Szybkie ciasto z truskawkami. Łatwe ciasto na maślance

Łatwe, proste, bardzo popularne ciasto na maślance. Robiły je nasze mamy i babcie na każdą okoliczność. Nic dziwnego, bo smaczne i można je przygotować z każdymi sezonowymi owocami. Dla tych , którzy jeszcze nie odważyli się na drożdżowe ciasto z truskawkami, a lubią wilgotne wypieki z kruszonką, będzie w sam raz.
Ciasta z owocami niektórym się udają, innym nie. Jest kilka powodów nieudania. Pierwszy – sok z owoców sprzyja zakalcom. Dlatego należy owoc układać skórką do dołu. No i jeszcze – do ciasta  dodajemy owoce suche, nie zaraz po umyciu. Poza tym nie należy przesadzać z ich ilością. Między owocami muszą być wolne przestrzenie. Ja też lubię dużo koloru i owocowego smaku. Ale ryzyko zakalca powstrzymuje mnie przed nałożeniem trzykrotnie większej ilości truskawek niż należy. Do tego – nie można mieszać ciasta porządnie i długo. Krótko, szybko i hop do formy, do piekarnika. Proszek czy soda reagują sobie z kwaśnym dodatkiem jogurtu czy maślanki. Jeśli w piekarniku – ok. Jeśli podczas długiego miksowania czy oczekiwania na rozgrzanie piecyka – niedobrze. Co robić by nie wyszedł zakalec? Resztę przyczyn jego powstania opisałam kiedyś tutaj.

P.S. W cieście na zdjęciu nie ma masła. W przepisie podaję, bo wilgotności nadaje. Zapomniałam. I wyszło, i smaczne:)

ciasto na maślance

Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę. 

składniki ( na blaszkę ok. 23 x32 cm) :

– 40 dag umytych i wysuszonych truskawek
– 3 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego lub wnętrze wyskrobane z laski wanilii
– szczypta soli
– 2,5 szklanki mąki tortowej ( 350 g)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szklanka maślanki ( 250 ml)    
– 100 ml oleju lub 100 g stopionego, wystudzonego masła
kruszonka:
– 3 łyżki mąki
– 3 łyżki cukru
– 60 g masła

  By ciasto nie czekało przed włożeniem do piekarnika, należy zachować kolejność przygotowań. (Wszystko w celu upieczenia puszystego wypieku bez zakalca:) 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki kruszonki zagnieść, rozcierając palcami na okruchy. Piekarnik ustawić na 180 st. Truskawki pokroić na połówki. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym lub wanilią, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na pienistą masę. Do jajecznej masy dodać olej lub stopione masło, maślankę i wanilię. Do składników suchych ( z mąką)  dodać masę z jajkami i wymieszać krótko, niezbyt porządnie łyżką. Od razu przelać ciasto do formy. Ułożyć połówki truskawek (skórką do dołu) i posypać kruszonką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia i wyjąć z pieca.

szybkie ciasto z truskawkami

 

szybkie ciasto na maślance

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

 



  1. Lena
    26 maja, 2015, 7:30 am

    Robiłam takie nieraz, ciasta na maślance są przepyszne 🙂 aż chce się wziąć kawałek:)

  2. Izaa
    26 maja, 2015, 7:35 am

    bardzo lubię takie ciasta na maslance

  3. Alexandra
    26 maja, 2015, 8:10 am

    Przyznaję szczerze, że Twoje wypieki podbijają moje serce. Jednak staram się zdrowo odżywiać i na takie dobrodziejstwa pozwalam sobie tylko raz na jakiś czas, a wtedy upieczenie całej blachy jest dość groźne… Z powodzeniem jednak mogę u Ciebie znaleźć coś dla siebie lub lekko zmodyfikować przepis i proporcje. Poza tym uwielbiam twoje wstępy ze wskazówkami – owoce skórką do dołu? Nie wiedziałam. Super 🙂

  4. wiosenka27
    26 maja, 2015, 3:36 pm

    Uwielbiam ciasta na maślance z owocami:)

  5. Kinga Łucja
    26 maja, 2015, 3:38 pm

    Świetny pomysł 🙂

  6. Marek
    26 maja, 2015, 4:25 pm

    Świetnie piszesz, naprawdę bardzo podoba mi się Twoj styl oraz język, ktorym się poslugujesz w swoich tekstach, które swoja droga są bardzo dobre i niezmiernie wielce wartosciowe 🙂 Masz bardzo bogate slownictwo oraz wielki talent. Piszesz gdzies za pieniazki? Zarabiasz na tym? Mysle, ze czlowiek z Twoim talentem, może z pisania zrobic sobie sposob na życie 🙂

