Najlepsze domowe bułeczki
Najlepsze domowe bułeczki – bułki jak z najlepszej piekarni. Nie ma w nich grama chemii, a są puszyste w sam raz i mają chrupiącą skórkę. Moja babcia powiedziałaby o nich – przedwojenne. Po wykonaniu zdjęć siedzieliśmy razem z kotem chwilę na podłodze i zawartość koszyka, posmarowana masłem zniknęła. Tomek poprosił, żebym już nie szukała żadnego nowego przepisu, nie chce innych, jest przekonany, że lepszego znaleźć się nie da. Po przeczytaniu tego, wstrząsającego dość artykułu mam silne postanowienie: należy piec domowe pieczywo znacznie częściej niż robiłam to do tej pory. Zwłaszcza, że polski chleb z mojego własnego piekarnika nie ma konkurencji. Dodatkową zaletą bułek jest to, że można zostawić ciasto do rośnięcia w lodówce na całą noc i upiec je na śniadanie albo wyrobić ciasto przed pójściem do pracy, schować do lodówki i wstawić do pieca po powrocie, by mieć chrupiącą kolację albo… poczekać godzinę i piec od razu.
Zagniatanie ciasta jest łatwe i zajmuje 10 minut. Można upiec większą porcję i po ostygnięciu wrzucać w plastikowych woreczkach do zamrażarki. No bardzo polecam. Zdaje się, że “dziabnięcie” bułki przez środek (jak na zdjęciu) daje bułeczkę wrocławską, można naciąć wierzch ciasta na krzyż, albo pokusić się o taki efektowny sposób formowania ciasta. Jeśli ktoś lubi posypki, najlepiej posmarować wierzch ciasta roztrzepanym z łyżką mleka jajkiem, by miały się do czego przykleić. Można wykorzystać mak, sezam, słonecznik itp.
P.S. Przecież ja nie jem bułek! Zrobię sobie tylko jedną, malutką…
Najlepsze domowe bułeczki – składniki (na 8 niedużych bułeczek, 6 nieco większych) :
– 400 g mąki pszennej (najlepiej typ 650 ale tortowa czy typ 450 też się nada)
– 18 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych)
– ok. 250 -300 ml letniej wody
– łyżeczka soli
dwie łyżki mleka i dwie łyżki oleju – do posmarowania bułek by były rumiane
Najlepsze domowe bułeczki – przepis
Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, zalać połową wody, zostawić na 10 minut. Jeśli używamy suszonych można wyrabiać od razu. Dodać sól, naoliwioną ręką wyrobić ciasto, stopniowo, małymi porcjami dodając resztę wody. Nie na raz, bo będzie trudniej i bardziej maziście. Po kilku minutach ciasto powinno być w miarę sprężystą, jednolitą ale luźną kulą. Jeśli będzie zbyt płynne, należy dodać trochę mąki, ale niezbyt dużo. Teraz do wyboru; można stawić ciasto do lodówki na noc lub na kilka godzin albo zostawić je pod przykryciem ze ściereczki w ciepłym miejscu czekając do podwojenia objętości ciasta, jeśli chcemy piec bułki od razu po wyrośnięciu.
Można podgrzać piekarnik do 50 st., wyłączyć i tam wstawić przykryte ciasto. Zdarzało mi się, że ciasto przez noc w lodówce bardzo urosło, ale raz – wcale. Ale po wyjęciu i wstawieniu go do lekko podgrzanego piekarnika albo ustawione przy kaloryferze – ożyło i urosło.
Ciasto podzielić nożem najpierw na dwie, potem cztery, następnie na osiem równych części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kule i ułożyć je na blaszce. Zostawić na ok. 20 minut w nagrzanym do 30 st. piekarniku lub na blacie w kuchni – jeśli jest ciepło. Po wyrośnięciu, tępą stroną noża wykonać wgłębienie. Posmarować bułki oliwą z mlekiem lub jeśli chcemy mocniej rumianych – roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik rozgrzać do 200 st i piec bułki ok. 20 minut. Wyjąć z pieca od razu po upieczeniu.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
uwielbiam takie bułeczki, nie ma nic lepszego na śniadanie niż ciepła bułka prosto z pieca 🙂
Rano takie chrupiące bułeczki plus domowa konfitura-niebo na talerzu 🙂
domowe pieczywo wymiata.. 🙂
Dla mnie bomba! Wyszły Ci idealnie 🙂 kształtne, wyrośnięte!
Nie ma jak domowe bułeczki!
