Szybkie ciasto z truskawkami. Łatwe ciasto na maślance
Łatwe, proste, bardzo popularne ciasto na maślance. Robiły je nasze mamy i babcie na każdą okoliczność. Nic dziwnego, bo smaczne i można je przygotować z każdymi sezonowymi owocami. Dla tych , którzy jeszcze nie odważyli się na drożdżowe ciasto z truskawkami, a lubią wilgotne wypieki z kruszonką, będzie w sam raz.
Ciasta z owocami niektórym się udają, innym nie. Jest kilka powodów nieudania. Pierwszy – sok z owoców sprzyja zakalcom. Dlatego należy owoc układać skórką do dołu. No i jeszcze – do ciasta dodajemy owoce suche, nie zaraz po umyciu. Poza tym nie należy przesadzać z ich ilością. Między owocami muszą być wolne przestrzenie. Ja też lubię dużo koloru i owocowego smaku. Ale ryzyko zakalca powstrzymuje mnie przed nałożeniem trzykrotnie większej ilości truskawek niż należy. Do tego – nie można mieszać ciasta porządnie i długo. Krótko, szybko i hop do formy, do piekarnika. Proszek czy soda reagują sobie z kwaśnym dodatkiem jogurtu czy maślanki. Jeśli w piekarniku – ok. Jeśli podczas długiego miksowania czy oczekiwania na rozgrzanie piecyka – niedobrze. Co robić by nie wyszedł zakalec? Resztę przyczyn jego powstania opisałam kiedyś tutaj.
P.S. W cieście na zdjęciu nie ma masła. W przepisie podaję, bo wilgotności nadaje. Zapomniałam. I wyszło, i smaczne:)
Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.
składniki ( na blaszkę ok. 23 x32 cm) :
– 40 dag umytych i wysuszonych truskawek
– 3 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– łyżka cukru waniliowego lub wnętrze wyskrobane z laski wanilii
– szczypta soli
– 2,5 szklanki mąki tortowej ( 350 g)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szklanka maślanki ( 250 ml)
– 100 ml oleju lub 100 g stopionego, wystudzonego masła
kruszonka:
– 3 łyżki mąki
– 3 łyżki cukru
– 60 g masła
By ciasto nie czekało przed włożeniem do piekarnika, należy zachować kolejność przygotowań. (Wszystko w celu upieczenia puszystego wypieku bez zakalca:)
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki kruszonki zagnieść, rozcierając palcami na okruchy. Piekarnik ustawić na 180 st. Truskawki pokroić na połówki. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym lub wanilią, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na pienistą masę. Do jajecznej masy dodać olej lub stopione masło, maślankę i wanilię. Do składników suchych ( z mąką) dodać masę z jajkami i wymieszać krótko, niezbyt porządnie łyżką. Od razu przelać ciasto do formy. Ułożyć połówki truskawek (skórką do dołu) i posypać kruszonką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia i wyjąć z pieca.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Robiłam takie nieraz, ciasta na maślance są przepyszne 🙂 aż chce się wziąć kawałek:)
bardzo lubię takie ciasta na maslance
Przyznaję szczerze, że Twoje wypieki podbijają moje serce. Jednak staram się zdrowo odżywiać i na takie dobrodziejstwa pozwalam sobie tylko raz na jakiś czas, a wtedy upieczenie całej blachy jest dość groźne… Z powodzeniem jednak mogę u Ciebie znaleźć coś dla siebie lub lekko zmodyfikować przepis i proporcje. Poza tym uwielbiam twoje wstępy ze wskazówkami – owoce skórką do dołu? Nie wiedziałam. Super 🙂
Uwielbiam ciasta na maślance z owocami:)
Świetny pomysł 🙂
Świetnie piszesz, naprawdę bardzo podoba mi się Twoj styl oraz język, ktorym się poslugujesz w swoich tekstach, które swoja droga są bardzo dobre i niezmiernie wielce wartosciowe 🙂 Masz bardzo bogate slownictwo oraz wielki talent. Piszesz gdzies za pieniazki? Zarabiasz na tym? Mysle, ze czlowiek z Twoim talentem, może z pisania zrobic sobie sposob na życie 🙂
Oj. Dziękuję:)
Święte słowa, panie Marku 🙂 Bo podać przepis na dowolną potrawę, to żadna sztuka. Ale napisać go tak, że od samego czytania pachnie i można się poczuć, jak u Mamy – to już dar i nie każdy tak smacznie pisać potrafi 🙂
Ulala. Aż się spłoniłam byłam.
uwielbiam owoce ciasta.. najlepsze! wilgotne, soczyste.. cudo! 🙂
świetne ciacho! też zawsze mam ochotę wrzucić kilkanaście owoców więcej, ale wiem czym to się skończy… ;-)))
Jestem pod wrażeniem tak dobrego tekstu :))
Się uprasza – nie nabijać się:)
Ciasto przepyszne, przełatwe i tak dalej 🙂 Piekłam wczoraj, piekę dzisiaj. Dzięki za łopatologiczne podanie przepisów, dla mnie jak znalzł 🙂
Kłaniam się nisko i pozdrawiam jak najserdeczniej!