    1. opalanka
      26 maja, 2015, 8:41 pm

      Oj. Dziękuję:)

    2. Maria Varia
      26 maja, 2015, 8:57 pm

      Święte słowa, panie Marku 🙂 Bo podać przepis na dowolną potrawę, to żadna sztuka. Ale napisać go tak, że od samego czytania pachnie i można się poczuć, jak u Mamy – to już dar i nie każdy tak smacznie pisać potrafi 🙂

    3. opalanka
      26 maja, 2015, 9:06 pm

      Ulala. Aż się spłoniłam byłam.

  7. Salvador Dali
    26 maja, 2015, 6:35 pm

    uwielbiam owoce ciasta.. najlepsze! wilgotne, soczyste.. cudo! 🙂

  8. poproszedokladke.pl
    27 maja, 2015, 6:27 am

    świetne ciacho! też zawsze mam ochotę wrzucić kilkanaście owoców więcej, ale wiem czym to się skończy… ;-)))

  9. kurs niemieckiego
    27 maja, 2015, 3:22 pm

    Jestem pod wrażeniem tak dobrego tekstu :))

    1. opalanka
      27 maja, 2015, 4:12 pm

      Się uprasza – nie nabijać się:)

  10. Mama w Dużym Domu
    28 maja, 2015, 11:05 am

    Ciasto przepyszne, przełatwe i tak dalej 🙂 Piekłam wczoraj, piekę dzisiaj. Dzięki za łopatologiczne podanie przepisów, dla mnie jak znalzł 🙂
    Kłaniam się nisko i pozdrawiam jak najserdeczniej!

    1. opalanka
      28 maja, 2015, 12:33 pm

      Bardzo się cieszę i pozdrawiam serdecznie równie:)

  11. Robert
    28 maja, 2015, 12:33 pm

    Witam ja ostatnio staram się jak najrzadziej jadać ciasta, ponieważ obecnie jestem, na diecie. I w sumie niepotrzebnie wchodzę, na tego bloga i inne, które traktują, o jedzeniu, ponieważ wówczas i teraz mam ochotę przerwać dietę.

    1. opalanka
      28 maja, 2015, 4:14 pm

      Wytrwałości życzymy:)

  12. Anonimowy
    7 czerwca, 2015, 11:47 am

    Mąkę wymieszać z cukrem, wanilią, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem . To gdzie ten cukier ??

    1. opalanka
      7 czerwca, 2015, 12:43 pm

      a z jajkami. Już zmieniam.

  13. Anonimowy
    17 czerwca, 2015, 1:22 pm

    Witam, czy maślankę mogę zastąpić jogurtem?

  14. Magda
    19 czerwca, 2015, 7:51 am

    Moi synowie trzy i pol i dwu latek zrobili to ciasto prawie sami, ja tylko pilnowalam proporcji i rozbilam jajka.WYSZLO PYCHA

    1. opalanka
      19 czerwca, 2015, 8:30 am

      Dzielne zuchy!

  15. Anonimowy
    27 czerwca, 2015, 8:50 am

    Witam, czy masło do kruszonki także ma mieć temperature pokojowa czy dać zimę z lodówki? Pozdrawiam Aga

    1. opalanka
      27 czerwca, 2015, 1:10 pm

      Może być zimne.

  16. Anonimowy
    30 czerwca, 2015, 11:39 am

    Chciałam Pani podziękować bo ciasto jest przepyszne a robiłam ciasto dla gości 3 raz w życiu (Dwa poprzednie to zakalce) 🙂 W pierwszym dniu poszła prawie cała blacha i wszyscy byli zadowoleni! Czy można truskawki zastąpić innymi owocami np. jablkami, sliwkami itp?

    1. opalanka
      30 czerwca, 2015, 8:21 pm

      Bardzo się cieszę. Wierz mi czas na sernik i biszkopt czy drożdżowe, są równie łatwe, daj znać jak upieczesz 🙂 Inne owoce – można. W przypadku bardzo soczystych, na przykład wiśni trzeba uważać z ilością, żeby wylany sok nie podziałał zakalcowo.