Zrobiłam ciasto. Ugniotłam kulkę i zaraz schowam do lodówki. Jutro rano wstanę, wyjmę , podzielę na małe bułeczki i upiekę. Zapach świeżego pieczywa rano. W sobotę….
ile bułeczek wychodzi z tej porcji?,i czy można piec w 180 stopniach,jeśli tak to jak długo ,pozdrawiam i dziekuję za odpowiedź.MARGOSIA
Ciasto najlepiej podzielić na osiem części. Najlepiej piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st., 20 minut, podałam w przepisie, pozdrowionka
Ludzie tylko wchodzą spisujaąproporcje reszty nie czytają stad te idiotyczne pytania. Jakby przeczytała to by wiedziała ile wychodzi ehhhh. Pozdrawiam
wiem kochana ,że podałaś ,ale pytam dlatego bo mój piekarnik przy 200stopniach grzeje góra dół,a dolna grzałka grzeje tylko 180stopni,dlatego spytałam,a boję się,że przy dolej i górnej grzałce bułeczki się spieką,mimo to dzieki za odpowiedź .MARGOSIA
A po co pytasz ile bułek wychodzi jak na początku masz wytłuszonym drukiem?
Złośliwa jesteś!!! Kto pyta nie błądzi
Jesteś bardzo złośliwa,jesteś złą osobą to widać.
Nie powinny się spiec, mój grzeje góra dół w całości i nie raz dla rumianości jeszcze pod na koniec pieczenia na chwilkę włączam grill.
Dziś zrobiłam ale spiekły się, chwilę dłużej przetrzymałam piekarniku i jest efekt. Ale dałam też termoobieg a Wy chyba pieczecie bez prawda?
Najlepsze są 🙂
PS. Można tu dodawać zdjęcia ?
U nas właściwie piekę caly czas:) Bardzo bym chciała,żeby była taka możliwość, ale nie wiem:) Sprawdzę?
Tylko zdaje się linki przekierowujące do miejsca gdzie zdjęcie jest zamieszczone, np. na FB.
🙂
No pięknie upiekłaś, modelowo!
To jakieś czary…
wszystkie przepisy z Twojego bloga wychodzą pysznie
dziękuję !!!
Powiem Ci – nie wszystkim i nie zawsze 🙂 Bardzo się cieszę, że się udało:)
Oj, zrobiłam już dwa razy bułeczki, tylko czy Wasze też tak intensywnie "czuć" drożdżami? Dzieciakom to przeszkadza:( Jakieś pomysły, co mogę robić źle? Robię jak w wersji bez lodówki:))))
Zdaje się, że te ze świeżych mają intensywniejszy zapach. Zmień na suszone. Albo firmę od drożdży, może któraś będzie bardziej neutralna w zapachu. Myślę, że nic nie robisz źle. To drożdżowe ciasto:)
Uhhhh….jeszcze nie dodałam całych 300ml wody i już było płynne 🙁 wiec nie dalam calej ilosci, ale maka musialam podsypac. Wstawilam do lodowki, rano sie okaze co z tego wyjdzie ☺
Wczoraj zrobiłam – pyszne bułeczki! 😀
Bardzo się cieszę:)
Zrobilam dwa razy raz z drozdzy swierzych raz z torebki i w smaku dobre ale mam pytanie skorupka twarda jak skala i sa blade a Twoje takie ladne zolte 🙁 ciasto w lodiwce tez nie wyroslo dopiero w cieple. Pieklam w kombiwarze bo nie mam piekarnika 🙁 moze to przez to wyszly twarde 🙁
Moje też blade. Można smarować mlekiem wymieszanym pół na pół z oliwą, powinny wyjść bardziej rumiane. Za twardą skórkę winiła bym kombiwar, może pokombinować z temperaturą?
beti. moje wyszły blade jak trupy, mimo to ze robiłam wszystko jak w przepisie i tez posmarowałam bułeczki mlekiem z oliwa ;(((
Polecam posmarowac żółtkiem przed pieczeniem. Pięknie się zarumienia
🙂 mnie też często wychodzą blade. Na razie nie mam antidotum:)
Dziewczyny zamiast samej wody dodajcie pol na pol z mlekiem,powinny wyjsc rumiane
o. Dobry pomysł, dzięki.
Upiekłam dziś Mężowi… powiedział, że pycha!
Ja bd dzis próbować☺ jestem ciekawa jak mi wyjdą☺
Daj znać:)
Bułeczki wyszły pyszne 🙂 Zastanawiam się tylko jak długo ciasto może stać w lodówce? Byłoby super zrobić go więcej i codziennie piec świeże pieczywko. Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
Nie jestem pewna. Dwa, trzy dni wytrzymać powinno. A dłużej nie sprawdzałam.
