??

    1. Beata Królikiewicz
      28 września, 2018, 4:56 pm

      Pewnie, byle nie bardzo rzadki.

  2. Ula B.
    30 września, 2019, 7:01 pm

    Wygląda po prostu cudnie. Podziwiam Twój blog. Jest to jeden z tych blogów, gdzie czuje się takiego domowego ducha, pozdrawiam serdecznie :).

    1. Beata Królikiewicz
      30 września, 2019, 7:45 pm

      Bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie:)

  3. Iwa
    22 lutego, 2020, 6:51 pm

    To ciasto jest rewelacyjne! Wyszło dokladnie takie jak na zdjeciu! Dziekuje za super przepis 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)