Szybkie ciasto z truskawkami. Łatwe ciasto na maślance

Łatwe, proste, bardzo popularne ciasto na maślance. Robiły je nasze mamy i babcie na każdą okoliczność. Nic dziwnego, bo smaczne i można je przygotować z każdymi sezonowymi owocami. Dla tych , którzy jeszcze nie odważyli się na drożdżowe ciasto z truskawkami, a lubią wilgotne wypieki z kruszonką, będzie w sam raz.
Ciasta z owocami niektórym się udają, innym nie. Jest kilka powodów nieudania. Pierwszy – sok z owoców sprzyja zakalcom. Dlatego należy owoc układać skórką do dołu. No i jeszcze – do ciasta  dodajemy owoce suche, nie zaraz po umyciu. Poza tym nie należy przesadzać z ich ilością. Między owocami muszą być wolne przestrzenie. Ja też lubię dużo koloru i owocowego smaku. Ale ryzyko zakalca powstrzymuje mnie przed nałożeniem trzykrotnie większej ilości truskawek niż należy. Do tego – nie można mieszać ciasta porządnie i długo. Krótko, szybko i hop do formy, do piekarnika. Proszek czy soda reagują sobie z kwaśnym dodatkiem jogurtu czy maślanki. Jeśli w piekarniku – ok. Jeśli podczas długiego miksowania czy oczekiwania na rozgrzanie piecyka – niedobrze. Co robić by nie wyszedł zakalec? Resztę przyczyn jego powstania opisałam kiedyś tutaj.

P.S. W cieście na zdjęciu nie ma masła. W przepisie podaję, bo wilgotności nadaje. Zapomniałam. I wyszło, i smaczne:)

ciasto na maślance

Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę. 

składniki ( na blaszkę ok. 23 x32 cm) :

– 40 dag umytych i wysuszonych truskawek
– 3 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego lub wnętrze wyskrobane z laski wanilii
– szczypta soli
– 2,5 szklanki mąki tortowej ( 350 g)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szklanka maślanki ( 250 ml)    
– 100 ml oleju lub 100 g stopionego, wystudzonego masła
kruszonka:
– 3 łyżki mąki
– 3 łyżki cukru
– 60 g masła

  By ciasto nie czekało przed włożeniem do piekarnika, należy zachować kolejność przygotowań. (Wszystko w celu upieczenia puszystego wypieku bez zakalca:) 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki kruszonki zagnieść, rozcierając palcami na okruchy. Piekarnik ustawić na 180 st. Truskawki pokroić na połówki. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym lub wanilią, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na pienistą masę. Do jajecznej masy dodać olej lub stopione masło, maślankę i wanilię. Do składników suchych ( z mąką)  dodać masę z jajkami i wymieszać krótko, niezbyt porządnie łyżką. Od razu przelać ciasto do formy. Ułożyć połówki truskawek (skórką do dołu) i posypać kruszonką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia i wyjąć z pieca.

szybkie ciasto z truskawkami

 

szybkie ciasto na maślance

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

 



  1. Lena
    26 maja, 2015, 7:30 am

    Robiłam takie nieraz, ciasta na maślance są przepyszne 🙂 aż chce się wziąć kawałek:)

  2. Izaa
    26 maja, 2015, 7:35 am

    bardzo lubię takie ciasta na maslance

  3. Alexandra
    26 maja, 2015, 8:10 am

    Przyznaję szczerze, że Twoje wypieki podbijają moje serce. Jednak staram się zdrowo odżywiać i na takie dobrodziejstwa pozwalam sobie tylko raz na jakiś czas, a wtedy upieczenie całej blachy jest dość groźne… Z powodzeniem jednak mogę u Ciebie znaleźć coś dla siebie lub lekko zmodyfikować przepis i proporcje. Poza tym uwielbiam twoje wstępy ze wskazówkami – owoce skórką do dołu? Nie wiedziałam. Super 🙂

  4. wiosenka27
    26 maja, 2015, 3:36 pm

    Uwielbiam ciasta na maślance z owocami:)

  5. Kinga Łucja
    26 maja, 2015, 3:38 pm

    Świetny pomysł 🙂

  6. Marek
    26 maja, 2015, 4:25 pm

    Świetnie piszesz, naprawdę bardzo podoba mi się Twoj styl oraz język, ktorym się poslugujesz w swoich tekstach, które swoja droga są bardzo dobre i niezmiernie wielce wartosciowe 🙂 Masz bardzo bogate slownictwo oraz wielki talent. Piszesz gdzies za pieniazki? Zarabiasz na tym? Mysle, ze czlowiek z Twoim talentem, może z pisania zrobic sobie sposob na życie 🙂