    2. Anonimowy
      9 lipca, 2015, 11:40 am

      Dziękuję! Będę częściej zaglądać:)/ Kaja

  17. Anonimowy
    3 lipca, 2015, 12:04 pm

    Jajka ubić z cukrem na pienistą masę… tzn. pierwsze ubić białko dorzucić cukier a później żółtka, czy od razu wszystko wrzucić i ubić? Może niezbyt mądre pytanie ale dla mnie istotne. Dziękuję za odpowiedź 🙂

    1. Anonimowy
      9 lipca, 2015, 11:42 am

      Ja ubiłam całe jajka z cukrem.

      Nie ma pytań głupich przy pieczeniu 😀 Jak widzę w przepisie łyżka/ łyżeczka to brakuje mi informacji czy płaska czy czubata 😀

    2. opalanka
      9 lipca, 2015, 12:02 pm

      Jasne:) Jak nie piszę czy płaska czy czubata, to średnia, ani taka ani taka, ani przesadnie wysoka, ani zbyt płaska. Chyba, że mi zależy i to ważne bardzo, wtedy o tym piszę:) Pozdrowionka

  18. Anonimowy
    3 lutego, 2016, 10:14 am

    Witam, a co to jest za cudo, na którym leży ciasto? z czego to jest wykonane? Pozdrawiam Ania

    1. opalanka
      3 lutego, 2016, 10:15 am

      A to jest jakiś cynkowany metal, lekki dość i bardzo fotogeniczny:)

    2. Anonimowy
      3 lutego, 2016, 10:19 am

      bardzo fotogeniczny 🙂 poza tym świetne przepisy, z których często korzystam 🙂

  19. Martyna Rostalska
    20 marca, 2016, 11:57 am

    Zrobiłam dokładnie jak w opisie, nic nie zmieniałam, ciasto bardzo opadło. Co zrobiłam źle?

    1. opalanka
      21 marca, 2016, 7:43 am

      Może wyjęłaś z piekarnika zaraz po upieczeniu? Musi lekko ostygnąć w piekarniku.

  20. Anonimowy
    20 czerwca, 2016, 8:49 pm

    Wyszedł zakalec 🙁 Bardzo smaczny, ale jednak zakalec, a marzyło mi się puszyste ciacho. Piekłam dwa naraz, jedno z czereśniami, drugie z brzoskwiniami i morelami. Owoce swieze, wysuszone po myciu, poukładane ze sporymi odstępami… A i tak się zzakalcowało. Może to wina kruszonki… Wyszła mi troche kleista, wtopiła się w ciasto. No i zamiast papieru do pieczenia wysmarowałam blaszki masłem. A tak poza tym wszystko szło wg przepisu – piekarnika nie otwierałam, ciasto czekać na blacie nie musiało, wylałam, owocki i kruszonka i bach do piekarnika. Hmm… Co mogo pójść nie tak…

    1. opalanka
      21 czerwca, 2016, 8:13 am

      http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html – to link do artykułu o możliwych powodach, może coś dopasujesz. Czasem wystarczy burzowa pogoda a czasem "niewiadomoco". Mnie też się zdarza i powodów dojść czasem niepodobna 🙁 Gdyby nie zostało zjedzone, można zrobić bajaderki – http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/04/bajaderki.html

    2. opalanka
      21 czerwca, 2016, 8:15 am

      Na pierwszym miejscu powodów stawiałabym na kruszonkę co wpadła do środka. Masło do smarowania jest ok.

  21. Pani Shatanowa
    16 lipca, 2016, 1:45 pm

    Można prosić o wypisanie składników na blachę 23×23? 🙂

    1. opalanka
      16 lipca, 2016, 7:16 pm

      Można zrobić w takiej, będzie wyższe.

  22. Anonimowy
    8 grudnia, 2016, 5:31 pm

    Mozna uzyc mrozonych truskawek?

    1. opalanka
      8 grudnia, 2016, 9:48 pm

      Tak.

  23. Kinga
    13 czerwca, 2018, 8:22 am

    Kolejny super przepis… ciasto wyszło bardzo dobre. I dobry trik z układaniem truskawek płaska częścią do góry 🙂

  24. joanna
    14 lipca, 2019, 8:54 pm

    właśnie upiekłam, ale nie wiem czy zostawiając w piekarniku do ostygnięcia trzeba uchylić, otworzyć czy zostawić zamknięte drzwiczki piekarnika. serdecznie pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      15 lipca, 2019, 2:49 pm

      Można lekko uchylić i niech nieco ostygnie. Ok. 20 – 30 minut.

  25. Maria
    6 czerwca, 2020, 10:58 pm

    Ciasto wychodzi idealnie , szybkie wilgotne ,PYSZNE DZIEKUJE

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)