Zaraz idę wypiekać, bo przepis mi się bardzo spodobał. Mam tylko jedno pytanie, dlaczego lodówka? Według babcinych sposobów, które stosuję przy wszelkich wypiekach drożdżowych, w tym chleba/bułek zawsze drożdże zostawiało się w cieple do wyrośnięcia. Najlepsze są drożdże świeże, a jak zbyt intensywnie pachną baaardzo delikatnie zmniejszyć ilość drożdży i też wyjdą. To rada do osoby wyżej. Kwestia trzymania w lodówce ok, ale ja bym radziła, gdy ktoś chce zostawić ciasto na drugi dzień, ale ciepło jest najważniejsze, aby drożdże "wygarowały" i podwoiły objętość. Aby skórka nie była blada można też zastosować żółtko do posmarowania. Pozdrawiam
Na noc wstawiają Ci, którzy chcą mieć pieczywo rano, bez wyrabiania. Nieraz w lodówce wyrośnie pięknie, a nieraz po wyjęciu z lodówki potrzebuje czasu w cieple. Pozdrawiam:)
Można by użyć mąki typu 480?
Można.
Świetny i prosty przepis! Wyszły pyszne i ten zapach <3
Bardzo się cieszę:)
Witam,mam pytanie:-)a czy jak wkładasz ciasto do lodówki to czy przykrywasz je czymś,np.ściereczką lub folią spożywcza?
Miskę zawijamm folią spożywczą.
Dzięki za odpowiedz:)miłego wieczoru:)
Świetne bułeczki:)
Bułki wyszły pyszne, ale łyżka soli to przesada moim zdaniem. Następnym razem dam łyżeczkę 🙂
jaka łyżka ..wyżej w przepisie jest łyżeczka
A o co chodzi?
ADA. Wszystko poszło niemal idealnie no właśnie niemal, bo trochę wyszły za twarde z piekarnika (piekłam góra dół, 200 stopni, 25 minut). Wyszły blade ale twarde. W czym może tkwić błąd
No blade często bywają. Można posmarować roztrzepanym żółtkiem. I piecz nieco krócej. Każdy piekarnik troszkę inną ma naturę.
i to odpowiedź na moje pytanie bo i moje za długo piekłam i się spiekły. Jutro robię kolejne i wyjdą mam nadzieję lepsze 🙂
Żeby skorka była lekko elastyczna polecam na dni piekarnika wstawić naczynie z woda lub bułki spryskać woda 😉 stworzy sie dobry mikroklimat do wypieku.
Zrobiłam na mące orkiszowej i wyszły idealne! 🙂 Jedyny minus to taki, że papier wtopił się w spód bułek i musiałam odkroić go z każdej. Poza tym – rewelacja 🙂
można podsypać otrębami i na nich ułożyć bułeczki, tak robię gdy piekę chleb lub bułki… dziś będę piekła pierwszy raz z tego przepisu
To ciekawe.Zdaje się trzeba zmienić firmę od papieru. Można go lekko natłuścić przed ułożeniem bułeczek.
Jakimś przypadkiem zgubiłam mój stary przepis na domowe bułeczki i szukając w Google znalazłam właśnie ten adres. Bułeczki wyszły fantastycznie!!! Zrobiłam DOKŁADNIE według przepisu (na drożdżach suchych, mąka 650), u mnie ciasto leżało poza lodówką 7 godzin i pięknie wyrosło. Bułeczki posmarowałam żółtkiem i posypałam różnościami 🙂 Dziękuję za przepis 😀 Można dodać jakoś zdjęcie? Aż bym się pochwaliła ;-)Pozdrawiam serdecznie
Super, bardzo się cieszę, tu niestety chyba się zdjęcia wstawić nie da, ale na profilu FB jak najbardziej, serdecznie zapraszam;)
Właśnie jestem w trakcie wyrabiania ciasta, aż jestem ciekawa co z tego wyjdzie.. cała moja rodzina uwielbia świeże, domowe pieczywo więc mam nadzieję że stane N wysokości zadania, z tym przepisem wydaje się być to możliwe!! Zobaczymy ����
Daj znać:)
Czy pieczemy z termoobiegiem? Próbowałam juz paru przepisów i zawsze mam bułeczki mokre w środku �� Zobaczymy jak te wyjdą ����
Daj znać:) Nie piekę z termoobiegiem bo skórka robi się bardzo twarda.
To najlepsze bułki, jakie jadłam 🙂 Moje dzieci już nie chcą nawet wąchać innych 😉 Od kilku tygodni każdy weekend rozpoczynam pieczeniem świeżych bułeczek na śniadanie i napełnianiem zapachem, jak z piekarni, całego naszego bloku 🙂
Dziękuję za przepis.
p.s. soli dodaję tylko 1 łyżeczkę, bo pierwsza próba z łyżką soli dała w efekcie końcowym baaardzo słone pieczywo.
No może miałam mniejszą łyżkę?
Cieszę się bardzo:)
Witam,
czy w przepisie nie powinno być trochę cukru?
Pytam,bo ostatnio piekłam i ciasto bardzo słabo mi wyrosło.
Ale i tak były pyszne.