    1. opalanka
      26 maja, 2015, 8:41 pm

      Oj. Dziękuję:)

    2. Maria Varia
      26 maja, 2015, 8:57 pm

      Święte słowa, panie Marku 🙂 Bo podać przepis na dowolną potrawę, to żadna sztuka. Ale napisać go tak, że od samego czytania pachnie i można się poczuć, jak u Mamy – to już dar i nie każdy tak smacznie pisać potrafi 🙂

    3. opalanka
      26 maja, 2015, 9:06 pm

      Ulala. Aż się spłoniłam byłam.

  7. Salvador Dali
    26 maja, 2015, 6:35 pm

    uwielbiam owoce ciasta.. najlepsze! wilgotne, soczyste.. cudo! 🙂

  8. poproszedokladke.pl
    27 maja, 2015, 6:27 am

    świetne ciacho! też zawsze mam ochotę wrzucić kilkanaście owoców więcej, ale wiem czym to się skończy… ;-)))

  9. kurs niemieckiego
    27 maja, 2015, 3:22 pm

    Jestem pod wrażeniem tak dobrego tekstu :))

    1. opalanka
      27 maja, 2015, 4:12 pm

      Się uprasza – nie nabijać się:)

  10. Mama w Dużym Domu
    28 maja, 2015, 11:05 am

    Ciasto przepyszne, przełatwe i tak dalej 🙂 Piekłam wczoraj, piekę dzisiaj. Dzięki za łopatologiczne podanie przepisów, dla mnie jak znalzł 🙂
    Kłaniam się nisko i pozdrawiam jak najserdeczniej!

    1. opalanka
      28 maja, 2015, 12:33 pm

      Bardzo się cieszę i pozdrawiam serdecznie równie:)

  11. Robert
    28 maja, 2015, 12:33 pm

    Witam ja ostatnio staram się jak najrzadziej jadać ciasta, ponieważ obecnie jestem, na diecie. I w sumie niepotrzebnie wchodzę, na tego bloga i inne, które traktują, o jedzeniu, ponieważ wówczas i teraz mam ochotę przerwać dietę.

    1. opalanka
      28 maja, 2015, 4:14 pm

      Wytrwałości życzymy:)

  12. Anonimowy
    7 czerwca, 2015, 11:47 am

    Mąkę wymieszać z cukrem, wanilią, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem . To gdzie ten cukier ??

    1. opalanka
      7 czerwca, 2015, 12:43 pm

      a z jajkami. Już zmieniam.

  13. Anonimowy
    17 czerwca, 2015, 1:22 pm

    Witam, czy maślankę mogę zastąpić jogurtem?

  14. Magda
    19 czerwca, 2015, 7:51 am

    Moi synowie trzy i pol i dwu latek zrobili to ciasto prawie sami, ja tylko pilnowalam proporcji i rozbilam jajka.WYSZLO PYCHA

    1. opalanka
      19 czerwca, 2015, 8:30 am

      Dzielne zuchy!

  15. Anonimowy
    27 czerwca, 2015, 8:50 am

    Witam, czy masło do kruszonki także ma mieć temperature pokojowa czy dać zimę z lodówki? Pozdrawiam Aga

    1. opalanka
      27 czerwca, 2015, 1:10 pm

      Może być zimne.

  16. Anonimowy
    30 czerwca, 2015, 11:39 am

    Chciałam Pani podziękować bo ciasto jest przepyszne a robiłam ciasto dla gości 3 raz w życiu (Dwa poprzednie to zakalce) 🙂 W pierwszym dniu poszła prawie cała blacha i wszyscy byli zadowoleni! Czy można truskawki zastąpić innymi owocami np. jablkami, sliwkami itp?

    1. opalanka
      30 czerwca, 2015, 8:21 pm

      Bardzo się cieszę. Wierz mi czas na sernik i biszkopt czy drożdżowe, są równie łatwe, daj znać jak upieczesz 🙂 Inne owoce – można. W przypadku bardzo soczystych, na przykład wiśni trzeba uważać z ilością, żeby wylany sok nie podziałał zakalcowo.

