Drożdżowe ciasto z truskawkami i serem. Drożdżowe ciasto z kruszonką

Dobre, drożdżowe ciasto. Porządne, bo na maśle, puszyste i z kruszonką. Truskawki i ser – kropka nad i. Pachnie bajecznie, choć nie posiada żadnych dodatkowych aromatów. Takiego zapachu nie czułam już dawno w żadnym sklepie z wypiekami. Takie czasy. Jak to możliwe – zupełnie nie wiem i nadziwić się nie mogę:)

P.S. To samo ciasto można upiec bez sera, z truskawkami lub innymi owocami, np. w okrągłej tortownicy ( zdjecia tu).  Nieprzytłoczone ciężarem sera wyrośnie wyższe.

drożdżowe ciasto z truskawkami i serem

 

drożdżowe ciasto z truskawkami

składniki ( na blaszkę ok. 23×28 cm lub tortownicę 24 cm): 
wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę, jajka, ser i śmietanę lub jogurt należy przynajmniej godzinę wcześniej wyjąć z lodówki.

– 3/4 szklanki mleka
– 30 g świeżych drożdży
– 1/2 kg mąki
– 120 g cukru
– szczypta soli
– 2 jajka
– 100 g stopionego i ostudzonego masła

– 30 dag białego sera
– 4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
– 3 łyżki cukru

– 25 dag truskawek

na kruszonkę:
– 100 g masła
– tyle samo ile zajmuje miejsca masło – mąki i cukru

Mleko lekko podgrzać, musi być ciepłe, nie gorące. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut by podrosły.
Mąkę wsypać do miski, dodać zaczyn z mleka i drożdży, jajka, sól i cukier. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką hak. Dodać masło i wyrabiać jeszcze chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę – dwie, w zależności od temperatury otoczenia i aktywności drożdży. Powinno podwoić objętość.

Blaszkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ser zblendować lub zmielić, dodać śmietanę i cukier, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto nacisnąć lekko ręką by je odgazować, przełożyć do formy, lekko wyrównać.
Składniki kruszonki rozgnieść palcami by powstały okruchy.
Nakładać na wierzch ciasta duże kropki zblendowanego sera oraz przekrojone na połówki truskawki przekrojoną częścią do góry ( nie dawać więcej niż w przepisie, bo ciasto mało urośnie albo wyjdzie zakalec:)  Całość posypać kruszonką.

Wstawić do zimnego piekarnika, na drugą półkę od dołu. Ustawić temperaturę 180 st. Piec ok. 35 – 45 minut lub nieco dłużej aż wyrośnie i się zrumieni. Nie należy kroić ciepłego ciasta, często powstaje wtedy zakalec.

drożdżowe ciasto

 

drożdżowe ciasto z truskawkami

 

drożdżowe ciasto z serem

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Lena
    17 czerwca, 2015, 7:24 am

    Do tego porządny kubek kakao, i drugie śniadanie jak z bajki 🙂

  2. Konwalie w kuchni
    17 czerwca, 2015, 7:54 am

    Uwielbiam drożdżowe z serem i owocami i chętnie skradłabym kawałek do kawy, która właśnie się raczę.:)

  3. Marcin
    17 czerwca, 2015, 8:59 am

    Witaj 🙂 Trafiłem na Twojego bloga w zeszłą niedziele, do tej pory przeczytalem już wszystkie Twoje wpisy i w sumie muszę Ci powiedziec, ze czekam na kolejne 🙂 Cos mnie zatrzymało przy Twoim blogu, może to Twoj wielki talent do pisania? 🙂 Hehe, no nic, z niecierpliwością czekam na kolejne wpisy 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  4. Ania – Kto ugości moich gości?
    17 czerwca, 2015, 5:09 pm

    Wspaniałe ciasto! Załapię się jeszcze na kawałeczek?

    1. opalanka
      17 czerwca, 2015, 7:58 pm

      Przyjeżdżaj. Jak się skończy upiekę nowe:)

  5. Paweł
    17 czerwca, 2015, 6:33 pm

    Szkoda, że sam nie potrafię tak cudownych potraw i ciast wykonywać! Choć z drugiej strony to może i dobrze – w przeciwnym razie z całą pewnością ucierpiałaby moja figura, która i tak pozostawia już wiele do życzenia! Takie ciasto jednak muszę spróboać imam nadzieję, ze znajdzie się ktoś kto je wykona

  6. Dariusz
    18 czerwca, 2015, 8:25 am

    Witam takie ciasto nie jest trudne do zrobienia. Wystarczy trzymać się po prostu przepisu. Chociaż ja wiem łatwo się mówi, a trudniej jest to zrobić. Ja się pomyliłem i dodałem jedno jajko zamiast dwa i trochę wyszło mi ono inne. To znaczy takie jak trzeba tylko wiadomo ciasto nie urosło tak jak powinno.

    1. opalanka
      18 czerwca, 2015, 1:40 pm

      Gdybyś dał jedno i więcej mleka, też by wyszło. Jajka w drożdżowym są bardziej dla koloru i rozrzedzają konsystencję, by ciastu łatwiej było urosnąć. W tym przypadku jest ciężki ser, kruszonka i truskawki. Jak zdejmiesz, nawet bez jajka, ciasto wyrośnie wysokie:)

  7. whipped cream
    18 czerwca, 2015, 11:11 am

    Jaka puszysta ta drożdżówka, mniam!!

  8. Anonimowy
    20 czerwca, 2015, 8:28 pm

    Polecam wszystkim niezdecydowanym ,pyszności.Ciasto pięknie wyrosło i ten zapach unoszący się w mieszkaniu , bezcenne ;]

  9. Aguś kulinarnie
    21 czerwca, 2015, 4:29 pm

    Truskawki,ser i drożdżowy spód…masz mnie:)

  10. ryb(k)a
    19 czerwca, 2016, 2:42 pm

    Swietny przepis, wczoraj piekłam i do dziś został jeden kawałek 🙂 drożdzowe puszyste, miękkie, pachnące, mniam 🙂 dzięki za przepis i polecam niezdecydowanym!

    1. opalanka
      19 czerwca, 2016, 3:00 pm

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

  11. Ewa Filuk
    2 lipca, 2016, 3:49 pm

    uciekło mi…

    1. opalanka
      2 lipca, 2016, 7:27 pm

      Gorąco! Trzeba skracać czas wyrastania:)

  12. Scrum
    4 maja, 2017, 9:37 am

    Super, moja babcia takie robiła mniam <3

  13. Poli
    22 września, 2018, 2:53 pm

    Cudny przepis! Jestem w trakcie robienia ?

    1. Beata Królikiewicz
      23 września, 2018, 5:19 pm

      daj znać jak poszło:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)