Możesz dać. Rośnięcie ciasta w dużej mierze zależy od aktywności drożdży i temperatury otoczenia, dlatego najczęściej rośnie u mnie w piekarniku ustawionym na 30 stopni, pod przykryciem.
Czy na pewno w przepisie nie powinno byc tyci cukru do drozdzy?
Można dać. A można nie:)
na drugi dzien beda w miare miekkie czy juz kamien? w sensie 12h po upieczeniu?
Kamień nie, ale czerstwe. Można odświeżyć zawinięte w ściereczkę i do mikrofali na kilkanaście sekund albo spryskiwacz z woda i na kilka minut do rozgrzanego do 180 st piekarnika.
Robiłam-wyszły za pierwszym razem! Świetny przepis! ☺
Super przepis.
Jest bardzo prosty, a bułeczki wychodzą pyszne o idealnej konsystencji. Troszkę przepis zmodyfikowałam (pół na pół mąka pszenna i żytnia).
Pozdrawiam
Moze byc maka typ 405?
Tak.
Bułeczki wypróbowanie i zrobiy furore. Dopisuje ten przepis do mojego zeszytu. Dziękuję i pozdrawiam
Przepis si,ę nie sprawdził zrobiłam wszystko po kolei jak w przepisie. Pierw zrobiłam z włożeniem ciasta do piekarnika nagrzanego do 50 stopni bo nie miałam czasu czekać na wyrastanie. Bułki w środku bardzo zbite i ciężkie na drugi dzień kamień. Teraz ciasto wyrastało cała noc w cieple i szczerze z tego ciasta udało się uformować tylko 4 sztuki i to nie jakiejś super wielkości :/ także szukam innego przepisu.
Drożdże potrzebują właściwego czasu i temperatury. Spróbuj wyrastania w 30 stopniach i tyle ile czasu ile podałam w przepisie. Przy długim wyrastaniu, np. nocnym potrzebna jest lodówka. W cieple w tak długim czasie występuje tzw. przegarowanie i też się nie uda. Zastosuj te zasady i wyjdą.
Moje się zawsze rozlewaja :D:D hahahha
Czemu? Zastanawiam się czy by tak wyszły jakbym zrobiła małe kuleczki z ciasta a nie takie trochę placki.
Przepis super. Ja go zazwyczaj urozmaicam albo dodatkiem masełka, albo mieszanka różnych mąk albo wrzucam kminek, czarnuszkę czy kładę bułeczki na ziarnach wszelkiego rodzaju i zawsze wychodzą mega:)
zdjęcie:)
Odrobinę więcej mąki daj. I zrób kulki.
Bułki zrobiłam z jeden procji na próbę, jutro wiem, że będę piekła ponownie i z z podwójnej. Dzieci się zajadały a mąż pytał czemu tak mało. Pozdrawiam
Dziękuję za przepis! Bułki wyszły przepyszne
A ja nie czekam całą noc, ciasto zostawiłam na 1 godzinę i podwoiło swoją masę, właśnie wyjęłam z piekarnika. Są kruche ale nie jakieś super wypieczone, bo nie smarowałam ich żółtkiem, czekam aż ostygną na recenzję od moich dzieci?
Czy po upieczeniu można je wykorzystać do Pani przepisu — > Bułki z pieczarkami. Nie chce kupować pieczywa, wolę zrobić je sama. Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Jak najbardziej, w tym przypadku tylko nie robiłabym przedziałka, tylko formowała zwykłe okrągłe lub podłużne bułki.
Polecam.Bardzo dobre,domownicy zachwyceni :)dziękuję za super przepis.
Pyszne!!! 😀
Alez ja jestem wdzięczna za ten przepis ? ślicznie dziękuje! Właśnie zrobiłam krok po kroku, po raz pierwszy w życiu swoje własne bułeczki. Jak się cieszę, ze trafiłam akurat na ten przepis ? serdecznie polecam, to jest smak jaki się pamięta z bułek z dzieciństwa, tych tzw prawdziwych. Jedna mini bułeczka a tyle przyjemności ?
O jak się cieszę, pozdrawiam serdecznie:)
czy ciasto na bułki można wyrabiać mikserem z hakiem??
Tak.
Buleczki wyszly. I sa pyszne. Czy z tego przepisu mozna upiec tez chleb?
Można.
Dziękuję za ten rewelacyjny przepis. Dzieciaki i Mąż uwielbiają te bułeczki i nie chcą nawet słyszeć o innych bułkach ze sklepu.
Pani Beatko, przepis rewelacyjny, bardzo ucieszyłam się, że bułeczki mi się udały.
Wypieki na bazie drożdży, to moje wyzwanie zwłaszcza, że jestem dietetykiem z 30 letnim stażem i wiele razy próbowałam.
Dziękuję , serdecznie pozdrawiam .
Bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie:)