    2. Anonimowy
      9 lipca, 2015, 11:40 am

      Dziękuję! Będę częściej zaglądać:)/ Kaja

  17. Anonimowy
    3 lipca, 2015, 12:04 pm

    Jajka ubić z cukrem na pienistą masę… tzn. pierwsze ubić białko dorzucić cukier a później żółtka, czy od razu wszystko wrzucić i ubić? Może niezbyt mądre pytanie ale dla mnie istotne. Dziękuję za odpowiedź 🙂

    1. Anonimowy
      9 lipca, 2015, 11:42 am

      Ja ubiłam całe jajka z cukrem.

      Nie ma pytań głupich przy pieczeniu 😀 Jak widzę w przepisie łyżka/ łyżeczka to brakuje mi informacji czy płaska czy czubata 😀

    2. opalanka
      9 lipca, 2015, 12:02 pm

      Jasne:) Jak nie piszę czy płaska czy czubata, to średnia, ani taka ani taka, ani przesadnie wysoka, ani zbyt płaska. Chyba, że mi zależy i to ważne bardzo, wtedy o tym piszę:) Pozdrowionka

  18. Anonimowy
    3 lutego, 2016, 10:14 am

    Witam, a co to jest za cudo, na którym leży ciasto? z czego to jest wykonane? Pozdrawiam Ania

    1. opalanka
      3 lutego, 2016, 10:15 am

      A to jest jakiś cynkowany metal, lekki dość i bardzo fotogeniczny:)

    2. Anonimowy
      3 lutego, 2016, 10:19 am

      bardzo fotogeniczny 🙂 poza tym świetne przepisy, z których często korzystam 🙂

  19. Martyna Rostalska
    20 marca, 2016, 11:57 am

    Zrobiłam dokładnie jak w opisie, nic nie zmieniałam, ciasto bardzo opadło. Co zrobiłam źle?

    1. opalanka
      21 marca, 2016, 7:43 am

      Może wyjęłaś z piekarnika zaraz po upieczeniu? Musi lekko ostygnąć w piekarniku.

  20. Anonimowy
    20 czerwca, 2016, 8:49 pm

    Wyszedł zakalec 🙁 Bardzo smaczny, ale jednak zakalec, a marzyło mi się puszyste ciacho. Piekłam dwa naraz, jedno z czereśniami, drugie z brzoskwiniami i morelami. Owoce swieze, wysuszone po myciu, poukładane ze sporymi odstępami… A i tak się zzakalcowało. Może to wina kruszonki… Wyszła mi troche kleista, wtopiła się w ciasto. No i zamiast papieru do pieczenia wysmarowałam blaszki masłem. A tak poza tym wszystko szło wg przepisu – piekarnika nie otwierałam, ciasto czekać na blacie nie musiało, wylałam, owocki i kruszonka i bach do piekarnika. Hmm… Co mogo pójść nie tak…

    1. opalanka
      21 czerwca, 2016, 8:13 am

      http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html – to link do artykułu o możliwych powodach, może coś dopasujesz. Czasem wystarczy burzowa pogoda a czasem "niewiadomoco". Mnie też się zdarza i powodów dojść czasem niepodobna 🙁 Gdyby nie zostało zjedzone, można zrobić bajaderki – http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/04/bajaderki.html

    2. opalanka
      21 czerwca, 2016, 8:15 am

      Na pierwszym miejscu powodów stawiałabym na kruszonkę co wpadła do środka. Masło do smarowania jest ok.

  21. Pani Shatanowa
    16 lipca, 2016, 1:45 pm

    Można prosić o wypisanie składników na blachę 23×23? 🙂

    1. opalanka
      16 lipca, 2016, 7:16 pm

      Można zrobić w takiej, będzie wyższe.

  22. Anonimowy
    8 grudnia, 2016, 5:31 pm

    Mozna uzyc mrozonych truskawek?

    1. opalanka
      8 grudnia, 2016, 9:48 pm

      Tak.

  23. Kinga
    13 czerwca, 2018, 8:22 am

    Kolejny super przepis… ciasto wyszło bardzo dobre. I dobry trik z układaniem truskawek płaska częścią do góry 🙂

  24. joanna
    14 lipca, 2019, 8:54 pm

    właśnie upiekłam, ale nie wiem czy zostawiając w piekarniku do ostygnięcia trzeba uchylić, otworzyć czy zostawić zamknięte drzwiczki piekarnika. serdecznie pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      15 lipca, 2019, 2:49 pm

      Można lekko uchylić i niech nieco ostygnie. Ok. 20 – 30 minut.

  25. Maria
    6 czerwca, 2020, 10:58 pm

    Ciasto wychodzi idealnie , szybkie wilgotne ,PYSZNE DZIEKUJE

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)