Bardzo się cieszę i pozdrawiam serdecznie równie:)
Witam ja ostatnio staram się jak najrzadziej jadać ciasta, ponieważ obecnie jestem, na diecie. I w sumie niepotrzebnie wchodzę, na tego bloga i inne, które traktują, o jedzeniu, ponieważ wówczas i teraz mam ochotę przerwać dietę.
Wytrwałości życzymy:)
Mąkę wymieszać z cukrem, wanilią, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem . To gdzie ten cukier ??
a z jajkami. Już zmieniam.
Witam, czy maślankę mogę zastąpić jogurtem?
Moi synowie trzy i pol i dwu latek zrobili to ciasto prawie sami, ja tylko pilnowalam proporcji i rozbilam jajka.WYSZLO PYCHA
Dzielne zuchy!
Witam, czy masło do kruszonki także ma mieć temperature pokojowa czy dać zimę z lodówki? Pozdrawiam Aga
Może być zimne.
Chciałam Pani podziękować bo ciasto jest przepyszne a robiłam ciasto dla gości 3 raz w życiu (Dwa poprzednie to zakalce) 🙂 W pierwszym dniu poszła prawie cała blacha i wszyscy byli zadowoleni! Czy można truskawki zastąpić innymi owocami np. jablkami, sliwkami itp?
Bardzo się cieszę. Wierz mi czas na sernik i biszkopt czy drożdżowe, są równie łatwe, daj znać jak upieczesz 🙂 Inne owoce – można. W przypadku bardzo soczystych, na przykład wiśni trzeba uważać z ilością, żeby wylany sok nie podziałał zakalcowo.
Dziękuję! Będę częściej zaglądać:)/ Kaja
Jajka ubić z cukrem na pienistą masę… tzn. pierwsze ubić białko dorzucić cukier a później żółtka, czy od razu wszystko wrzucić i ubić? Może niezbyt mądre pytanie ale dla mnie istotne. Dziękuję za odpowiedź 🙂
Ja ubiłam całe jajka z cukrem.
Nie ma pytań głupich przy pieczeniu 😀 Jak widzę w przepisie łyżka/ łyżeczka to brakuje mi informacji czy płaska czy czubata 😀
Jasne:) Jak nie piszę czy płaska czy czubata, to średnia, ani taka ani taka, ani przesadnie wysoka, ani zbyt płaska. Chyba, że mi zależy i to ważne bardzo, wtedy o tym piszę:) Pozdrowionka
Witam, a co to jest za cudo, na którym leży ciasto? z czego to jest wykonane? Pozdrawiam Ania
A to jest jakiś cynkowany metal, lekki dość i bardzo fotogeniczny:)
bardzo fotogeniczny 🙂 poza tym świetne przepisy, z których często korzystam 🙂
Zrobiłam dokładnie jak w opisie, nic nie zmieniałam, ciasto bardzo opadło. Co zrobiłam źle?
Może wyjęłaś z piekarnika zaraz po upieczeniu? Musi lekko ostygnąć w piekarniku.
Wyszedł zakalec 🙁 Bardzo smaczny, ale jednak zakalec, a marzyło mi się puszyste ciacho. Piekłam dwa naraz, jedno z czereśniami, drugie z brzoskwiniami i morelami. Owoce swieze, wysuszone po myciu, poukładane ze sporymi odstępami… A i tak się zzakalcowało. Może to wina kruszonki… Wyszła mi troche kleista, wtopiła się w ciasto. No i zamiast papieru do pieczenia wysmarowałam blaszki masłem. A tak poza tym wszystko szło wg przepisu – piekarnika nie otwierałam, ciasto czekać na blacie nie musiało, wylałam, owocki i kruszonka i bach do piekarnika. Hmm… Co mogo pójść nie tak…
http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html – to link do artykułu o możliwych powodach, może coś dopasujesz. Czasem wystarczy burzowa pogoda a czasem "niewiadomoco". Mnie też się zdarza i powodów dojść czasem niepodobna 🙁 Gdyby nie zostało zjedzone, można zrobić bajaderki – http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/04/bajaderki.html
Na pierwszym miejscu powodów stawiałabym na kruszonkę co wpadła do środka. Masło do smarowania jest ok.
Można prosić o wypisanie składników na blachę 23×23? 🙂
Można zrobić w takiej, będzie wyższe.
Mozna uzyc mrozonych truskawek?
Tak.
Kolejny super przepis… ciasto wyszło bardzo dobre. I dobry trik z układaniem truskawek płaska częścią do góry 🙂
właśnie upiekłam, ale nie wiem czy zostawiając w piekarniku do ostygnięcia trzeba uchylić, otworzyć czy zostawić zamknięte drzwiczki piekarnika. serdecznie pozdrawiam
Można lekko uchylić i niech nieco ostygnie. Ok. 20 – 30 minut.
Ciasto wychodzi idealnie , szybkie wilgotne ,PYSZNE DZIEKUJE